Beklentilerden iyi gelen aralık enflasyonu sonrası dolar/TL 5.45’in hemen altında yer alıyor. Kur, gece saatlerinde Japon yeni kaynaklı hareketle 5.72’ye kadar yükselmişti.
Japon yeni kaynaklı şokun ardından güne 5.45’in üzerinde başlayan dolar/TL enflasyon sonrası ilk tepkide 5.47’ye çıktıktan sonra gevşedi.
Aralık ayı enflasyonu yüzde 0,34 olan beklentilerin üzerinde yüzde 0,40 geriledi. Yıllık enflasyon yüzde 20,30 oldu. Enflasyon kasımda da aylık bazda yüzde 1,44 düşerek beklentilerden iyi gelmişti. Vergi indirimleri ve topyekün mücadele kampanyaları enflasyonu aşağı çekerken, 2018’in son gününde vergi indirimlerinin süresi 3 ay daha uzatılmıştı.
Veri sonrası dolar/TL ilk tepkide 5.47’nin üzerine çıktıktan sonra saat 10:28’de 5.4400’dan işlem gördü. Aynı saatte euro/TL yüzde 1,20 artışla 6.1990’da.
Apple’ın cirosunu aşağı yönlü revize etmesi sonrası ABD vadelileri ve Asya piyasalarında görülen satışların ardından Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ise yataya yakın 88.930 puanda.
Gece TL’de ne oldu?
Apple’ın Çin ekonomisindeki yavaşlamaya işaret ederek ciro beklentisini düşürmesi sonucu Japon yeni, güvenli liman talebiyle birkaç saniye içinde başlıca para birimleri karşısında yükseldi.
Uzmanlara göre Japon parasındaki hareket, Japonya’nın dört gündür tatilde olmasından kaynaklı düşük likidite ortamındaki algoritmik işlemlerle şiddetlendi.
Apple’ın açıklamasının ardından, yen dolar karşısında yüzde 1.4 yükselerek 107.38’e ulaştı. Dolar endeksi ise yüzde 0.32 düşüşle 96.51’e geriledi. Buna paralel dolar/TL gece saatlerinde 5.72’ye kadar tırmandı. Uzmanlar, Apple’ın kar uyarısı ve Asya piyasalarındaki sert satışların yen TL işlemlerinde stop loss emirlerini tetiklediğini belirtiyor.
Bir başka bankanın döviz masası işlemcisi, “TL’deki iki günlük değer kaybını 5.30’dan 5.50’ye değerlendirmek gerekiyor. Geri kalan işlemler Asya seansında yanlış ya da hacimsiz piyasada çalışan stop-loss emirleri kaynaklı. Yılın ilk iki gününde yaşanan sürece bakarsak küresel riskten kaçış çok kuvvetli. Küresel büyüme endişeleri bu denli kuvvetliyken ABD faiz artırım hızı ve ticaret savaşları kuvvetli satış baskılarını da beraberinde getiriyor” diye konuştu.
FacebookTwitterGoogle+EmailPrint