Dışkı naklinin otistik çocuklarda davranış problemlerini düzeltebileceği ortaya çıktı.
Araştırma, 7-16 yaş arası otizm spektrum hastalığı (autism spectrum disorders) teşhisi konmuş olan 18 çocuk üzerinde yapıldı ve Microbiome isimli dergide yayınlandı (1).
Deneklere, bağırsak bakterilerini yok etmek için 2 hafta süreyle vankomisin isimli antibiyotik verildikten sonra 12-24 saatlik açlık döneminde bağırsak temizliği yapıldı.
Önce sıvı formda yüksek dozda ve müteakiben de 7-8 hafta boyunca toz formunda meyve püresine karıştırılarak düşük dozda dışkı nakli uygulandı ve katılımcılar 8 hafta süreyle klinik olarak takip edildi.
Tedavi ile ishal, kabızlık, hazımsızlık ve mide ağrısı gibi gastro-entestinal belirtilerde yüzde 80 ve içinde sosyal beceri ve daha iyi uyku alışkanlığının da bulunduğu otizmle ilgili davranışlarda ise yüzde 20-25 düzelme olduğu tespit edildi.
Dışkı naklinin otistik çocuklarda mide-bağırsak belirtileri ve davranış problemlerini düzeltebileceği bildirildi. Otistiklerde bağırsak bakteri tür ve miktarlarının sağlıklı insanlarınkinden farklı olduğu biliniyordu. Sağlıklı mikrobiyataya sahip olmanın yolu da sağlıklı gıdalarla adam gibi beslenmekten geçiyor. Şunu bilin yeter: Adam gibi beslenmede işlenmiş, paketlenmiş gıdaların yeri yok!
Dışkı naklinden sonra bağırsak bakterileri çeşitliliğinde ve özellikle de otizmli çocuklarda az olduğu bilinen Bifidobacterium, Desulfovibrio ve Prevotella türlerinde büyük artışlar olduğu belirlendi.
En ilginç sonuçlardan biri de dışkı nakliyle verilen mikropların çoğunun tedavi sonlandırıldıktan sonra da kalmaya devam etmeleri ve virüs çeşitliliğinin de vericininkine benzer hâle gelmesiydi.
Bu henüz bir faz I çalışması, sonuçların faz II ve faz III çalışmalarıyla da doğrulanması gerekiyor ama herhangi bir tedavisi olmayan otizm için yeni bir tedavi umudu doğduğu söylenebilir.
Otizm-bağırsak ilişkisi
Bağırsak-beyin ilişkisi son senelerde modern tıbbın üzerinde en çok araştırma yapılan mevzularından biridir ve beynimizi adeta bağırsaklarımızın idare ettiğini, mikrobiyotanın Alzheimer, MS gibi beyin hastalıklarının gidişatını değiştirebileceği gösteren deliller var.
Bağırsak paraziti yumurtalarının yenmesinin, antibiyotiklerin, ateş yükselmesinin otistik belirtileri düzelttiğini gösteren araştırmalar da otizm-bağırsak ilişkisini dolayı olarak doğruluyor (2).
Otizmli çocuklarda mide-bağırsak şikâyetlerine çok sık rastlanıyor ve bunların yüzde 90’ ında iltihabi bağırsak hastalıkları ve sızıntılı bağırsak sendromu (leaky gut syndrome) görülüyor.
Daha önce yapılan araştırmalarda otistik çocukların bağırsaklarında bakteri türlerinin ve genel olarak miktarlarının daha az olduğu belirlenmişti.
Bağırsaklarımızda 3 milyondan fazla gene sahip onlarca trilyon bakteri yaşıyor ve bu genlerden bazılarının insanlara geçebileceği de biliniyor.
Otizmi de diğer sinir sistemi hastalıklarını da sadece bir beyin hastalığı olarak görmenin doğru olmayacağını her geçen gün daha iyi anlıyoruz.
Gelelim neticeye
Salgın gibi artan birçok kronik hastalığın oluşumunda bağırsak bakterilerinin tür ve miktarlarının ne kadar mühim olduğu her geçen gün daha iyi anlaşılıyor.
Sağlıklı bir mikrobiyataya sahip olmanın yolu da sağlıklı gıdalarla adam gibi beslenmekten geçiyor.
Şunu bilin yeter: Adam gibi beslenmede işlenmiş, paketlenmiş gıdaların yeri yoktur.