Almanya’ da Saarlandes ve Frankfurt ile İtalya’ da Perugia Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırmada zerdeçalın etken maddesi kurkuminin iltihap giderici etkisinin hangi mekanizmayla gerçekleştiği ortaya çıktı.
Journal of Biological Chemistry’ de yayınlanan araştırmada kurkuminin etkileri hücre kültürlerinde incelendi (2).
Kurkuminin de tıpkı kortizon gibi insan vücudundaki iltihaplarda anahtar rolü olan belirli bir proteinin (Gilz proteinleri) üretimini artırdığı tespit edildi.
Gilz (Glucocorticoid-induzierter Leuzin Zipper) proteinleri, enflamatuar olaylarda tipik olarak bağışıklık hücreleri tarafından parçalandığı için azalıyor ama ortamda kurkumin varlığında üretimi artıyor.
Kortizon tedavisinde de Gilz üretimi -başka bir mekanizmayla- artıyor ve böylece enflamasyon baskılanıyor.
Kurkuminin kortizon kadar enflamasyon baskılayıcı etkisi olmakla beraber kortizonla görülen yan tesirler kurkumin ile görülmüyor.
Uzmanlar, araştırmadaki etkiyi gösteren dozun ağız yoluyla alınmasının mümkün olmadığının ve ayrıca da suda çözünmediği için emiliminin zor olduğunun altını çiziyorlar ve araştırmalarına dayanarak yeni ilaç geliştirmenin mümkün olabileceğini söylüyorlar (2).
Hindistan’ da kanser azlığının sebebi zerdeçal mı?
Hindistan’da günde en az 1 çay kaşığı zerdeçal kullanılmaktadır.
Bu nedenle, Hintlilerde akciğer, meme, böbrek kanserleri daha az görülmektedir. Ayrıca Alzheimer oranı yaşlılarda yok denecek kadar azdır.
Zerdeçalın zeytinyağı, karabiber, kırmızıbiber ile birlikte tüketilmesi vücut tarafından tamamen emilmesini sağlamaktadır.
Zerdeçalı kaynayan her yemeğe 1 tatlı kaşığı eklemekle kullanabilirsiniz. Hemen hemen her yemeğe yakışan bir tadı vardır.
Süte ekleyerek içilebileceği gibi çayı da tüketilebilir. Fakat belki de en etkili kullanım salatalara ekleyerek, limon ve baharatlar ile kullanımıdır (3).
Gelelim neticeye
BİR: Sağlıklı yaşamanın yolunun sağlıklı gıdalarla adam gibi beslenmekten geçtiği bir kere daha ispatlanmış oluyor.
Zerdeçal da diğer baharatlar gibi sofranızdan eksik olmasın!
İKİ: Balık yemeyip balık yağı hapı içenler, güneşlenmeyip D vitamininden medet umanlar, zerdeçala da burun kıvıracak, bin bir bahane üreteceklerdir.
Onlara şimdiden Alman’ların zerdeçal yerine geçecek hapları için para biriktirmeye başlamalarını tavsiye ediyorum, çünkü anca toparlarlar.
Kaynaklar:
1. http://www.jbc.org/content/291/44/22949.abstract?sid=2b2c3cf8-2488-4be5-b7ad-9ff8c8d97f61
2. http://www.scinexx.de/wissen-aktuell-20850-2016-11-17.html
3. http://www.gazetevatan.com/zerdecal-mucizesi-999605-saglik/