Senelerdir Canan Karatay Hocam’ la doymuş yağların damarları tıkamadığını, kalp krizi ve felçlere sebep olmadığını tam aksine asıl suçlunun modern tıbbın tavsiye ettiği yağdan fakir karbonhidrattan zengin beslenme olduğunu anlatıyoruz.Çok şükür ki her geçen gün bizleri haklı çıkaran bir araştırma yayınlanıyor.
Bunlardan biri de meşhur tıp dergisi Lancet’ de yayınlanan ve kısa adı PUREolan çalışma (1).
İhtiva ettikleri doymuş yağlardan dolayı kalp krizi, felç ve erken ölümlerin bir numaralı sebebi olarak gösterilen süt ve süt ürünleri amino asitler, D ve K vitamini, kalsiyum, magnezyumdan zengindir.
Bunun yanında sütün özellikle fermente edilerek yoğurt, ayran, kefir şeklinde tüketilmesiyle probiyotikler yani dost bakteriler de alınmış olur.
Bu araştırmanın elbette bazı kusurları var.
Beslenme anketinin sadece çalışmanın başında yapılmış olması ve sonradan diyette yapılan değişikliklerin dikkate alınmaması; takip süresinin 9 sene kadar olması; araştırmanın gözleme dayalı olması gibi.
Modern beslenme tıbbının kutsal kılavuzu (The Dietary Guidelines for Americans) da artık günde 3 porsiyon süt ürünü tavsiye ediyor ama bunların yağsız veya az yağlı olmasını da şart koşuyor, yani bir çuval inciri berbat ediyor.
Tüm dünya kandırıldı
Ben de süt ürünlerinin faydalarını “Farelerle aynı kafadayım, peynirin hastasıyım” başlıklı makalemde dile getirmiştim (2).
Tüm dünya endüstri ürünü margarin ve bitkisel yağların tüketimini artırmak için yağlar hakkında yanlış bilgilendirildi.
Yağ asidi deyip geçeriz ama bunların binlerce çeşidi vardır ve hepsinin de biyolojileri farklıdır.
Palmitolat bu yağ asitlerinden biridir; bu yağ asidi vücutta çok az üretilir ama tam yağlı süt ürünlerinde özellikle de peynirde fazla miktarda bulunur.
Palmitolat, doymuş yağların sebep olduğu hasarları düzeltir, insülin gibi kan şekerini düşürür, anti-enflamatuar etkileri de vardır.
Palmitolat diyabete karşı korur.
Harvard’ lı meşhur araştırmacımız Gökhan Hotamışlıgil da diyor ki:
“Peynir gibi tam yağlı süt ürünleri birer öcü değildir. Evrimsel perspektiften de memelerin yaşamaları süt içmelerine bağlıdır.
Peynirin mucizelerini anlamak için daha çok çalışma yapmak lazım ama peynir severler için iyi haberim şudur ki makul miktarda peynir yemek çoğu kimse için faydalıdır.
Ben de şimdi kendimi hiç suçlu hissetmeden peynirimi yiyorum, siz de öyle yapın”.
Gelelim neticeye
BİR: Sağlıklı olmanın hastalıklardan korunmanın yolu adam gibi beslenmeden geçer.
İKİ: Kırmızı et ve tam yağlı süt ürünleri adam gibi beslenmenin temel unsurlarıdır ama madem kalbe de iyi geliyormuş diye kırmızı eti ve süt ürünlerine “abanmak” da yanlıştır.
ÜÇ: Bugün salgın şeklinde görülen obezite, diyabet, kalp krizi ve felçler, kanserler başta olmak üzere tüm kronik hastalıkların sebebi modern tıbbın endüstri menfaatlerini gözeten yanlış tavsiyelerdir.
DÖRT: Dünyanın sağlıklı beslenmesinin ve hastalıklardan korunmasının tek yolu modern tıbbın beslenme tavsiyelerinin dikkate alınmaması, gülünüp geçilmesidir.
Not: Sevgili dostlarımız Prof. Dr. Ahmet Aydın ve Biyolog Mevlüt Durmuş’ u hasretle hatırlıyoruz.
Allah’ ın rahmeti üzerlerinden eksik olmasın. Mekânları cennet olsun.
Kaynaklar:
1.https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2818%2931812-9/fulltext
2. //ahmetrasimkucukusta.com/2018/08/29/yazilar/tip-yazilari/beslenme/kirmizi-et-kalp-krizi-felc-ve-erken-olumleri-onluyor/