Samsun İli Çarşamba ve Bafra Ovalarının varlığı nedeniyle tarımsal potansiyeli yüksek illerden biridir. 2016 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 37.199 da alan kapama meyve bahçesi ve 936.087 da fındık olmak üzere 973.286 da meyve bahçesi mevcuttur. Bu alanda 135.005 ton üretim söz konusudur.
Yukarıda sayılan veriler doğrultusunda 11.411 da alanda Ceviz 2.256 tonluk üretimi ile her yıl artarak giden bir üretim alanı ve üretim miktarına sahiptir. Üreticilerimizin kabuklu meyvelerden fındıktan sonra ilgiyle yöneldiği ceviz ve hali hazırda mevcut taze tüketilen meyve alanlarındaki yeni tesis ile verim çağındaki bahçelerde “Meyvecilikte Budama ve Terbiye Sistemleri“ nin önemi daha da artmaktadır.
Konu ile ilgili olarak Bafra ve Alaçam Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğünde görevli ve serbest çalışan Ziraat Mühendisleri ile Tekniker ve Teknisyenlerin katılım sağladığı bir günlük uygulamalı ve teorik eğitim çalışması tamamlanmıştır. Söz konusu teknik elemanlara bölgemizde tesis edilecek veya mevcutta var olan yaprağını döken meyve ağaçlarının (Sert Çekirdekliler Yumuşak çekirdekliler ve Üzümsü Meyvelerde) genel budama ve terbiye sistemleri temel konuları ile, Göz aşısı ve Kalem Aşısı konularında uygulamalı bilgi paylaşımı yapıldı.
Bu bağlamda tüm çok yıllık meyve bahçelerinde bahçe tesisinde;
• Bahçe tesisi için mutlaka işletmenin doğru yerde olduğunu bilmeliyiz; Don çukuru olan alanlarda ilkbahar geç donları veya sonbahar erken donlarının rastlandığı yerlerde bahçe tesis edilmemelidir.
• Bahçe tesis edilmeden önce mutlaka “Toprak Analiz “yaptırılmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki toprak analizi mevcut parsele ekilecek ürünün (Cevizin türünü (Chandler Yalova yada Oguzlar mı) Elmanın türünü (Grany Smith Amasya yada Starking mi ) belirlemez.
Toprak Analizi sadece toprakta bulunan temel bitki besin elementleri durumu, toprağın Ph ve organik madde miktarı gibi temel konuları açıklar. Ve yetiştirilecek ürün için ihtiyaç duyulan bitki besin elementlerinin ağaç başına yada dekara verilecek dozlarını belirler.
• Bahçe tesisinde mutlaka profesyonel destek alınmalı, kullanılan fidanlar sertifikalı olmalı ve bahçe tesisinden önce iyi bir planlama yapılmalıdır. Uzun yıllar emek ve bütçe ayrılan meyve bahçelerinden istenilen verimin ve kalitenin alınmayışı ekonomik zarara neden olmakta, bu da konuya meraklı ve istekli üreticiler için olumsuz örnek oluşturmaktadır.
Konu ile ilgili olarak İl Müdürü Nail KIRMACI ; tesis edilen bahçelerde meyve ağaçlarının budama ve terbiyesin ilk yıllarda yapılarak ,verim çağına gelen ağaçlarda yeniden şekil vermek ve ekonomik verim kaybını önlemek mümkün olmayacağını belirterek ; Üreticilerimizin bahçe tesisinde budama ve terbiye sistemleri konusunda Mutlaka il /İlçe Müdürlüklerimizden teknik destek almaları ; sertifikalı fidanlarla tesis ettikleri bahçeler ve yaptırdıkları toprak analizleri için Bakanlığımız desteklemelerinden faydalanmalarının kendi yararına olacağına belirtmişlerdir.
Nail KIRMACI
İl Müdür V.
Alaçam'da Yaprağını Döken Meyve Ağaçlarında Budama ve Aşılama Konulu Teknik Eleman Eğitimi Tamamlandı
Samsun İli Çarşamba ve Bafra Ovalarının varlığı nedeniyle tarımsal potansiyeli yüksek illerden biridir. 2016 yılı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 37.199 da alan kapama meyve bahçesi ve 936.087 da fındık olmak üzere 973.286 da meyve bahçesi mevcuttur.
YORUM EKLE
1
BAŞKAN YILMAZ: “SAMSUN BUGÜN BİR BAŞKA GÜZEL
2
Samsun'da FETÖ/PDY Operasyonu
3
Bakanların Yolunu Çiçeklerle Kestiler
4
BAFRA'YA BİR BAŞARIDA ALANYA'DAN GELDİ
5
TIP EĞİTİM KALİTESİNDEN TAVİZ VERİLMEMELİ
6
Büyükşehir’den Hayvancılığa 75 Bin TL’lik...
7
Kaçak avcıların silah, otomobil ve teknesi satılacak
8
Bakan Kılıç, "Basın Bakanları ile buluşuyor"...
9
Sinop'ta iki otomobil çarpıştı: 1 ölü, 6 yaralı
10
FETÖ'nün darbe girişimine yönelik soruşturmada...
SON DAKİKA HABERLERİ
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
GÜNEŞ
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
YATSI