Koçak, Yetiştiricilik ve avcılık üretimi 10 yıl içinde eşitlenecek
Koçak şöyle devam etti; "Dünyada 163 milyon ton su ürünleri üretimi mevcut. Bunun 93 milyon tonu avcılıktan, 70 milyon tonu ise yetiştiricilikten sağlanmaktadır. 10 yıla kadar bu rakamın eşitleneceğini öngörmekteyiz". Su ürünleri yetiştiriciliği payının giderek arttığını belirten Koçak, sektörün son üç yılda en hızlı büyüyen sektör olduğunu ve geçmiş yıllarda zor şartlarda üretim yapıldığını, gelişen teknoloji ve desteklerle üretimin ciddi şekilde arttığını söyledi.
Dallı, Sektör emin adımlarla ilerlemekte
Su ürünleri sektörünün bugün ki dinamik yapısına kavuşmasına tanıklık edenlerden biri olduğunu söyleyen Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı, sektörün orta ve uzun vadeli hedefleri doğrultusunda emin adımlarla ilerlediğini kaydetti.
Geçmiş yıllarda idarecilik yaptığı şehirlerle ilgili deneyimlerini paylaşan Dallı, sektörün son yıllarda önemli ilerleme kaydettiğini söyledi.
Dallı, Sektörle birlikte büyüdük, sektörle beraberiz
Bakanlık olarak sektörü desteklediklerini belirten Dallı, "Tarım, Çevre, Turizm, Ulaştırma Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı ile birlikte hazırladıkları Su Ürünleri ile ilgili protokolde, sektör adına birlikte çalışmalar yürüttük. Su ürünleri sektörünü kendimiz gibi görüp, sektörün nerede daralabileceğini, bu tebliğin sektörü nerede kısıtlayabileceği ile ilgili hususları değerlendirerek sektör adına en doğru olanı yapmaya çalıştık. Sektörle birlikte büyüdük, sektörle beraberiz" dedi.
Su ürünleri sektörünün bugünkü durumunu değerlendiren Dallı, 235 bin ton üretim kapasitesi ve 460 bin ton üzerinde bir fiili kapasite ile ileride, dünyada bu konuda söz sahibi olacak en önemli ülkelerden biri olma yolunda hızla ilerlediklerini, sektörün atmış olduğu adımların ve cesaretin övgüye layık olduğunu söyledi.
Dallı, 2011 yılında Bakanlın yeniden yapılanması ile birlikte, konuyla ilgili bir Genel Müdürlük kurulmasının da sektörün ne kadar önemsendiğini ortaya koyduğunu belirtti.
Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte karasal ürünlerin azaldığına dikkat çeken Birlik Başkanı Faruk Coşkun, bu durumun insanları deniz ürünleri tüketimine yönelttiğini söyledi.
Coşkun şöyle devam etti; " 1980 li yıllarda başlayan ve hızla gelişen su ürünleri yetiştiriciliği sektörü, 2014 yılında 537 bin ton üretim kapasitesine ulaşmış olup, bunun yüzde 44'ü yetiştiricilikten sağlanmıştır. FAO verilerine göre dünyanın 2012 yılı toplam su ürünleri üretimi 191 milyon ton olup 97 milyon tonu yetiştiricilikten elde edilmiştir".
Coşkun, Levrek ve Çupra üretiminde dünya birincisiyiz
Türkiye'nin levrek ve çupra üretiminde dünya birincisi olduğunu kaydeden Coşkun su ürünleri yetiştiriciliği potansiyeli açısından zengin olduğunu ve sektörün bu kaynakları en iyi şekilde kullandığını belirtti.
Üreticilerin gayreti ve Bakanlığın desteği ile bin 935'i iç sularda, 418 adedi denizlerde olmak üzere toplam 462 bin ton kapasiteli 2 bin 400'e yakın balık çiftliği bulunduğuna işaret eden Coşkun, 2023 hedeflerinin 500 bin ton üretim olduğunu ve bu rakama neredeyse ulaşıldığını ifade etti.
Kişi başı balık üretimini arttırmanın önemine vurgu yapan Coşkun, insanları balık ürünlerini tüketmeye yönelmek amacıyla tanıtım ve reklam çalışması yapılması gerektiğini söyledi. Coşkun, üretim potansiyellerini arttırarak sektörel gelişimlerini daha ileriye taşıyacaklarını belirtti.
Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2016, 09:36