Oto yıkamaya "kadın eli" değdi

- Bartın'da KOSGEB'ten aldığı hibe desteğiyle oto yıkamacı açan 2 çocuk annesi kadın girişimci, yakınlarının "Bu erkek işi, yapamazsın" demesine rağmen araba ve halı yıkayarak başarısıyla örnek oluyor

Oto yıkamaya

BARTIN (AA) - Bartın'ın Ulus ilçesinde Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan (KOSGEB) aldığı hibe desteğiyle oto yıkamacı açan ev kadını, aile bütçesine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyor.

İki çocuk annesi Şenay Boğa (34), uzun yıllar çeşitli fabrikalarda çalışmasının ardından kendi işini kurmaya karar verdi.

KOSGEB Girişimcilik Destek Programı'ndan yararlanarak girişimcilik kursuna katılan ve burada aldığı eğitim sonrasında KOSGEB'in sağladığı 25 bin lira hibeyle ilçede oto yıkamacı açan Boğa, iş hayatına atıldı.

Boğa'nın, ilçe merkezindeki bir binanın zemin katını kiralayarak 8 ay önce açtığı iş yeri, kısa sürede araçlarını yıkatmak isteyenlerin tercih yeri oldu.

- "Ailem 'Bu erkek işi, sen yapamazsın' dedi"

Şenay Boğa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun yıllar asgari ücretle tekstil fabrikalarında çalıştığını ve bir arkadaşının tavsiyesi üzerine gittiği KOSGEB Girişimcilik Kursu'nun hayatında önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

İki aylık kurs sonunda iş hayatına atılmayı düşündüğünü ifade eden Boğa, "Çocuğumun anaokuluna başlaması gerekiyordu ve onu alıp bırakmam için iş yerinden izin almam zordu. Ya işi bırakıp evde oturacaktım ya da kendi işimi kuracaktım." dedi.

Oto ve halı yıkamacı açmaya karar verdiğini anlatan Boğa, "Bunu ailemle paylaştığımda 'Bu erkek işi, sen yapamazsın' dediler ama ben kararlıydım ve başardım. Şu anda bir fabrikada çalışan eşim de akşamları geliyor, bana yardım ediyor." diye konuştu.

Boğa, iş yerini açtığı ilk zamanlar müşterilerinin dükkan sahibi olarak kendisini görünce şaşırdıklarını, "araçlarını içeri alıp çıkaramaz, yıkayamaz" diye teslim etmeye çekindiklerini söyledi.

- "İyi ki kendi işimi kurmuşum"

Hatta birkaç müşterinin, aracını yıkatmaktan vazgeçtiğini dile getiren Boğa, şöyle devam etti:

"Daha sonra bir bayan olarak özenle nasıl araba yıkadığımı gördüler ve bir kez gelen devamlı müşterim oldu. Buraya gelen arabaları kendi ellerimle yıkıyorum. Köpükleme, fırçalama, tazyikli suyla yıkama ve kurulama işlerini kendim yapıyorum. Evde kendi temizlik işlerimde nasıl hassassam, burada da öyleyim. İyi ki kendi işimi kurmuşum. Allah'a şükür işlerim çok iyi."

Erkek işlerinde, daha başarılı olduğunu ve daha önce Muğla'da mutfakta çalışmak için girdiği bir buzdolabı fabrikasında kısa bir süre sonra üretim bandında çalışmaya başladığını aktaran Boğa, "Orada matkap kullanıyor, spiralle zımpara yapıyordum. Yaptığım işi beğendikleri için maaşım 6 ayda 2 kez artmıştı ama daha sonra memleketime dönmek zorunda kaldığım için ayrıldım." dedi.

Boğa, istedikten sonra kadınların erkek işi ayırımı gözetmeden her işi yapabileceğini ve bu konuda KOSGEB'in kendilerine her türlü yardımı ve desteği verdiğini de sözlerine ekledi.

İlçede esnaflık yapan Ramazan Türk ise kadınların temizliğe önem verdiğini bildiği için açıldığı günden bu yana aracını Boğa'ya ait iş yerine getirdiğini belirterek, "Sonuçta kadın eli değiyor. Aracımı bıraktığım zaman gözüm arkada kalmıyor." ifadelerini kullandı.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER