Hasadın başlamasıyla birlikte üreticilerin ve ürünü biçenlerin bilmesi gereken unsurların var olduğunu belirten Bafra Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Toker, “Ürün hasadına üreticilerimiz yabancı değillerdir. Üreticilerimiz hasadı iyi biliyorlar ama hasaddan sonra satış ve pazarlama konusunda, özellikle dışarıdan gelipte vatandaşı dolandıran tüccarlara bizzat dikkat etmeleri gerekir. Kurutma konusunda üretici vatandaşlarımız mümkün olduğu kadar Bafra çeltiğinin pazarlarda yer alması için eski çürük imajını silebilmek için kurutma bölümünü, yani kurutma işlemini çok iyi yapıp, en az 15 rutubetine düşürmeleri gerekmektedir” dedi.
“BAFRA OVASINDA ÇELTİK REKOLTESİ İYİ”
Bafra Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Toker,”Bafra ovasının verim ortalaması dönüme bakıldığında, yaklaşık 900 kilogramdır. Alaçam, Bafra’nın her zaman bir parçası sayılır. Yaklaşık Alaçam’da 15 bin dekar alanda çel tik üretimi yapılırken, 8 bin dekar alanda da 19 Mayıs ilçesinde çeltik üretimi yapılıyor. Alaçam ve 19 Mayıs ilçesi, Bafra ilçesinden bir hafta önce çeltik hasadına başladı” diye konuş tu.
“ÇELTİK HASADI 10’UNCU AYIN 20-25’İNE KADAR DEVAM EDEBİLİR”
Bafra ovasında çeltiğin yıkımı konusunda bölge bölge rüzgârın estiğini vurgulayan Bafra Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Toker, “ Çeltiğimiz süt döneminde rüzgardan dolayı çeltikler yattı. TARSİM’den bu konuda bir şeyler bekledik. Çünkü çeltiğimizi sigortalı yapmıştık. Fakat, TARSİM çiftçinin yanında kurumun olmadığını Bafra bölgesinde gösterdi. TARSİM üretici vatandaş’dan almaya gelince Şahin oluyor, vermeye gelince kedi olup kaçıyor” şeklinde konuştu.
NAMIK AZGIN