MHP Samsun eski Milletvekilli Cemalettin Şimşek; “Yeni anayasa değişikliği paketinin hiçbir siyasi düşünceye, tüzel kişiliğe ya da şahsa bağlı kalmaksızın ne getirip ne götürdüğünü ve bunu yaparken nelerin gözden kaçırılmak istendiğinin en yalın şekilde anlamak gerekiyor” dedi.
Bafra Anayasa Değişikliği Platformu adına açıklamalarda bulunan MHP Samsun eski Milletvekilli Cemalettin Şimşek’in basın toplantısına; Avukat Süleyman Karagöz, Mali Müşavir Recep Kılıç, Ziraat Mühendisi Namık Anarat, Eğitimci Tayyar Hatipoğlu ve Hüseyin Şahin katıldı.
MHP Samsun eski Milletvekilli Cemalettin Şimşek basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
AMACIMIZ: Yeni anayasa değişikliği paketinin hiçbir siyasi düşünceye, tüzel kişiliğe ya da şahsa bağlı kalmaksızın ne getirip ne götürdüğünü ve bunu yaparken nelerin gözden kaçırılmak istendiğini en yalın şekilde sizlerle paylaşmak.
ÇAĞRIMIZ: 94 Yıllık demokrasi ve hukuk devleti mücadelesinde geri adım atılması anlamına gelen bu anayasa değişiklik teklifine engel olmak, eksikliklerimizi gidererek ülkemizi bu mücadelede daha ileriye taşımaktır.
Dünya çoğulcu demokrasiden katılımcı demokrasiye geçerken bir oldubitti ile ülkemizi daha da geriye getirecek bir değişiklik teklifine sorumluluğumuz gereği kaygısız kalabilmemiz beklenemezdi. Değerli vatandaşlarımız öncelikle ifade etmek isteriz ki getirilmek istenen bu sistemin dünyada bir eşi benzeri yoktur. Bu sisteme ne başkanlık, ne yarı başkanlık nede parlamenter sistem demek mümkün değildir. Çünkü bahsedilen sistemlerde sert bir kuvvetler ayrılığı, denge ve denetim vardır. Hâlbuki dayatılan bu sistemde kuvvetin bir elde toplanması sağlanmaktadır.
İnsanlık tarihi neolitik çağdan beri olagelen sistem arayışı mücadelesinde nice krallıklar, diktatörler ve tiranlar dönemini yaşamış sonuçta seçimle iş başına gelen yönetimleri oluşturmuş. Ancak günümüzde seçilen kişilerin de bir şekilde denetlenmesi gerektiği kanaati hâsıl olmuştur. Demokratik hukuk devleti keyfiyetten değil bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır. Adı ister başkanlık ister cumhurbaşkanlığı isterse parlamenter sistem olsun seçildikleri süre içerisinde denetlenmeyen bir iktidar, tarihte birçok örneği olduğu gibi mutlak yozlaşmaktadır.
Bunun için bir hukuk devletinde seçilenlerin de seçildikleri süre içerisinde denetlenebildiği denge ve denetim mekanizmalarına ihtiyaç duyulmuştur. Hâlbuki 16 Nisanda oylayacağımız bu anayasa değişikliğinde “yargı, yasama, yürütme” arasında olması gereken denge ve denetim şeklen kâğıt üzerinde yazılı olsa bile işlevliği bakımından çok yetersizdir. Sonuçta herşey bir kişinin (CUMHURBAŞKANI) iradesiyle şekillendirilmek istenmektedir. Hâlbuki demokratik hukuk devletinin temeli; açıklık, şeffaflık ve denetlenebilirliktir. Kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıran anayasa değişiklik teklifi 16 Nisanda sizlerin oylarına sunulacaktır.
Takdir Yüce Milletimizdir.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com
Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2017, 18:51