Etken Retroviridae familyasından Orbivirus ‘lara ait EDH virus’dür. 10 serotipi vardır. Mavi Dilvirusu ile yakın ilişkisi vardır.
Epidemiyolojisi;Çoğunlukla beyaz kuyruklu geyiklerde zaman zaman ciddi epidemelere neden olan hastalık, daha az olarak da sığırlarda görülmekte ve mavi dil hastalığa sebep olmaktadır. Koyunlarda gözlenmektetedir. Bulaşma Culicoides türü sineklerle olduğundan yaz ve sonbahar başlarında seyretmektedir. Morbidite % 5-40, mortalite düşüktür. İnkubasyon periyodu 5-10 gündür.
Klinik Semptomlar; Süt veriminde düşme İştahsızlık, halsizlik Topallama Aşırı salivasyon, dilde dudaklarda ve diş etlerinde erezyon, yutkunma güçlüğü Dilde ve bukkal mukozada siyonitik görünüm Burun, dudaklarda kızarıklık, kabuklanma ve mermede çatlama Gözyaşı akıntısı, konjuktival ve palpebral ödem Memelerde ve tırnak aralarında ödem kırmızıdan mor renge değişken renk, ekimotik kanamalar Şiddetli ayağa kalkamama Bazen ölüm doğum ve abort Ayırıcı Tanı; Belirgin göz lezyonlarının olması, ağız lezyonlarının şiddetli bulunması ve aynı bölgede koyunlarda görülmemesi ile Mavi Dil ‘den Belirgin göz lezyonları, burun ve gözyaşı akıntısının olması ile Şap ‘tan Birden çok hayvanda görülmesi, keratitis şekillenmemesi ile CGB ‘den Topallık olması ve ishal gözlenmemesi ile Mucosal Disease ‘den Ağız lezyonları ve topallık gözlenmesiyleFotosensitizasyon ‘dan Epizootik Hemorajik Hastalık Sağaltım;Semptomatik sağaltım yapılabilir. Mümkünse hayvanlar güneş ışığından uzak tutulmalı.
Sokucu sineklerle sezon açılmadan mücadeleye başlanmalıdır.