İSTANBUL
1234567891011121314151617181920

Az yağış çok müsilaj getirebilir
- ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu Üyesi Prof. Dr. Barış Salihoğlu:- "Yağışlar az seyrettiği ve Boğaz'dan gelen jet akıntısı olduğu sürece müsilaj yüzeye çıkmaya devam edecek, şu anki durumu böyle görüyoruz. Konu sıcaklıkların artmış olmasının ötesine geçmiş durumda, artık kuraklık da çok etkiliyor"- "En önemlisi, kirliliği azaltılmış ve oksijen seviyeleri artmış, biyoçeşitliliği daha sağlıklı hale gelmiş bir Marmara. İklim değişikliği bu kadar ekosistem üzerinde baskı yaratırken bizim diğer baskıları bir an önce azaltmamız gerekiyor"

İstanbul'da trafik kaynaklı azot dioksit kirliliği 2024'te ortalamanın üzerinde arttı
- İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Alver Şahin:- "Trafik kaynaklı kirliliğin en temel iz bileşeni olan azot dioksitin 2024'te, geçen yıla göre yüzde 37,6, son 9 yılın ortalamasına kıyasla yüzde 22 civarında bir artış eğilimi gösterdiğini gözlemliyoruz. Bu tüm İstanbul'un ortalaması için elde ettiğimiz bir değer ancak biraz daha odaklanıp özel alanlara, trafiğin yoğunlaştığı alanlardaki ölçüm istasyonlarına baktığımızda bu artış daha da belirginleşiyor"- "PM2,5 bölgeler arasında ortalama konsantrasyon bakımından çok büyük farklılıklar göstermiyor yani 20 ile 23 mikrogram metreküp arasında hemen hemen her bölgede yoğunlaşma görüyoruz. Bu tabii DSÖ'nün yaklaşık 5 mikrogram ortalamasının yanında yüksek bir değer"

Terör tehdidinden kaçan Kerküklü müzisyen, zorlukları “anavatanı“ bildiği Türkiye'de atlattı
- Irak'ın Kerkük kentindeki terör saldırılarından sonra ailesiyle 2016'da İstanbul'a göç eden müzisyen Erol Hayri:- "Kerkük'ten İstanbul'a, anavatana ailemi ve çocuklarımı güvende tutmak, aynı zamanda sanatımı sürdürmek için geldim. Elimizde sadece bavullarımız ve birkaç parça kıyafet vardı. Başka hiçbir şeyimiz, tanıdığımız kimse yoktu"- "Biz anavatanımız Türkiye diyoruz. Türkiye bizim canımızdadır, kanımızdadır, bizim içimizde yaşıyor. Her Türkmen, her Türk bu duyguları aynı şekilde hisseder. Türkiye Cumhuriyeti yalnızca bizim için değil, tüm Türk dünyasının kalbidir. Her zaman düşküne, muhtaca sahip çıktı. Allah, başımızdan eksik etmesin"

Beykoz'un son Ermenileri, eski mahallelerini özlemle arıyor
- Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Varujan Magakyan:- "Doğduğum isimle bu yaşa geldim, Varujan olarak hayatıma devam ediyorum. Hiçbir zaman Jan olmayı ya da kendimi başka kimlikle ifade etmeyi düşünmediğimi söyleyebilirim"- "Kurban Bayramı'nda rahmetli anneme 7 ayrı yerden et gelmiştir. Bayramlar birlikte kutlanırdı. Müslüman komşum Noel Bayramı'nı en az benim kadar bilirdi. Her bakımdan çocukluğumun İstanbul'unu, o yaşantıyı aramıyorum dersem, çok büyük yalan konuşmuş olurum"

Doğayla iç içe büyüyen Gamze öğretmen öğrencilerine de doğa sevgisi aşılıyor
- Okul öncesi öğretmeni Emel Gamze Ergiçay:- "Bir gün canlılar konusunu işliyordum ve bir öğrencim domatesin ağaçta yetiştiğini düşünüyordu. Hayatında hiç tavuk görmemiş öğrencilerim de vardı ve bunu benim aklım almıyordu. Bunları görünce 'Evet Gamze, artık bu konuda bir şeyler yapabilirsin, yapmalısın.' dedim"- "Havanın sıcak ya da soğuk olmasına bakmadan her gün mutlaka 40 dakika bahçede etkinlikler yapıyoruz. Doğaya çıktıklarında öğretmen olarak sadece çocukların keşfetme sürecine eşlik ediyorum çünkü doğa en büyük öğretmendir"

Buzulların erimesiyle Arktik bölgesindeki deniz taşımacılığı artıyor
- Arktik Deniz Çevresinin Korunması Çalışma Grubu (PAME) verilerine göre 2013'ten 2023'e kadar geçen sürede bölgede faaliyet gösteren gemi sayısı yüzde 37 arttı- PAME Proje Müdürü Hjalti Hreinsson:- "Dünya çapındaki operasyonlarda, özellikle Avrupa’dan Asya'ya yapılan taşımacılıkta bu rotayı kullanmak giderek daha iyi bir seçenek olmaya başlıyor. Öte yandan bölgedeki hava koşulları ve buzul durumu nedeniyle burayı bir fırsat olarak görmeyen birçok şirket bile şu anda bu rotayı gaz ve maden faaliyeti ve bunların taşımacılığı gibi operasyonlarda kullanabiliyor"