68. Verem Savaşı Eğitimi ve Propaganda Haftası

Verem hastalığına karşı halkın duyarlılığının artırılması ve hastalığa karşı bilinçlendirme amacıyla her yıl Ocak ayının ilk haftası olarak belirlenen 68. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası başladı.

68. Verem Savaşı Eğitimi ve Propaganda Haftası

         Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Ebru Kaynar Tunçel, verem hastalığının hala ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

        Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Ebru Kaynar Tunçel,”Halkımızın, verem hastalığı (tüberküloz) ve bu hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesi amacıyla, 04 - 10 Ocak 2015 tarihleri arasında "68. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası"nda, İlçemiz Bafra Toplum Sağlığı Merkezi tarafından halkımızın sağlık eğitimine yönelik olarak çeşitli eğitim toplantıları düzenlenecek ve verem hastalığı ile ilgili afiş ve broşürler dağıtılacaktır. Bafra Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, ilçe genelindeki ilköğretim okullarında verem hastalığı ve korunma yollarına ilişkin olarak eğitim programları uygulanacak, bu sayede toplum duyarlılığı artırılmaya çalışılacaktır. Cezaevi gibi toplu yaşam alanlarında gerçekleştirilecek konferanslar ile verem hastalığının görülme sıklığının azaltılmasına çalışılacaktır. Basında yer alan haberler yoluyla da bu hastalıkla olan mücadelede toplum katılımı sağlanmaya çalışılacaktır” dedi. 

         Bafra Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Ebru Kaynar Tunçel,”  2014 yılında Bafra Verem Savaş Birimince (Bafra, Alaçam, Ondokuzmayıs ve Yakakent ilçelerine hizmet veriyor.) 44 kişinin tedavisi düzenlenmiştir. Halen tedavi altında 22 hastamız vardır. Bilindiği gibi; verem hastalığına neden olan mikrop (Mycobacterium tuberculosis), hava yolu ile insana bulaşmakta, hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılmakta ve ortama yayılan bu mikrobun solunum yolu ile alınması ile diğer insanlara da bulaşmaktadır. Tedavi olmayan her hasta yılda 10-15 kişiye hastalığı bulaştırmaktadır. Verem hastalığı oluştuğunda; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, kilo alamama, gece terlemesi gibi genel yakınmalar görülür. Bunun dışında öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı gibi akciğer şikâyetleri ortaya çıkar. İki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir. Bu kapsamda ilçemizde faaliyette bulunan Verem Savaş Birimi’nde veremin teşhis ve tedavisinin ücretsiz olduğu bilinmelidir” diye konuştu.

        NAMIK AZGIN 

 

 

Güncelleme Tarihi: 04 Ocak 2015, 12:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER