3-9 Kasım Dünya Organ Bağışı Haftası’na özel konuşan Hayata Bağış Derneği Başkanı Hüseyin Yıldırımoğlu, koronavirüsün organ bağışı süreci üzerinde yaşattığı olumsuz etkinin altını çizdi. Hüseyin Yıldırımoğlu, pandemi nedeniyle yoğun bakımdaki yatakların bir bölümünün koronavirüs hastalarına ayrılması, beyin ölümü tespit edilen ve ailesi tarafından organ bağışlayanların koronavirüsü taşımadığını iki kez negatif test sonucuyla kanıtlamanın bağışların düşmesine sebep olduğunu ifade etti.
Sağlık Bakanı Koca, "Mart ayından beri büyük bir mücadele verdiğimiz koronavirüs salgınında tekrar bir şiddetlenme yaşıyoruz, ülke genelinde hasta sayıları artışa geçti. Ancak bu artışın ülkenin her alanında eşit olmadığını biliyoruz." dedi.
Samsun’daki korona vakaların bugüne kadar ki genel dağılımı ve vaka artış hızı hakkında bilgi veren Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, il genelinde şimdiye kadar görülen vakaların %54’ünün Çarşamba, İlkadım ve Bafra ilçelerinde gerçekleştiğini, özellikle son dönemlerde vaka artış hızı en yüksek iki ilçe olan Çarşamba ve Bafra ilçelerinde yaşayanların şu dönemde çok daha dikkatli olması ve kurallara uyması gerektiğini söyledi.
Özel Medibafra Hastanesinde 46 yaşındaki hastanın mesanesinden tek parça halinde 8 santimetre (cm) boyutunda ve 295 gram ağırlığında taş çıkarıldı. Çıkarılan mesane taşı, bugüne kadar hastanemizde çıkarılan en büyük mesane taşı olma özelliği taşıyor.
Sağlık Bakanı Koca, "Kovid-19 nedeniyle hastaneleri dolu bir ilimiz hatta kapasitesi tamamen dolu hastanemiz yoktur. İddialar asılsızdır." ifadelerini kullandı.
Medicana Samsun Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü uzmanlarından Op. Dr. Yılmaz Şahin, yanlış ayakkabı seçiminin eklem ağrılarına neden olduğunu belirtti.
Bu sene üniversiteye giriş sınavları Covid-19 salgınının etkisinde gerçekleştirilecek. Bu sene öğrenciler, ayrı bir heyecan, hatta virüs tedirginliğiyle sınava girecekler. Ancak uzmanlar gerekli önlemler dikkate alınarak bu sınavların da sağlıklı bir şekilde atlatılabileceğine dikkat çekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu sınava girecek öğrencilere 6 öneride bulunuyor. Dikkate alınmasında fayda var…
Muratbey Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, gebeliğin özellikle ilk aylarında D vitamini eksikliği nedeniyle anne adaylarının bağışıklıklarının azaldığına ve bu nedenle pek çok hastalığa açık hale gelebileceklerine dikkat çekti.Garipağaoğlu D vitamini kaynağı güneş ışınlarından yeterli düzeyde yararlanılamaması durumunda bu eksikliği gidermek için D vitamini takviyeleri alınabileceğini ya da D vitamini ile zenginleştirilmiş peynirlerin düzenli olarak tüketilebileceğini belirtti.
Büyük Anadolu Hastaneleri Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzmanı Doç Dr Murat Yüce Otizmli hastalarda erken tanının nasıl belirlenebileceği ve önemine dair açıklamalarda bulundu.
Medicana Kadıköy Hastanesi Klinik Psikoloğu Selin Küçük, "Pandemiyle birlikte abartılmış hijyenin, obsesif kompülsif bozukluğun bir türü olan temizlik takıntısını beraberinde getirdiği vakalar görülüyor" dedi
Samsun’da virüsün pandeminin en güçlü olduğu dönemde Samsunluların kural ve yasaklara uyumu sayesinde kontrol altına alındığını söyleyen Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, maalesef geçtiğimiz bir hafta içinde bu uyumun ortadan kalkmaya başladığını, salgın ortadan kalktı; artık hiçbir şeye dikkat etmeme gerek yok düşüncesi yaygınlaşırsa, bugüne kadar ki bütün emeklerin boşa gideceğini ve salgında tekrar başa dönülebileceğini” ifade etti.
Karantina sürecinde stres ve kaygı seviyemizin artması her gece sağlıklı bir uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Düzenli olarak yeterli kalitede uyumak, fiziksel ve zihinsel sağlığınızı korumanın önemli bir bileşenidir. Uyku yoksunluğu bağışıklık sistemini savunmasız hale getirir ve vücuttaki enfeksiyon riskini artırabilir. Başka bir deyişle, uyku kaliteniz ve yaşadığınız stresi azaltmak sizi yeni koronavirüsten koruyabilir.
Samsun'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanısıyla 54 gün yoğun bakımda tedavi gören 76 yaşındaki 6 çocuk ve 32 Huriye Kara, immün plazma tedavisi ile sağlığına kavuştu.
Coronavirus ile mücadele ettiğimiz bu günlerde Ramazan ayı da evde geçeceğe benziyor. Bu yıl kalabalık iftar yemeklerinden, çeşitli buluşmalardan sağlığımız için vazgeçmemiz önemli. Ancak evde de geleneksel Ramazan sofraları hazırlayabilir, sağlıklı bir şekilde oruç tutabiliriz.
Samsun Anadolu Lisesi mezunları ile geçmişte DSİ Samsun Bölge Müdürlüğünde çalışanların çocukları, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Hastanesine, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde de ihtiyaç duyulan yüksek akım oksijen cihazı bağışladı.
Testlerden başarıyla geçen ve hastanedeki ilk performansıyla hekimlerden tam not alan yerli yoğun bakım solunum cihazı, yurt dışından ithal edilen muadillerinden de üstün bulundu.
Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Psikiyatri Uzmanı Uzm. Dr. Enver Gül, koronavirüs salgını ile mücedele sosyal medya dikkat edilmesini, özellikle felaket içerikli haberlerin gündemine kapılmaması gerektiğini söyledi.
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde vatandaşların yeni tip koronavirüs (Covid-19) hastalığıyla ilgili sorularını yanıtlamak ve onlara psikolojik destek vermek için kurulan Bilgi ve Danışma ile Psikososyal Destek Hatları günde yaklaşık 200 vatandaşın sorularını cevaplıyor.
Kimi haftalarca evine gitmeyen, kimi aynı evde yaşadığı aile üyelerinden kendini tecrit eden, kimi ise salgınla mücadelede gönüllü olarak acil serviste hizmet veren sağlık çalışanları, toplum sağlığı için kendi önceliklerini hiçe sayıyor.
Samsun’da Covid-19 hastalığıyla mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Samsun İl Sağlık Müdürü Dr.Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurdukları Operasyon ve İletişim Merkezinde hastalığın ilk günlerinden itibaren süreci yönettiklerini, Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı, Aile Hekimliği Uzmanları, Epidemiyologlar, alanında deneyimli hekimler ve sağlık çalışanlarından oluşan 40 kişilik bir ekiple ildeki durumu takip ederek, yapılması gereken çalışmaları planladıklarını söyledi.