Alperen Ocakları Bafra Şube Başkanı Lütfi Ak ve yönetimi tarafından karşılanan Bafra ilçe Müftüsü İsmail Çiçek bir süre Alperenlerle sohbet etti.
Bafra ilçesinde, Alperen Ocaklarının haftada 2 akşam (Salı ve Cuma akşamları) düzenli olarak yapılan meal ve tefsir sohbetleri aralıksız olarak sürüyor.
Bu sohbetlerde eğitimciler tarafından Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e daha iyi anlama çalışmaları yapılıyor.
Metot olarak sadece bir şahsın meali ya da tefsiri takip edilmiyor. Sohbetlerde çok sayıda İslam âlimlerinin tefsirleri ve mealleri hazır bulunarak, Kur’an-ı Kerim’i daha geniş bir perspektifte anlamaya çalışılıyor.
Bu haftaki sohbete Bafra ilçe Müftüsü İsmail Çiçek’te katıldı.
Hem Alperen Ocaklarına bir ziyarette bulunmak, Alperen Ocakları müdavimleri ile hasbıhal etmek, hemde onların tefsir sohbetinde bulunmak için ziyarete gelen Bafra Müftüsü İsmail Çiçek, Alperen Ocaklarının tefsir sohbetini beğendiğini söyledi.
Enam Süresinin 147-150 ayetleri arası rivayet tefsirlerinde esas alınan husus ve ayet meal anlamı günümüz şartlarına yorumlandı.
Bafra ilçe Müftüsü İsmail Çiçek,” Ayete göre, Allah hemen suçluya cezasını vermez. Sizde biraz sabredin, sizde biraz bekleyin deniliyor” dedi.
Nafiye olarak olumsuzluk anlamı verdiğini belirten Bafra ilçe Müftüsü İsmail Çiçek, “ Bir gurup diyor ki; ‘Allah dokunmaz’ dedi. Ama Allah şöyle kastetti: ’dokunmayın’ nafiye’yi kastetti diyorlar. Başka örnekleri var mı, var. ‘Allah onu söylemedi, benzer örnekler var’ diyorlar. Temiz olanlar, olanların dışındakine dokunmaz, tercümesi böyledir. Ancak temiz olanlar dokunur, temiz olanlar kim abdestli olanlardır.’Hazreti Peygamber ömründe hiç abdestsiz Kur’an-ı Kerim’e dokunmadı’ diyorlar. Öbür gurupta diyor ki; ‘Siz nereden biliyorsunuz.’Kur’an ne olarak indi? Kur’an ses olarak indi. Kur’an’a dokunmadan okunabilir konusunda iki gurupta müttefikler. Şimdi bir soru, okumak mı önemlidir, dokunmak mı önemlidir. Her iki gurup Kur’an- Kerimi dokunmadan okuyabilirsin diyor. İşin felsefesine gelelim. Ses nasıl çıkıyor? Nefesin ses tellerine dokunmasıyla çıkar. Siz abdestsizseniz, teninizde abdestsizdir. Peki, nasıl dokundurmadan çıkaracaksınız? Dokunmak dediğiniz şey, şu harflere temassa, eğer yazmayı kasdediyorsak, bugün cep telefonlarında var. Kim ne kadar Kur’an-ı Kerimle ilgili çaba sarf ederse, o kadar karşılık görür. Allah abdest alarak, Kur’an-ı Kerime dokunan kişiler olursa, onun gönlünü açar” diye konuştu.
Kuruntunun bir zan olduğunu vurgulayan eğitimci İsa Uğurlu ise, müslümanların Kur’an-ı Kerim’den aldıklarının her zaman önemli olduğunu söyledi.
Bafra ilçe Müftüsü İsmail Çiçek, “İnanan insan gönlünü açar, Kur’anda ona gönlünü açar. Zalimler ancak, zulmünü arttırır. Kur’an-ı Kerim’e sırt dönülmez. Mümkün olduğu kadar abdestli Kur’an-ı Kerimi açmak, ayeti anlamaya çalışmak önemlidir. Bu tür toplantılar yapmak bir şeyler öğrenmek içindir. İnsan Kur’an-ı Kerime saygısıyla sevap alır. Zan ve kuruntu aynı anlamdadır. Allah bizim gönüllerimizi biliyor” şeklinde konuştu.
Bafra Müftüsü İsmail Çiçek, ayet hakkında sorulan soruları cevaplandırdı.
NAMIK AZGIN
Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2014, 16:12