ESNAF FİNANSMAN SORUNUNA ÇÖZÜM ARIYOR

Bafra Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Genççakır, Torba Yasa ile esnafın rahat bir nefes aldığını, esnaf ve sanatkarların, kefalet kooperatiflerine ana para borcunun, Aralık ayı sonundan Ocak ayı sonuna kadar ödenmesi durumunda faiz borcu silineceğini söyledi.

ESNAF FİNANSMAN SORUNUNA ÇÖZÜM ARIYOR

         Konuyla ilgili açıklama yapan Genççakır,"Hükümet torba yasası çıkarttı. Hükümetin çıkarttığı torba yasası ile vergiler, Bağ-Kurlular ve diğer borçların faizi affa girdi. Bu konuda kendi aralarında anlaşmaları da var. Biz, sadece bu konuda Bağ-Kur’dan faydalanabildik, ama asıl bizim yapılandırma dediğimiz şey, bizim genel merkez birliğimiz, Türkiye Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği, Gümrük ve Ticaret Bakanımızın da izniyle, iyileştirme yapıldı" dedi.

     Bafra Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Genççakır," Yapılaştırma dediğimiz bu iyileştirme nedir? Yapılaştırma dediğimiz şey bizim için yani esnaf kefalet için bir veli nimetti. Örneğin 3-4 senedir borçlarını ödeyemeyen esnaflarımızın ana parasını ödemek şartıyla, faizi resmen siliniyordu. Bu o açıdan büyük bir nimetti. Biz, bu konuyu bütün esnafa duyurduk, sağ olsunlar konuya duyarlı olarak hemen taksitlendirme yaptırdılar. Peşin taksitlendirme yapanlar, hiç faiz parası ödemedi. 6 ay ile 18 ay arasında periyodik halinde taksitlendirme yaptık. Yüzde 6 faiz kondu, o da bir şey değil, ama bir örnek verirsek mesela, her hangi bir şahıs mesela Mehmet oğlu Hüseyin diyelim, bu adamın 12 bin TL ana borcu var. 6-7 sene ödeyememiş, bizde yüzde 28 temerrüt faiz fazla, normal faiz 4-5 ise, temerrüt faiz 28’dir.Adamın 12 bin TL ana borcu var. 45-50 TL’ye yakın faiz borcu var. İşte bu 12 bin TL ana borcu olanların 45-50 bin TL’ye yakın faiz borcu siliniyor. Bu konudan yapılaştırma bir veli nimettir. Bu konuda ben hem bakanımıza, hemde Türkiye Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliğine teşekkür ediyorum. Bu konuda bizim esnafımız olan 136 kişi faydalandı.  Bu yapılaştırmanın bir şartı var. Birinci ay, ikinci ay ve üçüncü ay, üst üste taksitlendirme ödenemezse, yapılaştırma o zaman iptal oluyor, yani geri dönmüş oluyor. Buna çok dikkat ediyoruz. Şuanda Bafra’da güzel bir gelir elde ettik, hemde esnaf kefalet sanatkârımızın faizi silinmiş oldu. Bu para esnaf kefaletimizin parasıdır. Bu yapılaştırma sayesinde anaparaların çoğunu tahsil ettik. Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifimiz zaten kamu yararına çalışıyor" diye konuştu.                                                                                                                                                                                              

       Genççakır," Biz, çok güzel yapılaştırma ile ortak paylaşma yaptık. Şuan Bafra’da, 36-37 milyon TL para dağıtmışız. Biz, şuanda Bafra’da iyi bir finans kaynağı potansiyeliz. Bizim üzüldüğümüz nokta şu, yasadan faydalanmak için kooperatifimize 70 üyemiz müracaat etti. Biz, finansman olmadığından 35 üyemizin isteğini Ankara'dan finansman gelmeyince karşılayamadık. Bize, 2 aydır para gelmedi. Üyelerimiz bizi sıkıştırıyorlar. Bankada para nasıl olmaz diyorlar. Bizde, siyasi partilerimize, milletvekillerimize rica etmek için Anakara'ya gittik. Sorunumuzu ilettik. Fakat şuana kadar olumlu bir netice alamadık. Bizim üyelerimize sağladığımız kredi düşük faizli, üyelerimiz esnaf kefaletin dışında bankalara müracaat ettiklerinde faiz oranları yüksek oluyor. Bizde kredi faizlerinin düşük olmasının nedeni esnafa verilen kredinin faizinin yüzde 50'sini hazine karşılıyor. Bankalarda faiz yüzde 17-18’i buluyor. Bankalarda faiz fazla, birde banka esnafımıza tam para veremiyor. Çünkü vereceği parayı aylığa göre ayarlıyor. O noktada esnafımız işini göremiyor. Bankadaki şartlar esnafımıza biraz daha zor geliyor. Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri o açıdan esnaf için bir veli nimettir. Biz, vatandaşa para verdiğimiz zaman vatandaş bu parayı zamanında  ödemediği zaman banka'ya kefil biziz, biz yüzde 100 kefalet veriyoruz.Bu dünya çapında bir olaydır. Bafra’da esnaf bizim verdiğimiz para ile ayakta duruyor. Yapılandırma müracaatları Aralık sonuna kadardı, yapılaştırma Ocak ayının sonuna kadar uzatıldı. Yılbaşından sonra ihtiyacımız olan para gelirse, bize müracaat eden 35 üyemizin de, müracaatlarını karşılayacağız. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bize, 1-2 milyon TL gelirse, bütün mağduriyetleri gideririz.  Biz, her zaman esnaf sanatkâr üyelerimizin yanındayız. Şayet para gelmezse, üyelerimiz bize 'Para vermediğinizden emekli olacaktım. Emekli olamayacağım' diye sitemlerini belirtiyorlar. Bu sorun sadece Bafra'nın sorunu değil, dileğimiz Ocak ayı içerisinde bu sorunu ilgililerin çözeceğini ümitle bekliyoruz" şeklinde konuştu.                                         

 NAMIK AZGIN 
                                                                                                                                                          

 

      

            

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2014, 13:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER