Bafra'da, Sele Sepet Top Kandil Şenliği Coşkuyla Kutlandı

Samsun'un Bafra ilçesinde 6 asırdır Ramazan ayının 14’nü 15’ine bağlayan gece düzenlenen 'Sele Sepet Top Kandil Şenlikleri' için muhteşem bir kutlama yapıldı.

Bafra'da, Sele Sepet Top Kandil Şenliği Coşkuyla Kutlandı

       Bafra Belediyesinin organize ettiği Sele Sepet Top Kandil Geleneği, Bafra'da 6 asırdır devam ediyor. Bafra'da Ramazan ayının 14'ünü 15'inde bağlayan gece, yaklaşık 6 asırdır 'sele sepet gecesi 'olarak kutlanıyor.

      Bu yıl, 19'uncusu organize edilen Bafra Belediyesi öncülüğünde her yıl düzenlenen 'Sele Sepet Top Kandil' Şenlikleri bu yıl şenliklerin aslına uygun olması için mahalle muhtarları aracılığı ile programa katılan çocuklara, 3 bin adet top kandil dağıtıldı.

       Çocuklar, ellerinde 'sele sepet' fenerleri ile mahallelerinde, ev ziyaretlerini yaparak, başlayan kutlamalara Bafra ve çevre il ve ilçelerden katılan binlerce vatandaş, saat 21.00'de, Bafra Hüseyin Kurumahmutoğlu Gençlik Merkezi önünde toplandılar. Şenliklere katılan binlerce katılımcılar, fener alayı eşliğinde çocukların top kandilleriyle, maniler söyleyerek, Yeni Kent Meydanına geldiler.

        Mani okuyan çocuklara Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra Müftüsü İsmail Çiçek, sele sepet - top kandil geleneği olan şeker ve çikolata dağıttı.

        Şenlikte açılış konuşmasını yapan Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin," Dünyada bir tek Bafra’da kutlanan geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan 'Sele Sepet Şenlikleri' kültürümüzün en önemli unsurlarından biridir. Yıllar önce yaşanan bazı sıkıntılar nedeniyle bu şenliklerimizin kutlama şekli değişti. Daha sonra ise aslına uygun olmaktan oldukça uzaklaştı. Bu husus haklı olarak basınımız ve yazarlarımız tarafından her yıl dile getirildi. Biz de aynı görüşleri paylaşıyorduk. Bu yıl Bafra’mızın en önemli kültür değerinin aslına uygun hale getirilmesi için ilk adımları attık. Ellerinde fenerler, dillerinde maniler ile Sele sepet Şenlikleri’nin öznesi sevgili çocuklarımızdır. Bununla birlikte büyükler de çocukları sevindirenlerdir.  Kısacası Sele sepet Şenlikleri çocuklar, gençler, büyükler olmak üzere bay ve bayan herkesi bir araya getirmektedir. Bir sevgi,  saygı dayanışma, iklimi oluşturmakta. Komşuluk ilişkilerini güçlendirmektedir. Bafra’mızın Ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımında ve gündeme gelmesinde Sele sepet Şenlikleri’nin çok etkili olacağına inanıyorum.  Sele sepet Şenlikleri’nin tarihi ruhuna ve aslına uygun olması için bu yıl attığımız bu ilk adımda emeği gecen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, idarecilerimize, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimize, muhtarlarımıza, basınımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, başta Bafra Belediyesi Kültür Müdürlüğümüz olmak üzere ilgili müdürlüklerimiz ile personelimize çok teşekkür ediyorum.  Bu ilk adımda bazı eksikliklerimiz olabilir bunları da hep beraber önümüzde ki yıllarda düzelteceğimizi bilmenizi rica ederim" dedi.

     Bafra Kent Meydanında düzenlenen 'Sele Sepet Top kandil' şenliği, çocukların söyledikleri manilerle devam ederken, kukla gösterileri, animasyonlar, çeşitli eğlencelerle gece geç saatlere kadar devam etti.

    Şenliklere; Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Garnizon Komutanı Binbaşı İlhan Güngör, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Samsun Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Fatma Dursun Atalay, AK Parti Bafra ilçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Bafra TSO Başkanı Göksel Başar, Bafra Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Genççakır, Bafra Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çamaş, Bafra Emniyet Müdürü Mustafa Yiğit, Bafra İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Ali Katipoğlu, Bafra Muhtarlar Derneği Başkanı Salih Zeki Nayır, Bafra Belediyesi Daire Müdürleri, Meslek Odaları Temsilcileri, Muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

     Dünya’da sadece Bafra’da kutlanan Sele Sepet Top Kandilin rivayete göre tarihçesi şöyle:  "Ramazan’ın başlangıcı ve bitişi gökteki ay hesabına göre yapılır. Ay hesabında yıl 356 gündür. Gökte ay hilal şeklinde görüldüğünde bu ince kenarlı bir sepete benzer. O dönemde ticareti elinde bulunduran bazı Rumlar, Müslüman halkı kendilerine çekebilmek ve alış verişlerini arttırmak gayesiyle daha önceden hazırlanmış ve içine mum dikilmiş sepetlerle ayı gözetlerler. Ve ay hilal şeklinde görülür görülmez bunu yani Ramazan’ın başladığını bu sepetlerle bu defa ve Sele Sepet bağırarak dolaşıp halka haber verirler. Ramazan’ın 14’ünü 15’ine bağlayan akşam ise, gökteki ay yuvarlak yani top şeklini alır.  Bu defa ellerindeki sepetleri üst kısmı da kapatılır ve top şeklini alan ve içinde mum yanan sepetlerle sele sepet top kandil diye bağırarak dolaşır ve Ramazan’ın yarılandığı müjdesi verilir. Halkta ‘‘Yarısı geçtiğine göre diğer yarısı da kolay geçer.’’ sevinci ile bu geceyi neşeli geçirmeyi eğlencelerle gelenek hale getirip. Bafralı Müslümanlarca benimsenmiş olup dünyada sadece Bafra İlçesi’nde kutlanır. Bu gecede büyüklerle çocukların daha çok kaynaştığı, çocukların sevindirildiği onlara izzet-i ikramda bulunulduğu gecedir. Bu gecede her aile çocuklarına kağıt fenerler alır evlere ziyarete gelen çocuklara şeker, bozuk para ve meyve verilir. Çocuklar maniler söyleyerek evleri gezer. Mahallede şenlik var, bize geldi etraf dar, haydi hep gezelim, şekerleri süzelim, bu gece sele sepet eğlenelim gülelim, sele sepet top kandil, aç kapıyı ben geldim, ayda yılda bir kere, kapınıza ben geldim, 11 ayın sultanı geçiyor Ramazan ayı, açın kapıyı bize uğur gelir evinize, amca, hala, teyze, dayı, sele sepetim yandı, şekeri içinde kaldı, üzüntümü gören babam bana yenisini aldı. Bu gecede çocuklar manilerini söylerler 6 asırdır geleneksel olarak kutlanan şenlikler Bafra Belediyesi tarafından organize edilir."   

           NAMIK AZGIN

 

          

       

  

Güncelleme Tarihi: 02 Temmuz 2015, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER