Dededen toruna miras meslek: Süpürgecilik

Samsun'un Çarşamba ilçesine bağlı Alibeyli köyünde yaşayanlar, bir asrı aşkın süredir dedelerinden öğrendikleri yöntemle süpürge üretiyor. 

Dededen toruna miras meslek: Süpürgecilik

Yıllar önce, yaşayanların tamamın süpürgecilik yaptığı 200 haneli Alibeyli köyünde dededen toruna miras kalan mesleği, artık yaklaşık 40 aile sürdürüyor.

Gelişen teknolojiye rağmen tel süpürge üretimine devam edenlerden 3 çocuk babası Hikmet Bıçakçı, AA muhabirine, yaklaşık 35 yıldır dedelerinden öğrendikleri mesleği yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Haftada ortalama 300 süpürge ürettiklerini belirten Bıçakçı, "Eylül ayında başladığımız süpürge yapım işine tarla işleri zamanı 2-3 ay ara veriyoruz. Onun dışında devamlı süpürge yaparız. Süpürgenin otları ise Edirne ile Vezirköprü ilçesinden geliyor." dedi.

Elektrik süpürgesi bulunmadığı zamanlarda işlerinin yoğun olduğunu ancak artık azaldığını dile getiren Bıçakçı, "Teknoloji ile mücadele edip mesleğimizi devam ettiriyoruz." ifadesini kullandı.

Bıçakçı, süpürgeden kazandığı parayla üniversitede okuyan çocuğuna harçlık gönderdiğini anlatarak şunları söyledi:

"Bağ, bahçe olmasa sadece süpürgecilik ile geçim olmuyor. Süpürgeleri boyutuna göre 7-10 lira arasında satıyoruz. Yanımızda işçiler de çalışıyor. Onlar da ailelerine katkıda bulunuyor. Ürettiğimiz süpürgeleri toptancılara satıyoruz. Onlar da İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerine gönderiyor." 

- "Teknoloji en ücra köşedeki evlere kadar ulaştı, işlerimiz azaldı"

Hikmet Bıçakçı'nın eşi Şeker Bıçakçı ise süpürgeleri evlerinin altındaki atölyede yaptıklarını aktararak "Bana ailem çocukken süpürgeciliği meslek olarak öğretti. Son yıllarda teknoloji en ücra köşedeki evlere kadar ulaştı. Bu nedenle işlerimiz azaldı. Elimin emeği, gözümün nuru ile yaptığım süpürgenin kazancı ile çocuklarımı okuttum. Çocuklarımız için saçımı süpürge ettim." dedi.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER