İyilik hareketi mültecilerin yüzünü güldürdü

- Zonguldak'a gelen mülteci ailelerin barınma, gıda, giyim ve sağlık ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla valilik koordinatörlüğünde 15 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu ve kendilerine "Zonguldak Ensarları" adını veren topluluk, kentteki yaklaşık 5 bin mültecinin umudu oldu - Vali Yardımcısı Nevzat Taşdan: - "Şu anda Zonguldak'ta açlık sıkıntısı çeken tek mülteci yok, hastalıkla ve diğer şeylerle alakalı sorunların da çoğunu çözdük" - Zonguldak Ensarları Gönüllü İstişare Heyeti Başkanı Süleyman Caner: - "Çok güzel bir oluşum, hepimizin amacı ortak, bu insanların mağduriyetini gidermek. 'Bizler evimizde toksak, onlar aç kalmasın.' diye uğraştık. Aynı heyecan ve şuurla devam ederse Zonguldak iyilik hareketleri olarak belki de Türkiye'de en öne geçer"

İyilik hareketi mültecilerin yüzünü güldürdü

ZONGULDAK (AA) - GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak Valiliği koordinatörlüğünde sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu ve kendilerine "Zonguldak Ensarları" adını veren grup, mültecilerin sorunlarını çözerek yüzlerini güldürdü.

Sığınmacıların ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında bugüne kadar birçok faaliyet gerçekleştirilen kentte, valiliğin desteğiyle yürütülen çalışmalar kapsamında, yaklaşık 5 bin ailenin barınma, gıda, giyim ve sağlık ihtiyaçları karşılanarak huzur ve güven içerisinde yaşamalarına imkan sağlandı.

Vali Yardımcısı Nevzat Taşdan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eylülde kente çok sayıda mülteci geldiğini, sayının günde 100'e kadar çıktığını belirterek, sadece 3 hafta içinde 3 bin mültecinin sokaklarda ve parklarda yaşamaya başladığını söyledi.

Mültecilerin üstlerindeki kıyafetlerinden başka hiçbir şeylerinin olmadığını ve sokakta yattıklarını öğrenince harekete geçtiklerini belirten Taşdan, "Tablo dayanılmaz hale gelmişti ve insanın yüreğini parçalar haldeydi. Valimiz Ahmet Çınar'a durumu arz ettik. Valimiz bize her türlü yetkiyi verip gereğinin yapılmasını söyleyince çalışmalara başladık." dedi.

Taşdan, kullanılmayan iki kamu binasına yatak, halı gibi eşyalar koyduklarını, banyolar oluşturduklarını ifade ederek, 2 günde mültecileri soğuktan kurtardıklarını belirterek yaşanılan süreci anlattı.

Sokakta kimseyi bırakmadıklarını ancak mültecilerin sürekli gelmesiyle bu sıkıntının devam ettiğini dile getiren Taşdan, "Hayırsever sivil toplum kuruluşlarıyla valilik çatısı altında bir araya gelerek sayısız toplantı yaptık ve onlarla birlikte bu işe el attık. Kendilerine 'Zonguldak Ensarları' adını veren grup çığ gibi büyüdü. Bu şekilde işler daha kolay çözülmeye başladı." şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Taşdan, 15 sivil toplum kuruluşunun sahada görev aldığını ve mülteci aileleri 20'şer, 30'ar gruplar şeklinde sivil toplum kuruluşlarına paylaştırdıklarını ifade ederek, sivil toplum kuruluşları sayesinde mültecilere ev bulduklarını ve onları evlerine yerleştirdiklerini dile getirdi.

Evlerin halı, yatak, soba, beyaz eşya, kömür gibi ihtiyaçlarını karşıladıklarını hatırlatan Taşdan, sivil toplum kuruluşlarının devletle güçlerini birleştirince, vatandaşların da desteğiyle büyük bir seferberlik olduğunu ve şu anda Zonguldak'ın belki de sokakta dilenci mültecisi olmayan tek il gibi gözüktüğünü kaydetti.

Bir de mültecilerle ilgilenen misyoner bir grubun da bulunduğuna işaret eden Taşdan, mültecilerin maddi, manevi ihtiyaçlarını çözünce bu ekibin de misyonerlik faaliyetini kentte sonlandırdığını ve gittiğini gördüklerini belirtti.

- "Zonguldak'ta açlık sıkıntısı çeken tek mülteci yok"

Çocukların eğitimiyle ilgilenip mültecilerin çalışabilmeleri için değişik yerlerde geçici iş imkanlarının bulunduğunu anımsatan Taşdan, Vali Çınar'ın talimatıyla aşevi açtıklarını ve burada 700'ü Türk vatandaşı olmak üzere 220 mülteci evine yemek dağıttıklarını, yakında bu sayıyı bin 500'e çıkaracaklarını söyledi.

Taşdan, ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Şu anda Zonguldak'ta açlık sıkıntısı çeken tek mülteci yok, hastalıkla ve diğer şeylerle alakalı sorunların da çoğunu çözdük. Kızılay'ımızın desteğiyle onlara ufak bir kişi başına 120 lira gibi en azından ev kiralarını karşılama imkanı verildi, tabii sadece 3 çocuklu ve daha kalabalık aileler için. Belki Zonguldak olarak şu an Türkiye'de devletçe bu iş için en az para harcanan iliz diyebilirim çünkü belli bir aşamadan sonra sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle Zonguldak halkının sahip çıkmasıyla bizim yükümüz çok hafifledi. O konuda çok mutluyuz ve bence bu örnek bir proje, umarım diğer illere de örnek olur."

Mültecilere sahip çıkmanın önemli olduğunu vurgulayan Taşdan, kentte yaklaşık 5 bin mülteci olduğunu bildirdi.

- "İhtiyacı giderilmeyen mülteci evi kalmadı"

Zonguldak Ensarları Gönüllü İstişare Heyeti Başkanı Süleyman Caner de sivil toplum kuruluşlarından oluşan samimi grup sayesinde kentteki mültecilerin tüm sorunlarının giderildiğini dile getirerek, "Ensar-muhacir ilişkisi kurduk. Peygamber Efendimiz zamanında muhacirlere ensarlar tarafından nasıl yardım edildiyse aynı bakış açısıyla ensarlar muhacirlere yardım etti. Bu yüzde yüz gönüllü ensar iyilik hareketi olarak isim koyduk." dedi.

"Çok güzel bir oluşum, hepimizin amacı ortak, bu insanların mağduriyetini gidermek. 'Bizler evimizde toksak, onlar aç kalmasın.' diye uğraştık." diyen Caner, uğramadık, ihtiyacı giderilmeyen mülteci evi kalmadığını söyledi.

- "Hepsiyle de anlık bir şekilde ilgilenebiliyoruz"

WhatsApp grubu kurucusu Basın İlan Kurumu (BİK) Zonguldak Şube Müdürü Ali Nuhoğlu, oluşturdukları WhatsApp grubu sayesinde birçok insana daha kolay ulaştıklarını, böylece yardım faaliyetlerinin daha hızlı şekilde yürümeye başladığını anlattı.

Nuhoğlu, mültecilerin sorunlarına anında müdahale edebildiklerini belirterek, "Muhacir kardeşlerimizin herhangi acil ihtiyacı bulunmamakla birlikte dışarıda yatan, dışarıda dilencilik yapmak zorunda olan bir tane mülteci kardeşimiz yoktur. Hepsiyle de anlık bir şekilde ilgilenebiliyoruz." diye konuştu.

- "Biz çok memnunuz"

Afganistan'ın Bamyan şehrinden kente gelen 20 yaşındaki Eman Ahmadı da ülkesinde savaş olduğunu ve oradan ayrılmak zorunda kaldığını anlatarak, "Zonguldak'a geldik, dayım ve teyzem burada. Biz önceden Aksaray'daydık. Dayım, 'Bize vali çok yardım ediyor.' dedi. Burada onlara ev tutulmuş. Biz çok memnunuz. Biz de Zonguldak'a geldik. Biz validen çok razıyız, bize çok yardım etti." ifadesini kullandı.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER