Altınova Gazetesi
2020-04-17 18:08:04

Mamalara Eklenen Omega 3′ ün (DHA) de Faydası Yok

Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA (Prof.Dr.)

17 Nisan 2020, 18:08

Cochrane Grubu tarafından gerçekleştirilen sistematik bir değerlendirmede kısa adı DHA (docosahexaenoic acid ) olan omega 3 yağ asidinin bebek mamalarına eklenmesinin beyin gelişimini etkilemediği ama bir zararının da olmadığı ortaya çıktı (1).

Metaanaliz, 1900 çocuk üzerinde yapılan 15 randomize kontrollü çalışmanın sonuçlarının yeniden değerlendirilmesiyle gerçekleştirildi.

Bazı araştırmalarda görme ve idrakte bir miktar belirlenmiş olmakla beraber tümü birden değerlendirildiğinde mamalara eklenen DHA’ nın bir faydasının olmadığı sonucuna ulaşıldı.

JAMA’ daki randomize kontrollü bir araştırma da gebeliklerinde DHA destekleri alan annelerin bebeklerinin 7 yaşında zekâ seviyesini (IQ) etkilemediği belirlenmişti (2).

1990’ lı senelerdeki çalışmalarda mama ile beslenen çocukların beyinlerinde anne sütü emen bebeklere göre daha az DHA olduğu belirlenerek mamalara DHA eklenmesinin bebeğin beyin ve görmeyi müspet etkileyebileceği ortaya çıkmıştı.

Tıbbi fetva kurumu FDA da 2002’ de mamalara DHA eklenmesine onay verdi ve bugün USA’ da satılan mamaların hepsinde alglerden elde edilen DHA bulunuyor.

DHA gebelikte ve hayatın ilk senelerinde beyin ve retinada birikiyor, sinir sistemi ve görmenin gelişiminde önemli rol oynuyor.

Anne sütünde diyetine bağlı olarak değişen miktarlarda DHA bulunuyor ve vücutta da omega 3 yağ asitleri öncülerinden çok az miktarda DHA üretiliyor.

Amerikan Beslenme Kılavuzunda gebe ve emziren annelerin haftada 25-350 gram balık yemeleri tavsiye ediliyor.

Gelelim neticeye

Gıda takviyeleri insanları sağlıklı beslenmeden uzaklaştırmak için icat edilmiş sinsi tuzaklardır.

Bilinle bilmeyen bir olmadığı gibi balık yiyenle balık yağı hapı içen de bir olmuyor.

Aklınızı başınıza alın, adam gibi balık yiyin, alık gibi hap içmeyin.

Kaynaklar:

1. //onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD000376.pub4/full

2. //jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2612605

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.