Bafra Dursunlar Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dursun, Karadeniz’in en büyük fide tesisinin kendilerine ait olduğunu belirtti.
Seralarında 8 kişinin çalıştığını belirten Bafra Ticaret Sanayi Odası Meclis üyesi de olan Mehmet Dursun, kurulan tesiste çiftçilerimizin ihtiyacı olan Yazlık ve Kışlık sebze ‘Domates, Kavun, Karpuz, Hıyar, Biber çeşitleri, Kırmızılâhana, Karnabahar, Brokoli, Marul’ fideleri işinin ehli uzmanların elinde bir bebek yetiştirilir gibi hassasiyetle yetiştirilmekte olduğunu ifade etti.
Üretilen fideler, çiftçilerin talepleri doğrultusunda istenilen tarihte ve istenilen adette yetiştirilip çiftçilere teslim ediliyor.
Şuan tesislerinin 6 bin 720 metrekare ısıtma sistemli olduğunu belirten Mehmet Dursun, “2003 yılından itibaren Bafra Dursunlar Tarım Ürünleri zirai ilaç, tohum işinde faaliyet göstermekteyiz. 2014 yılında, fide üretim tesisi kurduk. Devlet Kırsal Kalkınma destekli 6 bin 720 metrekare seramız, fultaym her şeyi orijinal otomatik sistem, bir kafeste de, 7 milyon fide çıkarıyoruz. Çiftçilerin arazi hazırlığını tamamlayamadıkları veya iklimin müsait olmaması durumlarında fidelerini bekletme opsiyonu sağlanması, fidelerin dikim yapılan bölgede yetiştirilmesi Fidelerin adaptasyonu ve büyümenin erken başlaması açısından İl dışından gelen hazır fidelere karşı üstünlük sağlamaktadır. Fide üretiminde yazlık iki posta, kışlık ise, dört posta yapıyoruz. Hemen hemen bir sezonda istediğimiz fideyi çıkarıyoruz. Ürettiğimiz yazlık ve kışlık fidelerin pazarlamasını da yaparak, Türkiye’nin her tarafına gönderiyoruz” dedi.
DURSUNLAR TARIM;10 BLOK FİDE ÜRETİM SERASI İLGİ GÖRÜYOR
Şubat ayının birinde, ilkyazlık fideleri serada üretimine attıklarında, Nisan’ın 15’inde de, ürettikleri fideleri çiftçinin eline teslim ettiklerini belirten Mehmet Dursun, “Nisan 15 ile Mayıs 20’sine kadar yazlık fidesi üretiyoruz. Mayıs’ın 15’inden sonra kışlık fide satımına başlıyoruz. 9’uncu ayın sonuna kadar da, kışlık marul, beyaz lahana, kırmızılâhana, brokoli, brüksel lahanası, karnabahar yetiştiriyoruz. 10’un aydan sonra da, tekrar marul ağırlıklı olmak üzere, fide üretiminde 12 ay faaliyet gösteriyoruz” diye konuştu.
Direk çalışma sistemlerinin çiftçiye yönelik olduğunu belirten Mehmet Dursun, “Karadeniz bölgesine açıldığımız zaman Çarşamba, Fatsa, Trabzon olsun, bayiler üzerinden fide satışı yapıyoruz. Havza, Vezirköprü, Amasya, Tokat, Tokat-Erbaa, yine bayiler üzerinden, yani bütün Türkiye’nin bütün yerine, Karadeniz bölgesini aştığımız zaman, normalde Mersin, Adana’ya da yine ürün gönderiyoruz. Onlarda da sıcaklık olduğu zaman bizim bu bölge tesisine geçiyor. Bölgemizde büyük bir potansiyel var. Sera açığımız var. Bütün aşılı fideleri Antalya’dan getiriyoruz. Benim yaptığım faaliyet gibi Bafra’da bu iyi yapan üç arkadaş daha var.10 tane daha arkadaşımız olsa, Bafra’da bu kapasiteyi yine dolduramıyoruz. İlerleyen günlerde, fideliğimizi 6 dönüm daha fazla büyütmeyi düşünüyoruz. Artı aşılı ürün fideliğine de geçmeyi düşünüyoruz. Aşı odalarımızı faaliyete geçirdik. Ama iklim şartlarından dolayı, riski büyük olduğu için konuyu yinede düşünüyoruz. Aşılı f,ideler yetiştirip, çiftçimize tasfiye edeceğiz. Domates fidelerini artık çiftçimiz dışarıdan getirmiyor. Bölgemize domates konusunda gereken hizmeti veriyoruz. Artık dışarıdan kavun fidesi gelmiyor. Kavunu ve karpuz fidelerini de yine tesisimizde üretiyoruz. Ürün konusunda Bafra’nın parası, Bafra’da kalacak. Normalde bizim tesislerimizde ilaç kullanılmıyor. Dolayısıyla fidelerimiz doğal yani, organik olarak yetişmiş oluyor” şeklinde konuştu.
NAMIK AZGIN