BAFRA KIZILIRMAK NEHRİ’NE HES PROJESİ

Samsun'un Bafra İlçesi Doğankaya, Derbent ve Kozağzı Mahallesi sınırları içerisinde Kızılırmak Nehri üzerinde Ceyduru Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Duru Regülatörü ve HES (23,50 MWm/21,99 MWe), Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Hazır Beton Santrali Projesi'nin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

BAFRA KIZILIRMAK NEHRİ’NE HES PROJESİ

Yaklaşık 281 milyon lira bedelli projenin inşaatının 2 yıl sürmesi ve ekonomik ömrünün de 50 yıl olması planlanıyor. Çalışmalar kapsamında patlayıcı madde kullanılmayacak. Proje membaında mevcut durumda işletilmekte olan Altınkaya Barajı ve HES Projesi ile Boyabat Barajı ve HES Projesi bulunuyor.

HES PROJESİNİN İÇERİĞİNDE NE YER ALIYOR

Çalışmalar kapsamında Kızılırmak Nehri üzerinde, Derbent Barajı’nın kuyruk suyuna bağlantılı olarak yapılacak yönlendirme yapısı ve kanala su almak için kullanılacak olan su alma vasıtasıyla düzenlenecek olan suların çevrilerek ve toplam uzunluğu 623.00 m olan iletim kanalı vasıtasıyla yükleme havuzuna, yükleme havuzundan sonra 4.60 m çapında 4 adet dairesel betonarme boru ile 21.05 m kuyruk suyu kotundaki santral binasına alınması öngörülüyor. Santral binasından sonra su 1720.00 m uzunluğundaki kuyruk suyu kanalına alınacak ve buradan yatağa bırakılacak. Kuyruk suyu kanalının dere yatağına bağlandığı noktadan itibaren yaklaşık 3100.00 m yatak taraması yapılarak dere yatağı düzenlenecek. Yatak taramasından çıkan malzemenin büyük bir çoğunluğu yatak taraması şevlerinde ıslah çalışmasında kullanılacak.

BETON TESİSİ KURULACAK

Ayrıca ihtiyaç duyulan kırmataş malzemelerin ve hazır betonun temin edilebilmesi amacıyla 1 adet 800.000 ton/yıl kapasiteli Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve 1 adet 90 m3/saat kapasiteli Hazır Beton Santrali kurulup işletilecek.

Santralde yılda toplam 72.01 GWh elektrik enerji üretilmesi ve senkron jeneratörlerden 6.3 kV gerilim seviyesinde üretilen enerji, ünite transformatörleri vasıtası ile kV gerilim seviyesine yükseltildikten sonra 34.5 kV kapalı şalt donanımına aktarılarak 2.00 km 34.5 kV enerji nakil hattı ile TEDAŞ’ın uygun göreceği bir yere bağlanması planlanıyor.

PROJE HALKA SORULACAK

Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlayan proje ile ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açıldı. Projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla 7 Mart 2019 Perşembe günü Halkın Katılım Toplantısı düzenlendi.

ÇED Başvuru dosyasını incelemek isteyenler Bakanlık merkezinde veya Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'nde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilecekler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden bilgi alınabilecek.

MAHALLELİ BETON SANTRALİ KALICIYSA KARŞI ÇIKIYOR

Bölgede ihtiyaç duyulan kırmataş malzemelerin ve hazır betonun temin edilebilmesi amacıyla 1 adet 800.000 ton/yıl kapasiteli Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve 1 adet 90 m3/saat kapasiteli Hazır Beton Santrali kurulup işletilecek.

Kurulacak olan hazır beton santralinin kalıcı olması halinde mahalle sakinleri bu duruma tepki gösterecek. Fakat beton santrali tüm çalışmalar bittikten sonra kaldırılacaksa vatandaşlar bu duruma tepki göstermeyeceği belirtiliyor.

İŞTE ÇED RAPORU

Konu ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü tarafından bir duyuru yapılarak,  28 Haziran 2019 tarihinde İDK toplantısı gerçekleştirileceğini duyurdu.

SAMSUN ili BAFRA ilçesi sınırları içerisinde CEYDURU ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. tarafından yapılması planlanan Duru Regülatörü ve HES (23,50 MWm/21,99 MWe), Kırma-Eleme-Yıkama Tesisi ve Hazır Beton Santrali projesi ile ilgili 28/06/2019 tarihinde İDK Toplantısı gerçekleştirilecektir ÇED Raporu İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com

YORUM EKLE
YORUMLAR
behcatkemal Balci
behcatkemal Balci - 5 yıl Önce

Tamamen ticari, millete 1 kasa kum vermezler beton santrali yapacaklar sonra ne olacak ırmak yatağı akacak erozyon sebebi ,tozdan mahsul yok olacak vatandaşa tamamen zarar

SIRADAKİ HABER