Köpek yavrularının beslenmesi 6-8 hafta sütle beslenmelidir. Ancak annenin sütü yavrularına yetmeyebilir. Yavru sayısı fazla ise hem yavruların gelişmesi düzenli gitmez, hem de annezayıflar,takattan düşebilir. Bu nedenle annenin besleyebileceği kadar yavru bırakılmalı ya da annenin beslenme şartları düzeltilmelidir.
Yavrunun midesi küçük olduğundan sık sık emmek ister. Hayatının ilk 15 gününde günde 10-12 kez yavru annesini emer. Yavrular büyüdükçe mideleri genişler süt emmede seyrekleşir. Yavrularıngözleri 9’uncu günüaçılır ve ikinci hafta da yürümeye başlarlar. Giderek annenin sütü de yetmeyebilir. Annenin sütü laktasyonun 18-30 uncu günleri arası en bol olduğu günlerdir. Süt verme sırasında annenin enerji gereksinimi 3 misli artmıştır. Yavruların aç kalmamaları ve annenin yükünü azaltmak amacıyla yavrulara zenginleştirilmiş inek sütü, daha iyisi koyun sütü verilir. Bu sütleri verirken tavsiyem sütlerin suyla biraz sulandırılarak verilmesidir. Bazı ırk inek ve koyunların sütleri fazla yağlı oldukları için yavru köpeklerde diareye neden olabilirler. Bu konu yavru köpeklerimiz için önemlidir.
Köpek yavruları 4 haftadan itibaren sütten kesme işlemi başlar. Sütün yerine konacak mamalar çok azdan başlayarak azar azar artırılır. Bu dönemde gerek verilen mamanın, gerek kapların çok temiz olmasına özen gösterilmelidir. Besinler taze olmalıdır. Protein olarak yağsız sığır kıyması verilir. Bu kıymaya karaciğer, tendo, akciğer vs. karıştırılmamalıdır ve dışarı bekletilmemelidir. Küçük parçalar halinde de verilebilir. Karaciğer parçaları da verilebilir. Nişasta ve nişastalı besinler iyice pişirilmelidir. İyi pişmiş pirinç en güzel besinlerdendir. Az pişmiş sebzeler de verilebilir. Sebzeler hazırlanmadan önce iyice yıkanmalıdır. Yavruların enerji gereksinimi, erginlere oranla kg. başına 2 katı daha fazladır. Mamalarına bitkisel yağlar ve mineral maddeler de eklenmelidir.
Sözünü ettiğimiz yumurtalı kahvaltı 15 gün uygulanmalıdır. Köpek yavrularına 2 aylık oluncaya kadar günde 4 öğün, 5 aylık oluncaya kadar 3 öğün, 5 aylıktan bir yaşına kadar günde 2 öğün verilir. 1 yaşından sonra artık ergin köpekler gibi her yemi yiyebilir. Ancak büyüme süreci içinde yavrulara verilen süt ve et miktarları çok önemlidir. Köpekler büyüdükçe miktarlarda o denli ırklara göre değişmekle beraber artırılmalıdır.
İşin özü evcil hayvanımızı gelişi güzel beslenip onun sağlığı ile oynamak bizim hakkımız asla değildir. Eğer bir evcil hayvan edinip onun tüm sorumluluklarını üzerinize alıyorsunuz tüm beslenme sağlık sorumluluklarını da üzerinize almış olursunuz ki bu durumda ondan her zaman mesulsünüz değilim diyorsanız sahiplenmeyin.