Arıların dört şeyden öldüğünü belirten Ay, arılar varroa hastalığı, nosema hastalığı, yaşlı ana hastalığı ve biriside yavru çürüklüğü hastalığı olduğunu belirtti.
"Arılarımız iyi bir yerde değilse, aç kalıyorsa, çok yıllık petekler kullanıyorsak, birde sakat ana arı kullanıyorsak, bu durum hastalıkların ortaya çıkması anlamına geliyor" diyen Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı Bafra Temsilcisi Mevlüt Ay, arılardaki taş hastalığında salgılanan alfatoksin nedeniyle insanlar için bir tehdit oluşturduğunu kaydetti.
Arıların hastalıkları hakkında bilgi veren Samsun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı Bafra Temsilcisi Mevlüt Ay,”Amerikan yavru çürüklüğü adı altında yavru hastalıkları görüldüğü zaman kovandan her şeyin değişilmesi gerekiyor. Yani kovan değiştirilmeli, bu durum aynı kanser gibi bir şeydir. Bu nedenle bu hastalığa karşı gerekli hassasiyetin arıcılığının geleceği yönünden hayati önem taşımaktadır. Varroa hastalığı ise aynı bir bit hastalığını gösterir. Bir dış parazitin sebep olduğu, hem yetişkin arıda hem de yavruda zarar oluşturan, çok hızlı gelişmesi ile tüm dünya üzerine yayılan ve mücadele edilmediği takdir de, kolonilerin sönmesine neden olan tehlikeli paraziter bir hastalıktır. Yaşlı ana hastalığı ise, arı yumurta yapmadığı zaman arının neslinin bittiğini gösterir. Arı aç kaldığı zaman kovandaki yavruyu öldürür. Arıların varroa hastalığı, nosema hastalığı, yaşlı ana hastalığı olmadığı müddetçe arı ölmesi mümkün değildir” dedi.
Arıların kovanlarına bakımın her zaman iyi olması gerektiğini belirten Ay,” Arı kendisine bahşedilen yeteneklerini kullanarak işlevlerini yerine getirir. Arı faaliyetlerinde beşer, bir müdahaleyi kabul etmez. Bakımında ve besininde verilmesi gereken maddelerin ötesine geçildiğinde ondan alınacak olduğumuz şey, şifalı bir bal değil, glikoz şerbeti olacaktır. Arıdan beklenen verimin alınabilmesi için onun sağlıklı olması çok önem arz etmektedir. Arı hastalıkları ve ölümleri çevresel ve besinsel yollardan kendisini göstermektedir” diye konuştu.
NAMIK AZGIN
Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2014, 13:14