Altınova Gazetesi
2019-05-02 11:35:51

İngiliz Doktorlar Kolesterol Hap Yazmayı Reddediyorlar

Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA (Prof.Dr.)

02 Mayıs 2019, 11:35

İngiltere’ de yapılan araştırmada, her üç pratisyen doktordan ikisinin National Health Service’ in (NHS) erişkinlerin yüzde 40’ ına kolesterol hapı verilmesi tavsiyesini reddettikleri ortaya çıktı.

The Telegraph gazetesinin “Doktorlar statin yazmayı reddediyor” (Doctors refusing to prescribe statins) başlıklı haberi şöyle:

“Aile hekimleri kısa adı “Nice” olan National Institute for Health and Care Excellence’ in kılavuzunun erişkinlerin yüzde 40’ ının hap içmesi tavsiyesinin “basit” olduğunu ve halkın “kitlesel ilaçlanmasına” müsaade etmemede ısrarlı olduklarını söylüyorlar.

Temmuz ayında yayınlanan bu kılavuz, on sene içindeki kalp hastalığı gelişme riski yüzde 10’ dan fazla olan herkese kalp krizi ve felçlerin önlenmesi için ilaç yazılmasını tavsiye ediyor.

Bu, çoğu 60 yaş üzeri erkek ve 65 yaş üzeri kadınlar olmak üzere 17.5 milyon erişkinin, günlük tutarı 10 p’ den az olan ilacın abonesi olması manasına geliyor.

Nice’ nin felç ve kalp krizine bağlı senede 50 bin ölümün önleneceğini ileri süren kılavuzunu savunan bazı kardiyologlar var.

Ama bu tavsiye uzmanları ikiye bölmüş gözüküyor; önde gelen bazı doktorlar Nice’ in uzmanlarını ilaç endüstrisi ile çok yakın ilişkileri olduğu iddiasıyla suçluyorlar.

Pulse magazin tarafından 560 doktorla gerçekleştirilen ankette aile hekimlerinin yüzde 66’ sının kılavuza uymayacakları ortaya çıktı.

Aile hekimleri için ödeme sistemine göre, gelirlerinin bir kısmı Nice’ in statin tavsiyesi de dâhil ilaç kılavuzlarına ne ölçüde bağlı kaldıklarına göre belirleniyor.

Doktorların çoğu, daha fazla hastaya ilaç yazarak “rüşvetçi” olmaya hazır olmadıklarını, diğerleri de bu yeni tavsiyenin “çılgın” ve “basit” olduğunu ifade ediyor.

Rochester’ den Dr. Sanjeev Juneja “Statin hedeflerini tutturmak için para vererek beni ayartamazsınız” diyor ve “Bu ilaçların bazı hastalara nasıl zarar verdiğini gördüm, Nice’ in baskısı hoş değil” diye ekliyor.

BMJ’ nin başkan vekili Dr. Richard Vautrey de “Doktorların büyük bir kısmının endişeleri var ve yaygın kullanımı destekleyen delillerin net olmadığı böyle bir ilacı yazmaya hazırlıklı değiller” diyor.

Statinlerin yan etkileri hakkındaki deliller ortalığı kasıp kavurdu. BMJ mayısta, ilaç içen beş kişiden birinin kas ağrısı, yorgunluk ve diyabet gibi yan etkilere maruz kaldıklarını söyleyen ifadeleri yanlış olduklarını söyleyerek geri çekti.

Ancak bazı doktorlar bu problemlerin olduğundan az bildirildiğine inanıyor.

Doğu Londra’ da çalışan Dr. May Cahill “Korkunç yan etkileri olan statinlerin faydalı olduğuna ikna olmadığını, kendim almayacağım veya bir aile ferdi ya da arkadaşıma yazmayacağım bir ilacı neden hastalara verelim” diyor.

BMA’ nın (İngiliz Tabipler Birliği) pratisyen hekimler alt komisyon başkanı Dr. Andrew Green de görüşlerini “Hiçbir doktor Nice’ nin tavsiyesine köle gibi bağlı değildir ve otomatik olarak ilaç yazmaz” sözleriyle dile getiriyor.

Pratisyen hekimler temmuz ayına kadar on sene içindeki kalp hastalığı riski beşte bir olana statin yazarken yeni tavsiye ile bu eşik onda bire çekildi.

Bu değişiklikten önce bile Britanya Avrupa’ nın “statin başşehri” idi ve Batı dünyasında en çok statin yazılan ülkeler sıralamasında ikinci sıradaydı.

Geçen sene OECD tarafından 23 endüstrileşmiş ülkenin incelendiği bir araştırmada erişkinlerinin yüzde 13’ ünün statin içtiği bu ülkenin Avrupa’ da en çok statin kullanılan ülke olduğu ortaya çıktı.

Nice kılavuzunu tenkit eden Londra’ lı kardiyologlardan Dr. Aseem Malhotra da şunları söylüyor:

Kalp krizi geçirmiş olanlarda ve yüksek risk grubunda statinlerin faydaları zararlarından çok ama bu ilaçların ölüm riskinin azalmadığı sağlıklı insanlara bir yararı yok.

Pratisyen hekimlerin çoğunluğunun bu durumun farkında olmaları ve sağlıklı insanlara statin verilmesine karşı çıkmaları beni memnun ediyor.”

Gelelim neticeye

Ben de sağlıklı insanlarda kalp krizi ve felçlerin önlenmesinin ancak doğru hayat tarzı unsurlarına riayet etmekle mümkün olabileceğine inanıyor ve bunu savunuyorum.

Yanlış beslenmeyi, hareketsizliği, sigara alkolü ortadan kaldırmadan kalp hastalıkları önlenemez.

İngiliz meslekdaşlarıma “Aferin“ diyor, “laboratuar kâğıtlarını tedavi etmeye kalkan doktorları” gerçekleri görmeye davet ediyorum.

Bakalım İngiliz Kalp Derneği, halkı statinlerden mahrum bırakarak “malpraktis suçu işleyen” doktorları uyaracak mı?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.