Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları uzmanı Uz. Dr. Yusuf Şentürk, yaz - kış demeden insanların başına en sık gelen rahatsızlıklardan biri olan öksürüğün, geniz akıntısı sendromu, astım, reflü ve uyku apnesi ile ilişkili olduğunu ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.
Krizlere yol açan rahatsızlıklardan biri olan öksürük hakkında bilgi veren Büyük Anadolu Meydan Hastanesi KBB Hastalıkları Uz. Dr. Yusuf Şentürk Bütün dünyada KBB Poliklinik şikayetlerinin çok önemli bir bölümünü öksürüğün oluşturduğunu ifade etti.
KBB Hastalıkları uzmanı Uz. Dr. Yusuf Şentürk, "Bu anlamda öksürük bir hastalık bulgusu değildir, koruyucu bir reflekstir. Öksürük; burun, sinüsler, geniz, boğaz, gırtlak, dış kulak yolu, kulak zarı ve yemek borusu girişini ilgilendiren hastalıklarda ortaya çıktığından aile hekimlerinin öksüren bir hastayı ilk gönderdikleri bölüm KBB Hastalıklarıdır” dedi.
‘BURUN İÇİNİN TUZLU SULARLA YIKANMASI ‘
Genel olarak öksürüğün % 86’sı geniz akıntısı sendromu, astım, reflü ve uyku apnesi ile ilişkilidir. KBB Hekimine gelen öksürük başvurularının en sık nedeni akut viral solunum yolu enfeksiyonlarına bağlıdır. Burun ve geniz akıntısına eşlik eden boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı ve beraberinde öksürük vardır. Bu şikâyetlere baş - yüz ağrısı ve ateş eşlik edebilir. Burun içinin tuzlu sularla yıkanması, steroidli burun spreyleri ve antigribal ilaçlar tedaviye eklenirse belirtiler hızla düzelir. Öksürüğü olan bir hastanın geniz akıntısı da varsa mutlaka tedavi edilmelidir. Hastaya sinüzit tanısı konulabilmesi için geniz akıntısının 7 – 10 günden fazla olması, yüzde basınç hissi, koku almada bozukluk, burun tıkanıklığı, öksürük gibi belirtilerin eşlik etmesi gereklidir. Burun endoskopisi tanıda çok önemlidir. Geniz akıntısında alerjik bir hastalık olabileceği de mutlaka akla getirilmelidir" diye konuştu.
'UYKU APNESİ OLAN HASTALARIN %80‘İNDE REFLÜ DE VAR'
KBB uzmanı Uz. Dr. Yusuf Şentürk sözlerine şöyle devam etti: "Uyku apnesi öksürüğün sık karşılaşılan nedenlerindendir. Apne; solunumun uykuda 10 saniye ve daha uzun süre durmasıdır. Kilolu ve kısa boyunlu hastalarda daha sık görülmektedir. Hastanın gece uyku sırasında solunumu durur ve soluk alma çabasına girer ve bu durum reflüyü tetikler. Reflü kimyasal etki ile öksürüğü artırdığı gibi astımı da tetikleyerek öksürüğe neden olur. Uyku apnesi olan hastaların % 80‘inde reflü de vardır" dedi.
'KİŞİ AYAKTA İKEN DAHA FAZLA OLMASIDIR'
Gizli reflü mide ile ilgili bulgu vermediğinden genellikle hastalar sorunlarının farkında olmadıklarını vurgulayan Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları uzmanı Uz. Dr. Yusuf Şentürk,"Öksürük, boğaz ağrısı, boğazda batma, gıcık hissi, sık boğaz temizleme ihtiyacı, yutma güçlüğü ve ses kısıklığı gibi mide ile ilgili görünmeyen şikayetler vardır. Gizli reflünün haftada 3 kez dahi olması çok şiddetli belirtilere neden olabilir. En önemli özelliği kişi ayakta iken daha fazla olmasıdır. Bu hastalar genellikle kronik farenjit tanısı alır ve gereksiz yere antibiyotik kullanırlar. Tedavide yeme ile yatma saatleri arası 3 saate çıkarılmalı, yağlı ve çok miktarda yenilmemeli, asidik içeceklerden uzak durulmalı, kahve, sigara, alkol kesilmeli, hasta kilolu ise kilo vermesi sağlanmalıdır" diyerek sözlerine son verdi.
Köksal ÖNER
Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2015, 08:59
Hocam cocuk ıhh ıhh diye öskürüyor