Pelüşlü dolgu hayvanlar birçok çocuğun en sevdikleri oyuncaklarıdır, kimisi köpeği ile yemek yer, kimisi ayısına sıkıca sarılmadan uyuyamaz.Almanya’ da Stiftung Warentest tarafından yapılan bir araştırma tüylü dolgu oyuncaklarda zehirli ve kanserojen kimyasallar bulunabileceğini gösteriyor.
Araştırmada, içlerinde çok tanınmış markaların da bulunduğu 30 üründen 22’ si uygunsuz bulundu.
Araştırmada 30 pelüş oyuncak 180 kimyasal madde, yutulması mümkün olabilen küçük parçalar, dikiş yırtıkları ve yanabilirlik bakımından değerlendirildi.
Ölçü olarak da oyuncak emniyeti ile ilgili Avrupa normları esas alındı.
30 oyuncaktan sadece 8 tanesi testlerden tam not aldı, en yüksek notu ise 58 Euro değerindeki bir tavşan kazandı.
Araştırmaya göre ürünün fiyatı ve üretildiği ülkenin hangisi olduğu kaliteyi göstermiyor, yani Alman malı ile Çin malı oyuncaklar arasında bir fark yok.
Vakıf tarafından yapılan açıklamada 2010’ dan bugüne yapılan 4 testte 150 oyuncağın incelendiği ve bunların her on tanesinden birinin ciddi derecede zararlı olduğu vurgulandı.
Kimyasallar ancak laboratuarda belirlenebilir
Bu kimyasalların görülmesi veya kokusundan tanınması mümkün değil, bunların varlığı ancak laboratuarda yapılacak olan analizlerde ortaya konabiliyor.
Oyuncaklarda kanserojen oldukları bilinen formaldehit, fitalat ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) gibi kimyasallar tespit edildi.
30 oyuncağın 19’ unda bulunan polisiklik hidrokarbonların yumuşatıcı yağlar veya boyalardan kaynaklanabileceği düşünülüyor.
2010’ da yapılan araştırmada da 15 oyuncaktan 13’ ünde PAH tespit edilmişti.
Yıkamakla temizlenmiyor
Bu oyuncakların yıkanmasıyla kimyasallardan temizlenmeleri mümkün olmuyor.
30 dakika süreyle 30 derece sıcaklıkta yıkanan oyuncaklardaki kimyasal miktarlarının hemen hemen hiç değişmedikleri belirlendi.
Oyuncaklardaki kimyasallar ağız veya deri yoluyla vücuda giriyor, bunların kanserojen etkileri seneler sonra ortaya çıkıyor.
Oyuncaklarda kimyasal madde sınırı var
Avrupa Birliği, 27 aralık 2015’ den itibaren geçerli olmak üzere 8 tür PAH için sınır değerler belirledi.
Buna göre, oyuncaklarda kilo başına en fazla 0.5 miligram PAH bulunmasına müsaade ediliyor ama aslında bunların zerresi bile zararlı.
Alman hükümeti 2010’ da Avrupa birliği’ ne bu değerin 0.2 mikrogram olmasını teklif etmişti.
Konulması zaruri olmayan GS-işareti (Geprüfte Sicherheit=Onaylı Emniyet) de bu sınır değerini kabul ediyor.
Gelelim neticeye
Eskiden Alman malı deyince güvenilir ürünler anlaşılırdı ama bu araştırmanın da ortaya koyduğu gibi modern dünyada artık inanılacak, itimat edilecek hiçbir şey kalmadı.
Buyurun, tek dişi kalmış medeniyetinizi tepe tepe kullanın!