BARTIN (AA) - SELİM BOSTANCI - Bartın'da yüz yılı aşkın geçmişe sahip olan ve sadece ramazanda taş fırınlarda pekmeze batırılarak kara fırınlarda pişirilen ramazan simidi, tok tutma özelliğiyle sahur sofralarının değişmez lezzetleri arasında yer alıyor.
Kentte az sayıda ustanın ramazanda gece mesaisi yaparak pişirdiği ramazan simidi, sahur sofralarının yanı sıra iftarda da tercih ediliyor.
Mayasız hamurla hazırlanan yöreye özgü üzeri sert ve gevrek ramazan simidi, elde yenebildiği gibi üzerine ceviz kırılarak simit makarnası olarak da tüketilebiliyor.
8-10 tanesi bir araya getirilip iple bağlanan ramazan simidi, kilogramı 25 liradan fırınların yanı sıra bakkal, market ve simitçi tezgahlarında da satılıyor.
- "En büyük özelliği tok tutması"
Tersane Caddesi'ndeki fırında yöresel unlu mamuller üreten Hasan Uğur (56), AA muhabirine yaptığı açıklamada, babadan oğula 40 yıldır fırıncılık yaptıklarını ve yöreye özgü unlu mamuller arasında ramazan simidi geleneğini sürdürdüklerini söyledi.
Ramazan simidinin en önemli özelliğinin mayasız yapılması ve pişirilmeden önce pekmeze batırılması olduğunu anlatan Uğur, "Kaynar pekmezin içinde bir süre pişirilen simit, önce tahta üzerine fırına sürülür ve biraz pişirildikten sonra fırın küreğine alınır ve taş üzerinde pişmeye bırakılır." dedi.
Uğur, sadece ramazan ayında yapılan simidin piştikten sonra üzerinin parlak bir hal aldığını, gevrek ve sert hale geldiğini dile getirerek, "Bartın'a özgü ramazan simidinin en büyük özelliği tok tutmasıdır. Sahurda başka bir şey yemeden sadece 5 ramazan simidi yiyen bir kişinin iftar vaktine kadar acıkması mümkün değil. 5 simit yemesi yeterli. Bu da mayasız olmasından kaynaklanıyor. Ramazan simidi, çayla elde yenilebildiği gibi normal tereyağlı, cevizli veya kıymalı makarnası da yapılıyor. Bu da sadece Bartın'a özgü bir yemek çeşididir. 100 yılı aşkın bir geçmişi bulunan ramazan simidi, son yıllarda kara fırınların ve bu işin ustalarının azalması nedeniyle çok az fırında üretilebiliyor." ifadelerini kullandı.
- "Farklı bir lezzeti var"
Ev hanımı Gönül Savut da ramazan simidinin kentin önemli bir değeri olduğunu kaydetti.
Simidin gevrek olmasının ve pekmeze batırılarak pişirilmesinin farklı bir lezzet oluşturduğunu belirten Savut, "Lezzeti için ramazanda her gün mutlaka alıyorum. Sahurda birkaç tane yediğimizde de gün boyu tok tutuyor. Sık sık özellikle cevizli makarnasını da yapıyorum. Haşlayıp, süzüyorum ve üzerine yağ gezdirip dövülmüş cevizle süsleyerek sahur soframıza koyuyoruz." diye konuştu.