Altınova Gazetesi
2020-07-11 18:01:24

Bağırsaklardaki Serotonin Mutlu Eder mi

Ahmet Rasim KÜÇÜKUSTA (Prof.Dr.)

11 Temmuz 2020, 18:01

Bağırsak mikrobiyotasının tüm kronik enflamatuar hastalıklarda rolü olduğu ve adam gibi beslenmenin birçok hastalığı önleyeceği hatta tedavide ilaçlar kadar etkili olabileceği muhakkak.Depresyonun oluşumu ve ağırlığında da bağırsak mikrobiyotasının önemi olduğunu düşünüyorum ama bu, “Antidepresan ilaçlara gerek yok, biz bunu turşu, şalgam suyu, tarhana çorbası ile tedavi ederiz” manasına da gelmemeli.

Antidepresan ilaçlar doğru hastada doğru şekilde kullanıldığında çok faydalı ve hatta hayat kurtarıcı ilaçlardır.

Gel gelelim antidepresan ilaçların çok yüksek oranlarda gereksiz yazıldıkları da kötüye kullanıldıkları da ciddi yan etkileri olduğu da bu yan etkilerin gizlenmeye çalışıldığı da ortada.

Özetle, antidepresan ilaçları toptan reddetmek ne kadar yanlışsa bunlara methiyeler dizmek, söz söyletmemek de o kadar yanlış.

İlaçların yüzde 90′ ının gereksiz yere yazıldığına inanıyorum.

İlaç yerinde kullanıldığında işe yarar, aksi takdirde zehirden başka bir şey değildir.

Şu meselelere dikkat:

BİR: Bugüne kadar sadece birkaç psikiyatristin “Antidepresan ilaçların gereksiz yazıldığı çok oluyor” dediğini duydum.

İKİ: Psikiyatristlern hemen hepsi “Gereksiz alınan antidepresanları değil, gereken hastaların çoğunun antidepresan almamalarını” dert ediyor.

ÜÇ: Psikiyatristler “Antidepresanlar bağımsızlık yapmaz” diyorlar ama bu ilaçlara bir başlayan bir daha bunları bırakamıyor.

DÖRT: Psikiyatri dünyasının “Gereksiz yere alınan antidepresanlardan zarar görenler” diye bir meselesi yok.

BEŞ: Bu kadar antidepresan hayranı olan bir âlemde elbette bir o kadar da “anti-antidepresancılar” olması şaşırtıcı değildir.

***

Bağırsak ile beyin ilişkisi uzun zamandır bilimin incelediği bir başlık ve son yıllarda bu ilişkiye verilen önemin arttığını gösteren çalışmalar var. Öyle ki artık bağırsaklar vücudun “ikinci beyni” olarak nitelendiriliyor. Bazı uzmanlar, mutluluk hormonu olarak bilinen serotoninin önemli bir kısmının bağırsaklarda üretildiğini, bu nedenle beslenme ile psikolojik denge arasında bağlantı olduğunu söylerken bazı uzmanlar ise bağırsak hücrelerinden salgılanan serotonin ile beyindeki serotoninin farklı işlevlere sahip olduğunu belirtiyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.