Türkiye’nin en verimli tarım ovalarından Çarşamba’da şeftali üretimi, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği anaç fidan desteği ile geri dönüyor. Hastalıklara karşı dayanıklı 25 bin fidanı diken şeftali üreticileri, kapalı meyve bahçeleri kurarak üretimi yaygınlaştırmaya hazırlanıyor.
10 yıl önce ülkenin şeftali ihtiyacının yüzde 16’sını karşılayan Çarşamba’da eski anaçların yaşlanması, verimlerinin düşmesi ve bölgeye uyum sağlayamaz hale gelmeleri nedeniyle verim yok denecek kadar azalmıştı. Firmaların 20 bin adetten daha küçük sayıda fidan vermemesi, üreticilerle muhatap olmaması veya ellerinde kalmış kalitesi düşük fidanları satmaları gibi zorluklar yaşayan şeftali üreticileri, Samsun Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı’na proje sunmuştu.
Çiftçilerin laboratuvar ortamında doku kültürü ile yetiştirilmiş aşılı fidan taleplerini inceleyen Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı, Yalova’dan 25 bin adet ‘Chef 677’ fidanını satın alarak şeftali üreticilerine dağıtmıştı. Hastalıklara karşı dayanıklı fidanlar aşılanıp Köseli, Yukarı Dikencik, Aşağı Dikencik, Durakbaşı, Hacılıçay’daki 3 bin 500 dekarlık arazilere dikildi. Getirtilen 25 bin adet yeni fidanları da teslim alan şeftali üreticileri, bunları da aşılayıp dikecek. Üreticiler, mart ayından sonra da fidanların bulunduğu arazileri kapalı meyve bahçelerine dönüştürecek.
Şeftali üreticileri ile buluşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı ile Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Mehmet Akif Özdemir, geçen yıl dikilen fidanları yerinde inceleyerek, bilgi aldı. Yeni fidanların bölge çiftçisine hayırlı olmasını temenni eden Arlı, bölgede şeftali üretiminin eskisi gibi yaygınlaşıp artırılmasını istediklerini kaydetti. Bölgenin tekrar Türkiye’nin şeftali ihtiyacını karşılar hale gelmesini istediklerini ifade eden Genel Sekreter Yardımcısı Arlı, “Yalova’dan getirtip dağıttığımız fidanlar şuan aşılanmış durumda. 2017 yılı baharında kapalı meyve bahçeleri kurulumuna geçilecek. Şimdi dağıttığımız anaçlar da aşılanacak, ekim başı kasım sonu itibariyle toprakla buluşacak. Toplamda 50 bin kaliteli şeftali fidanını, dikmiş olacağız. Çarşamba’da şeftali anacı varlığının devamını sağlayarak çiftçilerimizin gelir seviyesini artırmayı hedefliyoruz.” bilgisini verdi.
Yaşadıkları zorlukları aşmalarını sağlayan Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden üreticiler, bu destek sayesinde bölgede tükenmek ürete olan şeftali üretiminin yeniden artacağını vurguladı. 30 yıllık üretici İlyas Sezgin, “Ovamızda şeftali üretimi giderek tükeniyordu. Anaç fide bulamıyor ve alamıyorduk. Çünkü firmalar büyük siparişlerle çalışıyorlar. Yani biz bin tane talep ettiğimizde yüzümüze dahi bakmıyorlardı. Büyük işlerle uğraşıyoruz diyerek fidanı vermiyorlar veya çok zor temin ediyorduk. Araya aracılar koyduğumuzda da tanesi 1 dolara geliyordu. Dolayısıyla başarılı olamıyorduk. Eskisi gibi ağaç yetiştiremiyoruz. Masrafları ağır oluyor. Klasik anaçlar büyümüyordu. Dolasıyla verim düşüktü. Destek için başvurmaktan başka çaremiz kalmamıştı. Şimdi ise Büyükşehir Belediyemiz sayesinde muhatap bulabiliyor ve istediğimizi alabiliyoruz. Bize ön ayak olup tarımın gelişmesine katkı sundular. Geçen yıl aşılanmış bin tane aldım. Bu fidanları getirdiğimizde çok dirençli olduklarını, hızlı yetiştiğini gördük. Şimdi kazancımız artacak. Kapalı sistem bahçeler kuracağız. Hem kalite hem de verim daha güzel olacak. Kendilerine çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Çarşamba Şeftali Üretici Birliği Başkanı Ziraat Mühendisi Emin Atay, projeyle ilgili bilgi verdi. Projenin geçen yıl başladığını hatırlatan Atay, “İklimsel şartlar, arazilerimizin doygunluğu ve anaçlarımızı yetiştirememe problemleri, şeftali üretimini bölgemizde düşürdü. Çözüm olarak da laboratuvar ortamında yetiştirilen bu anaç fideleri bulduk. Proje kapsamında 25 bin adet Chef 677 anaç fide talep ettik. Talebimiz Büyük Şehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı tarafından incelendi. Belediyemiz bu fideleri bize tedarik etti, biz de diktik. Şimdi de ikinci partimiz geldi. Şimdi bunları dikeceğiz. Burada geçen yıl ektiklerimizi görüyorsunuz. Mart ayından itibaren de burada kapalı şeftali bahçesi oluşturacağız. Kayıplarımız olmasına rağmen şeftali üretim alanını geliştireceğiz. Amacımız ilk etapta 3 bin 500 dekarlık alanı korumaktır. 32 üretici kendi kapalı şeftali bahçesini oluşturacak.” ifadelerini kullandı.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com
Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2016, 16:59