Kadın Dostu İyi Uygulama Örnekleri Ödül Töreni

Samsun'da kamu kurumları, belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin kadın dostu uygulamaları, ödüllendirildi.

Kadın Dostu İyi Uygulama Örnekleri Ödül Töreni

 Samsun'da kamu kurumları, belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin kadın dostu uygulamaları, ödüllendirildi.

Büyükşehir Belediyesi Güzel Sanatlar Merkezi'nde Samsun Valiliği, İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) işbirliğinde "Dünya Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü" konulu seminer ile "Kadın Dostu İyi Uygulama Örnekleri Ödül Töreni" düzenlendi.

Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şirin Dilli, seminerde yaptığı konuşmada, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda kadına odaklanıldığında sadece fiziksel şiddete maruz kalmadığı, birçok alanda şiddet uygulandığının ortaya çıktığını söyledi.

Saat 22.00-23.00 civarında kadının sokakta yürüyememesinin psikolojik bir şiddet olduğunu savunan Dilli, "Bir genç kız olarak eğitim hakkına erişmemize rağmen yaşadığımız mahalleye göre belirli saatlerden sonra dışarı çıkamayabiliyoruz. Aslında bu gerçek dünyanın pek çok yerinde var. Paris'te de yaşasaydık bazı mahallerinde 22.00'den sonra sokağa bir kadın olarak yine çıkamazdık." dedi.

Kadının da bunaldığında yürüyüş yapma ihtiyacı olabileceğine dikkati çeken Dilli, "Tabii ki güzel gelişmeler de var. Bu toplum sadece erkeklerden ibaret değil. Toplum, kadın ve erkeğiyle sağlıklı iletişim kurdukça sağlıklı ve şiddetten uzaklaşan bir toplum olacaktır. Türkiye tarihinde eğitim hakkımıza baktığımızda, Tanzimat ile eğitim hakkını elde etmiş sayılı ülkelerden biriyiz. O nedenle Müslüman ülkeler arasında daha ileri bir noktadayız." diye konuştu.

Dilli, fiziksel şiddetin kadının karşısına hukuki ve sağlık yönüyle de çıkabildiğini anlatarak, şunları kaydetti:"Dünya Sağlık Örgütünün 2002 yılında bir tanımı var. Fiziksel güç veya kuvvete dayanarak insanları ezmek, sindirmek, korkutmak, toplum hayatından ayrı düşürmek, sadece şahsa değil, topluluğa bunu yapmak, fiziksel zarar ve buna bağlı olarak psikolojik sorunlara neden olabiliyor. Şiddetle kadını sindirdiğiniz zaman, bir dayakçı koca olarak o kadının kendine saygısını, öz güvenini yok ediyorsunuz. Ailesinin ona yaklaşımı da farklı olmaya başlıyor. Güvensiz bir anne, güvensiz bir eş, toplumdan yavaş yavaş silinen bir birey oluşturuyorsunuz. Bir hiçe adım adım indirgeniyorsunuz. Dolayısıyla psikolojik bir sorun, aslında şiddettir."

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Yasemin Yüce Tar ile Kadın Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Sevin Ünal da seminerde sunum yaptı.

Konuşmaların ardından kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, kadın istihdamı, topluma ve ekonomiye kazandırılması yönüyle hayata geçirdikleri projeler dolayısıyla ödüllendirildi.

Programa Samsun Valisi İbrahim Şahin, İl Jandarma Komutanı Albay Ünsal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, İl Müftüsü Veysel Çakı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Tekin Balcı, OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen ile kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.










Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

Güncelleme Tarihi: 24 Kasım 2016, 16:57

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER