Altınova Gazetesi
2019-05-10 11:51:00

Parkinson’un Sebebi de Bağırsak Bakterileri Çıktı

Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA (Prof.Dr.)

10 Mayıs 2019, 11:51

Bağırsak bakterilerinin Parkinson belirtilerini etkileyebileceği bildirildi.

Parkinson’ lulardan alınan mikropların verildiği farelerde hastalık belirtilerinin kötüleştiği, sağlık insanlardan alınan örneklerin verildiği farelerin ise iyileştikleri belirlendi.

Araştırma, bakterilerin Parkinson’ un sebebi olduğunu göstermemekle beraber hastalığın tedavisinde bağırsaklara yönelik yöntemlerin işe yarayabileceğini düşündürüyor.

Beyinlerinde aşırı miktarda alpha-synuclein üretilen fare türünün steril bir ortamda dünyaya gelmeleri ve çok az mikrobiyomları olması durumunda Parkinson belirtileri göstermedikleri, buna karşılık mikroplu ortamda bulunanların Parkinson belirtisi gösterdikleri tespit edildi.

Parkinson’ luların mikrobiyotası farelere nakledildiğinde ise bunlarda şiddetli hastalık belirtilerinin ortaya çıktığı görüldü.

Parkinson nasıl gelişiyor?

Parkinson hastalığı, “alpha-synuclein” ismi verilen bir proteinin beyin hücrelerinde (nöronlar) birikmesiyle gelişiyor.

Bu protein normalde nöronlar arasındaki kimyasal sinyallerin değişimini sağlıyor ve dopamin transportunu düzenliyor.

Bu proteinler Parkinson’ lularda Lewy cisimcikleri olan bilinen yapılarda birikerek dopaminin sinyalizasyonunu bozuyor ve hareket bozukluklarını artırıyor.

Tremor, kas sertliği ve hareket problemleriyle ilgili bir hastalık olan Parkinson’ da hastaların çoğunda kabızlık, şişkinlik, yutma güçlüğü ve hazımsızlık gibi şikâyetler sinir sistemi belirtilerinden önce ortaya çıkıyor.

Bağırsak bakterileri hastalıkları önlüyor

İnsan vücudunda bulunan ve mikrobiyom olarak adlandırılan çeşitli bakteri, virüs, küf ve mantarların sağlığı doğrudan etkilediği biliniyor.

Bu bakteriler besinlerin sindirilmesi dışında kanserlerden otizme birçok hastalığın ortaya çıkmasında da rol oynuyorlar.

Daha önce Parkinson’ lu hastaların bağırsak mikrobiyotasının sağlıklı insanlarınkinden farklı olduğu, bunlarda bazı bakteri türlerinin olmadığı veya çok azalmış olduğu gösterilmişti.

Bu nasıl oluyor?

Bir ihtimal, bakterilerin parçalanma ürünlerinin toksik olması ve dolaşım yoluyla beyine ulaşmasıdır.

Beyinle bağırsaklar arasındaki sinir bağlantılarının da bu bakterilerden etkilenmesi mümkün olabilir.

Bu araştırma Parkinson tedavisinde beyine odaklanmak yerine bağırsak bakterilerini hedef alan yöntemlerin etkili olabileceğini düşündürüyor.

Bazı antibiyotiklerle Parkinson belirtilerine yol açan bakterilerin ortadan kaldırılması veya Parkinson belirtileri olanlarda bağırsaklarda eksik olan bakterilerin yerine konması yani probiyotikler işe yarayabilir.

Gelelim neticeye

Hastalıklardan korunmada bağırsak bakterilerinin önemi gösteren araştırmalara her gün bir yenisi ekleniyor.

Sağlıklı yaşamanın hap yutarak değil ancak adam gibi beslenerek mümkün olabileceğini bir kere daha hatırlatıyorum.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.