Burada bahsedeceğimiz sağlıklı, düzenli, verimli ve dsiplinli bir hayat için fiziksel aktivite ve egzersizin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktır. Hayat düzenimizin daha verimli olması için yaşantımıza fiziksel aktivite ve egzersiz çalışmaları eklememiz şart...
Örneğin, Herkes dünyanın işleyişine, dertlerine ve nefislerimizin istek ve arzularına kapılıp onları gerçekleştirmek adına var gücümüzle belki de sağlığımızı hiç düşünmeye fırsat bulamadan kendimizi yıpratıp duruyoruz. Evet bu hayattaki tüm istek ve arzularımız, yapılması gerekenler ve ekonomik bağımsızlığımızı kazanmak için yapılan tüm çaba ve uğraşlarımız vb. sayıp bitiremeyeceğimiz o kadar şeyimiz var ki! Ama sağlığımız konusunu dünyalık işlerimizin yanında en son sırada bırakıyoruz.
Aslında egzersiz yapmaya çok zaman ayırmamıza bile gerek yokken günlük sadece 40 dakika ile haftada 3 veya 4 gün düzenli, disiplinli egzersiz yapmak ile sağlığımıza büyük katkı sağlayacağımızı bilmeliyiz diye düşünüyorum. Çünkü tüm işlerinizden belki de en önemlisi olan egzersizler, size diğer işlerinizden daha az zaman kaybettirecek ve sağlığınıza en büyük katkıyı sağlayacaktır. Düzenli ve planlı yapılan egzersizler, hayatımızı olumlu yönde etkileyecek ve gücümüze güç katacaktır. Tabi ki ilk olarak zihnimizde uzunca düşünmeli ve yapabileceğimize inanmalıyız. Şu soruyu kendimize sormalıyız. Ben ne istiyorum? Bu istediğim şeyde kararlımıyım? Egzersiz yapmada istekli ve kararlı olduğunuzu, düzenli ve planlı uygulayabileceğinize inandığınızı kendinize ve yüreğinize kabul ettirmelisiniz. Kendinize inandığınız takdirde, bir antrenör veya spor eğitmeninden destek almak için başvuru yapabilirsiniz. Başvuru yapmadan önce tabi ki en önemli olan şeyi yani sağlık probleminizin olmadığı bir rapor veya belge ile gitmenizde fayda vardır. Çünkü karşınızda ki spor eğitmeni veya antrenör size soracağı ilk şeylerden bir tanesi sağlıksal problemleriniz varmı? olacaktır. Bunu istemek hem size hemde karşınızda ki eğitmen veya antrenörünüze yön gösterecektir. Rapor, sizin spor yapmanıza engel yoktur diyorsa egzersiz çalışmaları yapabilirsiniz. Spor yapmanıza engel bir durum olduğunuzu gösteriyorsa bu sizin spor veya egzersiz yapamayacağınız anlamına gelmektedir. Tabi ki bu engelinizin ne durumda olacağına bağlıdır.
Örneğin 40 yaşındaki bir kişinin maksimum kalp hızı 220’den 40’ı çıkarırsak dakikada 180’dir. Bunun yüzde 50’si 90 dakika, yüzde 70’i ise 126 dakikadır. Sonuç olarak bu kişinin kalp hızı 90- 126 dakika olacak şekilde 30-45 dakika yürümesi yeterlidir. Diğer bir öneri ise kişinin saatte 5-6 kilometre hızla 30-45 dakika yürümesidir. Yürümenin yanında bisiklet ve yüzmek de yarışma olmadığı sürece yararlı fiziksel aktivite ve egzersizlerdir.”
Egzersizin olumlu etkileri:
Kas kuvveti, dayanıklılığı ve esnekliği,
Kilo verme ve koruma,
Kardiyovasküler ve tromboz riskinde,
Kan yağ ve glikoz düzeyinin düşürülmesinde,
Psikolojik durum ve uyku kalitesini düzeltmede,
Kronik ağrıyı azaltma olarak sıralanabilir.
** Düzenli, istekli, planlı, kararlı ve inanarak yapıyorsak sonuç elde etmemek mümkün değil. Unutmayın! İlk olarak inanıp harekete geçmeliyiz. "her şey bir adımla başlar.
FİZİKSEL AKTİVİTE VE EGZERSİZİN HAYATIMIZA KATKISI
Paylaş