Kedilerde Taurin eksikliği kükürtlü amino asitlerin diyette fazlaca bulunması taurin yetersizliğinin ortaya çıkmasını geciktirir ve azaltır. Bu nedenle de taurin yetersizliğine ilişkin belirtiler birkaç ay hatta birkaç yıl içersinde ortaya çıkmaktadır. Kedilerde taurin yetersizliğinin bir önemli nedeni kedilere köpek mamaları yedirilmesidir.
Kedilerde Taurin eksikliğinde genelde gözlerde dönüşümsüz retinal bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Bunun yanısıra gebelik ve emzirme dönemlerinde diyette ihtiyaca yetecek düzeylerde taurin bulunmaması durumunda reprodüktif aktivetinin fötal resorpsiyon sıklığı nedeniyle gerilediği, yavruların zayıf doğduğu, bulbus olfaktorius ların ağırlıklarının yarıya indiği, bazı neurolojik anomalilerin şekillendiği, yavruların yaşama güçlerinin azaldığı ve hayatta kalan yavrularda büyümenin gerilediği görülmüştür.
Bulgular daha çok sinirsel fonksiyonlarda ve iskelette yoğunlaşmaktadır. Kalp kaslarının etkilendiğine ilişkin bulguların yanısıra bağışıklığın baskılanması dataurinnoksanlığında ortaya çıkan diğer tipik semptomlar olmaktadır.Taurinbakımından yetersiz diyetlerle beslenen anne kedilerin sütlerinde ki taurin bakımından yetersiz diyetlerle beslenen anne kedilerin sütlerindekitaurindüzeyi normalin %10 u kadardır.
Retinal dejenerasyonOftalmolojik değişikler retinopatinin erken dönemi için spesifiktir. İlk değişiklikler area sentralis de yüksek bir yansıma, sınırları belirgin olmakla beraber giderek artan genişleme şeklinde gözlenir. Lezyonlar genellikle bilateral simetriktir. Değişkenliklerin olabilmesi için diyetteki eksiklik birkaç ay boyunca devam etmelidir.
Oftalmolojik defektler dejenerasyonun son döneminde görülmesine rağmen kedi taurinden eksik diyeti tükettiği sürece lezyonlar progresiftir.
ReprodüksiyonKedilerde taurin eksikliği kızgınlık döneminde ki dişi kedilerin reprodüktif performansı ve yavruların yaşama gücü ile gelişimleri üzerine oldukça etkilidir. Yapılan çalışmalarda olguları %33 ünde fötal rezorbsiyon, abort ve ölü yavru doğumu gerçekleşmiştir. Canlı doğan yavrularda düşük yaşama gücü ve doğum ağırlığı saptanmıştır.
Yaşayan yavrularda serebral disfonksiyonla ilgili gelişim anormallikleri ve yetersiz büyüm gözlenir.
Kedilerde taurin eksikliğinde, kedilerde dilate kardiyomiyopati olgusu tesbit edilmiştir. Felin dilate kardiyomiyopati olgularının bir çoğunda plazma taurin miktarının düşük olduğu ve bu olgulardaki taurin uygulamalarının kalp fonksiyonlarının düzelmesine neden olduğu saptanmıştır. Felin dilate kardiyomiyopati olgularında standart bir tedavi olarak günde 2 kez oral 250 mg taurin verilmesi önerilmektedir. Taurin tüm kanda ya da plazmada ölçülebilir.
Plazmadaki seviyesi diyetle alınan miktarca etkilendiğinden tüm kan ölçümü vücut durumu hakkında daha iyi fikir verir. Eritrositlerdeki taurin konsantrasyonunun plazmadakinden oldukça yüksek olması nedeniyle eğer analizde plazma kullanılıyorsa kan numunesinde hemoliz olmamalıdır. Normal değerler kan için 200 nmol/ml nin ve plazma için ise 60 nmol/ml nin üzerindedir. Kedilerde kadiyomiyopatinin gelişiminde kritik plazma değeri risk seviyesi olarak ortalama 20 nmol/ml dir. Kedilerde taurin eksikliğinden şüphelenildiğinde diyetin düzeltilmesi veya taurin ilavesi şarttır.
Taurinin önemi saptandıktan sonra kedi ticari yiyeceklerde yapılan düzeltmeler sonunda ekokardiyografik diyagnozla saptanan dilate kardiyomiyopati olguları 3 yıl içinde % 29 dan % 5 e gerilemiştir. Bunun içindir ki kediler taurini sentezleyemeyip ve glisini de kullanamadıkları için mutlaka mama alırken kediniz için taurin içeren mamaları tercih etmenizi tavsiye ederim.