İnflacort-200 ve İnflacort-50 İnhaler isimli ilaçlar birkaç aydır zor bulunuyordu.Giderek eczanelerde kalmış olan son kutular da bitmiş olmalı ki artık hiçbir hastam bu ilaçları bulamıyor!
Herhalde üretimi veya fiyatıyla ilgili bir mesele var, nasıl olsa hallolur diye düşünüyordum ama öyle değilmiş.
İlacın üreticisi olan Bilim İlaç’ ın budesonide etken maddeli bu ilaçların “sprey” (aerosol) formunu üretmeme kararı aldığını, “toz” (kapsül) şeklini ise üretmeye devam edeceğini öğrendim.
7-8 sene kadar önce de aynı özelliklere sahip olan Pulmicort İnhaler’ in üretimi durdurulmuştu ve bunu benden başka da dert edinen olmamıştı (1).
Bu ikisi dışında “budesonide” etken maddeli hiçbir aerosol preparat yok; yani ilacın muadilini yazmak da mümkün değil.
Budesonide’ nin kuru toz ve nebülizatörlerle kullanılan “sıvı” formları ise eczanelerde rahatlıkla bulunuyor; demek ki etken madde ile ilgili bir problem yok.
Benzer bir durumun yakın zamanda “flutikazon” ihtiva eden sprey ilaçların da başına geleceğini görürsek şaşırmayalım.
Sprey kortizon bulunan ilaçlar neden üretimden çekiliyor?
Ben dünyanın her ülkesinde kullanılan bu ilaçların sprey formlarının üretilmeme kararlarının tamamen ticari olduğunu sanıyorum.
Sebebi de ilacın sprey şeklinin çok ucuz olması, üreticilere bekledikleri kazancı sağlamaması olmalıdır.
Eğer başka bir sebep varsa Bilim İlacı açıklama yapmaya davet ediyorum.
Şirketlerin sadece kortizon ihtiva eden ve solunum yoluyla kullanılan ilaçların sprey formlarını birer birer piyasadan çekmekle beraber ilacın diğer formlarını (kuru toz ve inhalasyon sıvısı) ve uzun etkili nefes açıcılarla (formeterol, salmeterol gibi) beraber olan formlarını üretmeye devam ediyorlar.
Amaçları iki ilacı birden satmak yani daha çok kazanmak.
Oysa birçok astım, KOAH ve İstanbul Bronşiti olan hastanın bu ilaçların kombine formlarına ihtiyaçları yok, onlara sadece sprey kortizon yeterli geliyor.
İlacın kombine formları solunum yollarında daralma olan hastalar için faydalı ama hasta rahatladıktan sonra nefes açıcı olanı kullanmaları gerekmiyor; bunun için de her iki ilacın ayrı ayrı kullanılması daha doğru.
Üstelik de bu uzun etkili nefes açıcı ilaçların fiyatlarının da yüksek olması bir tarafa ciddi yan etkileri var.
Bunların bilhassa çocuklarda uzun süre kullanılması bana göre son derecede sakıncalıdır.
Üstelik de bu ilaçların prospektüslerinde bile uzun etkili ilaçların, sadece sprey kortizonla beklenen fayda sağlanamayan hastalarda belirli bir süre kullanılması tavsiye edilmektedir.
Gelelim neticeye
BİR: Bir ilaç şirketi bir ilacı üretmeme kararı alabilir mi, bunun şartları nelerdir?
İKİ: Sağlık Bakanlığı’ nı bu meseleyi araştırmaya davet ediyorum.
ÜÇ: Hep ilaç şirketleri doktorlara bizim ilacımızı yazın diye yalvarır, ben ilaç şirketine bu ilacı üretin diye rica ediyorum.
DÖRT: Bu ilacı tekrar üretmeye başlarsanız, sizi bedava kongrelere götüreceğim, bilgisayarlarınızı, cep telefonlarınızı yenileyeceğim.
Kaynak: //ahmetrasimkucukusta.com/2011/04/07/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/pulmicort-inhalerin-artik-uretilmiyecegeni-duyan-ve-sebebini-bilen-var-mi/