Kur’an-ı Kerim 6236 ayetinin yanında tecvid kuralları ile de mesaj veren evrensel bir kitaptır.
İki ayette iki tecvid kuralı ile Kur’an’ın mesajının güç ve derinliğine dikkat çekebiliriz.
Mushaf’ın her yerinde “eşya zıddıyla bilinir” kaidesince zıtlar birlikte ele alınır ve iman edenlerin tercih etmesi gereken ortaya konulur.
İman-Küfür, Takva-Fücur, Hak-Batıl, Tevhid-Küfür, Biz-Ben, Habil-Kabil, İbrahim-Nemrut, Muhammed-Ebu Leheb v.b.
Hayrın ve şerrin en güzel ele alındığı iki ayetle konumuzu izah edebiliriz.
“Artık kim zerre ağırlığınca bir hayır işlerse, onun mükâfatını görecektir. Kim de zerre ağırlığınca bir kötülük işlerse, onun cezasını görecektir.” Zilzal, 99/7-8.
Zilzal suresi yedinci ayeti “zerre miskal hayır” dan bahseder ve arapça metin okunurken zerre ile hayır arasında tecvid kuralı olarak “izhar” vardır.
Zilzal suresi sekizinci ayet “zerre miskal şer” den bahseder ve arapça metin okunurken zerre ile şer arasında tecvid kuralı olarak “ihfa” vardır.
Allah Teâla kitabında zikrettiği iki ayetin görünmeyen tarafında dahi günümüz için en önemli mesajlarından birisini veriyor bizlere:
Allah hayrı zerre miskalde olsa; açığa çıkarabildiğiniz kadar çıkarın, izhar edebildiğiniz kadar edin, yayabildiğiniz kadar yayın, duyurabildiğiniz kadar duyurun, ismi Muzhir siz de tecelli etsin daha çok insana ulaştırabildiğiniz kadar ulaştırın diyor.
Allah şerri ise; zerre miskalde olsa; gizleyebildiğiniz kadar gizleyin, örtebildiğiniz kadar örtün, ihfa edebildiğiniz kadar ihfa edin, kapatabildiğiniz kadar kapatın, ismi Settar siz de tecelli etsin setredebildiğiniz kadar setredin, kötülüğü tesettüre alın diyor.
Günümüzde özellikle medya organları “haber değeri” mantığıyla olumsuzu, kötüyü, şerri ekranlara taşısa da; Müslümanlar Kur’an-ı Kerim’in bu emri gereği iyiyi, hayrı, güzeli yapmaya, yaymaya, ortaya çıkarmaya gayret etmeliler.
“Gündüzün iki tarafında (öğle ve ikindide) ve gecenin (gündüze) yakın vakitlerinde (akşam, yatsı ve sabah da) namazı ikame et! Muhakkak ki iyilikler, kötülükleri ortadan kaldırır. İşte bu, anlayışı ve kavrayışı olanlar için bir öğüttür.” Hud, 11/114.
Bizim görevimizi iyilikleri çoğaltarak, artırarak ve yayarak kötülüğün ve şerrin alanını daraltmak.
Bu konuda ve her konuda en birinci rehberimiz, mürşidimiz, üstadımız tecvid kurallarıyla dahi, görünmeyenden bile ders veren yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’dir.