Dünya Sağlık Teşkilatı (DSÖ) ve başta USA Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Antony Fauci olmak üzere dünyanın önde gelen bilim adamları aşılarla sağlanan bağışıklığın hastalık geçirmekle sağlanan bağışıklıktan daha güçlü olduğunu tekrarlayıp duruyorlar (1).
Bu açıklamaların amacı aşıların etkinliklerinin çok yüksek olduğunu anlatmak ve insanları aşı olmaya teşvik etmek olabilir; ama bu tür hakikatle uyuşmayan, abartılı açıklamaları bilime olan güveni sarsması bakımından doğru bulmuyorum.
Enfeksiyon geçirerek sağlanan bağışıklık hemen her zaman aşılarla sağlanan bağışıklıktan daha kuvvetli ve daha uzun ömürlüdür; çünkü bu sayede virüsün tüm antijenlerine karşı hem yerel yani virüsün vücuda ilk girdiği yerde hem sistemik bağışıklık (antikor + hücresel) sağlanır.
Yeni bir araştırmada, orta ağırlıkta KOVİD geçirenlerde S proteinine karşı oluşan antikorların ilk 4 ayda hızla azaldığı, azalmanın müteakip 7 ayda tedricen devam ettiği ancak antikorların 11 ay sonra bile tespit edilebildiği gösterildi (2).
S proteinine karşı oluşan antikorların seviyeleri, enfeksiyondan 7-8 ay sonra kemik iliği aspiratlarından elde edilen S proteinine spesifik plazma hücrelerinin sıklığı ile korelasyon gösteriyordu.
S proteinine spesifik plazma hücreleri KOVİD hikayesi olmayan 11 sağlıklı kişide gösterilemedi.
Bu sonuçlar, SARS-CoV-2 geçirenlerde güçlü bir antijene-spesifik, uzun ömürlü antikor cevabı oluştuğunu, plazma hücrelerinin de bu uzun süreli bağışıklığın bir parçası olduğunu gösteriyor.
Bu vesileyle, koruyucu antikorların kalıcı ve temel kaynağının kemik iliğindeki uzun ömürlü plazma hücreleri olduğunu bir kere daha hatırlatalım.
Gelelim neticeye
Enfeksiyondan birkaç ay sonra antikor seviyelerinin hızla düşmesinin hastalığı geçirenlerin yeniden enfekte olma risklerini artırabileceği ve bunların 6 ay sonra aşılanmaları gerektiği fikri aşı üreticileri tarafından pompalanan bir korkutmadan başka bir şey değildir.
Hastalık geçirmek uzun ömürlü ve kuvvetli bir bağışıklık yarataır.
İster ağır ister hafif KOVİD geçirenler keyiflerine baksınlar.
Kaynaklar:
1. https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/02/21/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/kovid-gecirenlerin-asi-olmalari-gerekli-degil/
2. https://www.nature.com/articles/s41586-021-03647-4