Kızartma yiyecekler, kısmen iltihabı teşvik ettikleri için kalp riskleri taşır. Ama kardiyovasküler hastalık riskinizi artırmak için kaç porsiyon çıtır patates kızartması gerekir (1)?
Harvard‘ in duyurusu sayesinde haberdar olduğum, Heart isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada kızarmış yiyecekler ve kalp krizi, tıkalı koroner arterler, kalp yetmezliği ve felç gibi sorunlar üzerine 17 çalışmanın bulguları bir araya getirildi (2).
Çalışmalar yarım milyondan fazla insanı ihtiva ediyordu. Araştırmacılar ayrıca kızarmış yemek yeme ve erken ölme arasındaki ilişkiyi değerlendiren diğer altı çalışmadan elde edilen verilere de baktılar.
Bu çalışmalar 750.000’den fazla insan üzerinde yapılmıştı. Her hafta en çok kızarmış yiyecek yiyenlerin, en az yiyenlere kıyasla kalp problemleri yaşama ihtimali yüzde 28 daha yüksekti.
Haftada ilave her 114 gramlık kızarmış yiyecek porsiyonu genel riski yüzde 3 artırdı ama çok sayıda kızarmış yiyecek yiyen insanların erken ölme ihtimallerinin daha yüksek olduğu gösterilemedi.
Harvard çalışmayı şu sözlerle yorumluyor:
“Kızartma yiyeceklerin, enflamasyonu tetiklemenin yanı sıra genellikle sodyum ve zararlı doymuş yağlar açısından zengin oldukları da unutulmamalıdır. Hayvansal yağlarda kızartılmış gıdalardan kaçının; bunun yerine bitkisel yağlarda kızartılmış yiyecekleri seçin“.
Gelelim neticeye
Ben Harvard Marvard anlamam:
Tabii ki kızartmalar lezzetli yiyeceklerdir ama neticesi kötüdür.
Hangi yağda yapılırsa yapılsın kızartma yemeklerin tümü de sağlık riskleri taşır. Doğrusu, bunların hiç yenmemesidir.
Kaynak:
1. https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-much-will-fried-foods-harm-your-heart
2. https://heart.bmj.com/content/early/2021/01/07/heartjnl-2020-317883