Kaplumbağlar Neden Güneşlenmeli?. Kaplumbağalar ister kara ister su kaplumbağası olsun endotermik canlılardır. Yani dışarıdan ısı almak zorunda olan canlılardandır. Doğada yaşayan kaplumbağalar bu ısıyı yazın güneş ten sağlarlar kışın ise böyle bir olanakları olmadığı için ve ısı eksikliğinde bünyeleri yavaşlamaya başladığı için çaresizlikten kış uykuna yatarlar.
NİÇİN GÜNEŞ!!! Güneş kaplumbağalarımız için sadece ısı kaynağı değildir diğer bir çok sağlık konusunda da hayati önem taşır.
Güneşin başlıca yararlarını şu şekilde sıralayabiliriz;
Güneş ısı kaynağıdır. Güneş ışığında bulunan UVB ışını kaplumbağa derisinde reaksiyona girerek vücudunda Vitamin D3 sentezlenmesini sağlar. Bu Vitamin D3 ise besin yolu ile alınan kalsiyumun bağırsaklardan emilebilir bir hale gelmesini sağlar.Eğer kaplumbağa vücudunda yeterli seviyede Vitamin D3 yoksa kalsiyum bağırsaklardan transit geçiyor ve kaplumbağanın kemik ve kabuk yapısına yararı olmuyor. Bunun sonucu raşitizm = kabuk yumuşaması ve ölümdür. Güneş verdiği ısı ile kaplumbağanın kurumasına sağlıyor. Bu kuruma kaplumbağa sağlığı açısından çok önemli . Bu şekilde kaplumbağa vücudunda yada kabuğunda oluşabilecek bakteriyel oluşumlar yada mantar oluşumları engellenmiş oluyor. Doğada güneşin sağladığı bu faydaları biz evlerde akvaryumlarda suni olarak yaratmaya çalışıyoruz. UVB ışını için UVB lambalar , kaplumbağanın ısı gereksinimi ve kurumaları içinse ısınma lambaları kullanıyoruz. Her iki lambada elzemdir olmazsa olmaz. Ayrıca sürekli kaplumbağaların fırsat bulunduğu zaman direk olarak güneşe çıkartılmasını tavsiye ediyoruz çünkü cam UVB ışınının geçmesine % 95 oranında engel oluyor.
NE KADAR GÜNEŞ? Güneşlendirmenin bazı kuralları var. Evet güneş ışığı çok yararlı ve gerekli ama büyük bir tehlike de içeriyor. AŞIRI ISINMA
Kaplumbağaların kabuk yapısı nedeniyle aşırı ısınma hayati derecede tehlike yaratır. Doğadaki su kaplumbağaları aşırı ısınma durumunda hemen suya girerek buna karşın tam tersi ısı ihtiyacı olunca karaya güneşe çıkarak bu ısı durumunu kolayca dengelerler.
Kara kaplumbağaları ise sabah erken saatlerde yuvalarından çıkarak güneşlenme bölgelerinde sabahın yumuşak güneşinde ısı dengelemesi yaparlar ve beslenmeye başlarlar sert öğlen güneşinde uzun süre pek ortalıkta dolaşmazlar. Sert güneşte kalan kaplumbağa hemen kaçacak gölge bir yer aramaya çalışır
Yani ısı kontrolü onların elindedir ve gereken ayarlamayı yaparlar.
Eğer biz evde bu kontrolü onların elinde alırsak güneşlendireceğiz diye onları gölgeye kaçamayacakları ufacık kaplar içinde güneş altına bırakırsak bu çok tehlikeli sonuçlar doğurur.
Kara kaplumbağaların da çöl tipi kaplumbağalar ile diğer mesela bizim ülkemizde yaşamakta olan yumuşak iklim kaplumbağaları arasında bile ısı ve güneşe dayanıklılık açısından çok fark vardır.
MUTLAKA GÖLGE OLMALI MI?
Güneşlendirirken çok dikkat etmek lazım . Ya gölgesi olan güneşli bir mekan yaratmanız lazım ki gerektiğinde kendi başına gölgeye kaçabilsin yada sürekli yanında durarak kısa süreli ve kontrollü bir biçimde güneşlendirmemiz lazım. Aksi takdirde çok ciddi problemler hatta ölüm olabilir.