Sığırlarda Akabane Hastalığı ‘nin etkeni Bunyaviridae familyasından Simbu serogrubundan Akabane virus ‘dur. Virus tropik ve subtropik bölgelerde yaydındır. Akabane Japonca bir yer adıdır. İlk kez hastalığın görüldüğü Japonya’dan kaynaklanan bir isimdir. Akabane hastalığı 1940’lı ve 50’li yıllarda çok kayıplara sebep olmuş, virus ise ilk kez yine Japonya’da 1961 yılında tanımlanmıştır.
Epidemiyolojisi;Japonya, Kore, Tayvan, Australia, Kenya, İran ve İsrail de seyrettiği saptanmıştır. Ülkemizde de Antalya bölgesinde görülmüştür. Hastalık buzağılar yanında kuzu ve oğlaklarda da oluşmakta ve 5-10 yılda bir enzootiler tarzında seyretmektedir. Bulaşma sokucu sinekler (özellikle Culicoides spp) gerçekleşmekte ve bu nedenle yağışlı ve insektisitlerin yoğun olduğu dönemler risklidir. Enfeksiyon gebe ineklerin her döneminde olmasına rağmen, konjenital bozukluklar gebeliğin 2-4. ayında enfekte olanlarda şekillenir. Endemik bölgelerde hastalığın morbiditesi düşük, yeni bölgelerde %40’a çıkabilir. Mortalite %100 dür. İnkubasyon süresi intrauterin bulaşma söz konusu olduğu için çok değişiktir.
Klinik Semptomları; İneklerde güç doğum olmazsa klinik görünüm pek olmaması, ancak hipersensitive, tremor ve ataksi bildirmiştir Sonbahar premature doğum ve abort, kışın konjinetal defektli buzağıların doğması Artgriposis veya hidraensefali ya da her ikisi birden Güç doğum Durgunluk Ayağa kalkmada ve yürümede yetersizlik 1-4 ayakta konjenital olarak eklemlerde hareketsizlik Ayaklarda fleksiyon tarzında bükülme Bacak kaslarında şiddetli atrofiye Spinal motor nöronların kaybı sonucu tortikollis, kifosis ve skoliosis yaygın Dişler, tırnaklar ve kıl örtüsü normalHidraensefali;
Ayağa kalkma ve yürümede güçlük olmaması Görme şuur kaybı Anasının memesini bulamama Meme ağıza tutulursa emebilme Şiddetlilerde maket gibi durma, ataksi, zayıflık ve kolayca yere düşme PrognozÖldürücü seyreder
SağaltımLezyonlar irreversibel olduğundan sağaltımı mümkün değildir.
Sokucu sineklerle mücadele yapılmalı Japonya ve Australya ‘da inaktif aşıla kullanılmakta Endemik bölgelerden yeni bölgelere getirilmesi gereken sığırlar ilk tohumlamadan önce getirilmedir.