Bafra ilçesinde Tarım Sektör Paydaşları Ekim Ayı Toplantısı(Organik Tarım, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler) Türkiye’nin ilk ve tek organik pazarı bulunan Sürmeli Mahallesi'nde yapıldı.
Organik Tarım, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Toplantısı ilgi gördü.
Organik tarımla ilgili ciddi çalışmalar içerisinde olduklarını ve dört yıldır da Sürmeli Mahallesi için çalışmalar yaptıklarını söyleyen TEMA Bafra Gönüllü Sorumlusu ve Sürmeli Köyü Derneği (SÜRDER) Başkanı Süleyman Özata, “Sürmeli Köyü 1800 kurulmuş. 1954 yılında, Londra Antlaşmasının mübadil antlaşmasına göre, Yunanistan’ın Selanik vilayetinden gelen Türkmenler yerleştirilmiştir. Tarih olarak, sadece ve sadece köyümüzün nüfusu 300 yıldır, hep Sürmeli Köyü olarak hep köyümüzün adı aynıdır. 1974 nüfus sayımında köyümüzde, 2 bin 903 nüfus vardı. Şuanda 120 hane, 970 nüfus var. Türkiye’nin her tarafında, Sürmeli Köyü nüfusuna kayıtlı 6 bin 250 kişi var. Bu köyün şuan üniversite mezunu 300 kişi var. Köyümüze Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr. Ali Kemal Ayan ve ekibi Organik Tarım konusunda el attı. Bu konuda bu toplantılar devam ederken, bu işlerin yürütülmesi için derneğimizi kurduk. Bafra Kaymakamlığı öncülüğünde köyümüze sera tahsis ettik. Köyümüzde 23 tane tarihi ev var. Bu tarihi 23 adet evimizi biz ekolojik turizme ve ekolojik tarıma kullanacağız. Köyümüzde ilk defa resim şenliği de düzenleyeceğiz. Köyde 23 Nisan şenliklerini de yapıyoruz” dedi.
Organik Tarım ve organik ürün hakkında konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan ise,”Organik Tarım, tüm canlılarla ve çevreye dost üretim sektörlerini içeren; yetiştiricilikte, insana ve çevreye zararlı sentetik kimyasal ilaç hormon ve gübrenin kullanıldığı bir tarım yönetimidir. Tohumdan hasada, hasattan son kullanıcıya ulaşılıncaya kadar olan bütün aşamalarında, insana ve ekosisteme Zaralı kimyasal girdi, katkı maddesi ve işlem yöntem kullanılmadan üretilen, kontrollü ve sertifikalı ürünler organik ürün olarak adlandırılır. Neden organik ürün? İkinci dünya savaşından sonra yeşil devrim ile üretim ve verim arttı. Fakat resmin tamamına bakıldığında durum çok farklı. Türkiye de organik Pazar sayısı 16. Organik pazarı bulunan il sayısı ise;9, organik pazarı bulunan ilçe sayısı ise; 16,organik pazarı bulunan köy sayısı ise 1’dir. Organik pazarda denetimleri resmi olarak Tarım il müdürlükleri, sertifikasyon kuruluşları ve belediyeler yapar” şeklinde konuştu.
Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Birimi Koordinatörü Ziraat Mühendisi Mehmet Ali Yetgin ise,”Dünya nüfusunun artması ile yoğun yani entansif tarım yaygınlaşmış ve birim alana düşen verim ve dolayısıyla üretim artması için teşvikler ve destekler artmıştır. 1970’lerde pestisitlerin, kimyasal sentetik gübrelerin ot öldürücülerinin, hormonların keşfi ve kullanılması ile yeşil devrim olmuştur. Aksine doğal dengeyi bozan insan sağlığını tehdit eder duruma düşmüştür. 1984-1985 yıllarında Avrupa ülkelerinin Türkiye’den organik ürün talep etmesi ile organik tarım Türkiye’de başlamıştır. 2004 yılında organik tarım kanunu ve 2005 yılında ise, organik tarım esasları ve uygulamasına ilişkin yönetmenlik değişiklikleri 2010 yılına kadar yapıldı” ifadesini kullandı.
Yenilebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve enerji tasarrufu yapmak için organik tarımın önemli olduğunu belirten Bafra Kaymakamı Halis Arslan ise, organik bitkisel üretimde uygun toprak işleme tekniklerinin kullanımının esas olduğunu ifade etti.
Programda 9 kişiye davetli protokol tarafından sertifikaları takdim edildi. Tarım sektörü toplantısına; Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun Gıda Tarım Hayvancılık il Müdürü Kadir Güven, Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Alaettin Gülal, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Samsun Büyükşehir Belediyesi Bafra Şubesi Başkanı Yakup Tulum, Bafra Ticaret Borsası Başkanı Namık Kibaroğlu, Bafra Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, Samsun Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aydın, Bafra Müftüsü İsmail Çiçek, Samsun ve İlçeleri Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Erdal Doğan, Sulama Birliği Başkanları ve sivil Toplum Örgütü başkanları katıldı.
NAMIK AZGIN