Fizikçilerden Kış Okulu

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öncülüğünde organize edilen “Dalga ve Parçacık Tipi Radyasyon Etkileşmelerinin Monte Carlo Uygulamaları (DPAR 2017) Kış Okulu”, çalıştayı Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda farklı üniversitelerden katılımcıları bir araya getirdi.

Fizikçilerden Kış Okulu

 Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öncülüğünde organize edilen “Dalga ve Parçacık Tipi Radyasyon Etkileşmelerinin Monte Carlo Uygulamaları (DPAR 2017) Kış Okulu”, çalıştayı Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda farklı üniversitelerden katılımcıları bir araya getirdi.
25-27 Ocak 2017 tarihleri arasında yapılacak çalıştayın açılışına; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı, Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Gümüş ve akademisyenler katıldı.
Bilimsel Araştırma Projeleri (OMÜBAP), TÜBİTAK ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından de desteklenen etkinlikte yurt içinden yaklaşık 40 akademisyen ve araştırmacı yer alıyor.

“Çok sayıda müracaat aldık”

Çalıştayın açılış konuşması yapan Prof. Dr. Hasan Gümüş, çok sayıda müracaatın olmasının Kış Okulu’nun düzenlenmesinin isabetli bir karar olduğunu gösterdiğini belirterek “Bu çalıştaya zaten ihtiyaç vardı. Etkinliğimizin verimli ve faydalı geçmesini ümit ediyoruz. Yine inanıyoruz ki genç araştırmacılar bu etkinlik dolayısıyla tanışacaklar, birbirleriyle iletişim ve etkileşim içerisinde olup birbirlerine destek olacaklar. Geldiğiniz ve bizleri onurlandırdığınız için hepinize çok teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

“Temel bilimlere dair farkındalık ve duyarlılığın artması gerekiyor”

Son 40-50 yılda temel bilimler eğitimi alanında negatif yönde ve oldukça yüksek eğimli bir düşüşün olduğuna dikkat çeken Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Batı da “Günümüzde fizik, kimya, biyoloji ve matematik disiplinlerinde bir anlamda önemli ölçüde düşüş var. Tabii ki bu durum son derece üzücü ve üzgünüz bu anlamda. Her şeyden önce bekliyoruz ki hem yönetenler hem de toplumumuz temel bilimlerim önemi ve yerini kavrayabilsinler. Şu noktayı idrak etmek lazım: Bilgi üretmeden teknolojiyi üretemezsiniz, dolayısıyla da refah seviyesini daha yukarılara çıkaramazsınız. Arzumuz ve temennimiz; temel bilimlere dair farkındalık ve duyarlılığın artması yönünde. Bu çerçevede bizlere de büyük görevler düşüyor ve bıkmadan, usanmadan bunları anlatmamız ve birilerini ikna etmemiz gerekiyor.” dedi. Prof. Dr. Batı, Kış Okulu’nun düzenlenmesinde emeği olan başta Prof. Dr. Hasan Gümüş ve Fizik Bölümü öğretim üyeleri ile Türkiye’nin farklı üniversitelerinden iştirak eden katılımcılara şükranlarını sundu.

“Temel bilimler farkında olmadığımız bir hazine”

“Bizler yaz okullarını duymaya alışkınız ama eğitimin sıcaklığı ve kalitesinden olsa gerek Kış Okulu da kulakları tırmalamadı.” diyerek konuşmasına başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Ceyhan ise “Ben tarım ekonomistiyim. Bu etkinliği değerli Hocamız bizlerle paylaştığında müthiş heyecanlandım. Çünkü Monte Carlo benim için yabancı bir metot değil. Risk analizi ve matematik modelleme üzerinde çalışırken Monte Carlo simülasyonunu kullanıyorum. İşte temel bilimler böyle bir şey, yani hiç farkında olmadığımız bir hazine. Bir gün geliyor ve işinize yarıyor. O parçacıklar bir anda bir araya geliyor ve kullandığımız cep telefonlarına dönüşüyor ya da röntgen çekilirken bir X-ray cihazı olabiliyor. Kısacası bu teknolojinin arka planında çok yoğun bir temel ve uygulamalı araştırma ve nihayetinde bugün sürekli ağzıma dolanmış olan AR-GE (Araştırma Geliştirme) var.” değerlendirmesinde bulundu.
Kış Okulu fikrinin olgunlaşıp hayata geçmesinde emeği ve katkıları olan herkese yürekten teşekkür eden Prof. Dr. Ceyhan böyle bir çalıştaya ev sahipliği yapmanın kendilerini ziyadesiyle mutlu ettiğini belirterek “Bu vesileyle de Sayın Rektörümüzün selamlarını iletiyorum. Kendisi bu önemli ve değerli çalıştayın başarılı ve verimli geçmesi temennisinde bulundu.” dedi.
Monte Carlo benzeşimi üzerine çalışan akademisyen ve araştırmacıları buluşturan ve 3 gün sürecek Kış Okulu, alanında uzman eğitimcilerin vereceği GEANT4, EGS ve MCNP yazılımlarının eğitimi ile farkındalık oluşturacak. Ülkemizde bu yazılımları çalışmalarında kullanan akademisyen ve araştırmacı sayısı az olduğundan Kış Okulu’nun katılımcılar arası iş birliğine ve de ileriki dönem çalışmalara katkı sağlayacağı bekleniyor.
Teorik ve uygulamalı bir şekilde yürütülecek olan çalıştayda; katılımcılar hızlandırılmış atom altı parçacıklar ile X ve gama ışınlarının madde içerisinde yaptıkları temel etkileşmeleri simüle edebilen Monte Carlo kodlarının genel çalışma prensiplerini öğrenecekler. Bunu yanı sıra Kış Okulu’nda parçacık etkileşimleri, Monte Carlo Metodu ve programlama dili olarak da C# eğitimi de verilerek bilimsel altyapının kurulmasına katkıda bulunulacak.
Monte Carlo Metodu nedir?
Monte Carlo, olasılıksal olayların modellenmesinde kullanılan bir benzetim metodudur. Günümüzde, matematikte nümerik integrasyon problemlerinden iktisatta faiz oranlarının olasılıksal modellenmesine kadar bu metot yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle nükleer ve parçacık fiziği uygulamalarında ve medikal fizik alanında, maliyetin yüksek olduğu deneylerin tasarlanması ve çözümlenmesinde, detektör tasarımlarında ve daha pek çok konuda fizikçilerin vazgeçilmez çözümleme aracı olmuştur.

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2017, 10:15

Muhammet SÖYLEMEZ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER