Üreticiler İçin Önemli Bir Gelir Kaynağı İpek Böceği Yetiştiriciliği ?

Arıcılık, İpek Böcekçiliği, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine Yönelik Uygulama Tebliği Yayımlanmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirleyeceği illerde, 2020-2022 yılları arasında arıcılık, ipek böcekçiliği, kaz ve hindi yetiştiriciliğine yönelik yatırımlar desteklenecektir.

İpek böceği yetiştiriciliğini teşvik etmek ve ekonomiyi iyileştirmek adına, devlet tarafından çeşitli destekler vardır. Özellikle ipek böceği yetiştirmek isteyen ve bu konuda bilgisi olmayanlar için, belediyeler tarafından ücretsiz kurslar düzenlenir. Siz de ciddi anlamda ipek böceği yetiştirmeyi düşünüyorsanız, bu kurslara dahil olabilirsiniz.

Aynı zamanda devletin hibe desteği ve yaş koza ücreti olarak çeşitli miktarda ödemeleri vardır. Ticari anlamda ipek böceği yetiştiriciliği oldukça yüksek kar marjına sahiptir. İpek böceği yetiştiriciliği maliyeti ise bir kilo başına en fazla 50- 60 lira. İlk kez ipek böceği yetiştirecekseniz, 50 kilogram yaş koza ile başlayabilirsiniz.

İpek böceği yetiştiriciliği ve kazanç hesabı yaparsak; 50 kilogram ile bu işe başladığınızda 100 kilogram ipek elde edebilirsiniz. Bir kilogram ipeğin satış fiyatı, yaklaşık 60 lira. İpek böceğinin tüm gelişim aşamaları maksimum 8 hafta sürdüğü için bu kadar kısa sürede yüksek kazançlar sağlaması da ayrı bir avantajdır. İpek Böceği yetiştiriciliği: Üreticiler için ciddi bir gelir kaynağı durumundadır.

Pullu böcek sınıfında yer alan ipek böceğinin bir gelişim süreci vardır. Kelebek tohumlarını dut yaprağının üzerine bırakır ve yumurtladıktan dört gün sonra ölür.

Taze dut yapraklarının üzerindeki yumurtalardan larva halinde tırtıllar çıkar. Bu tırtıllar ilk başta siyah ve tüylüdür. İştahla dut yapraklarıyla beslenen bu tırtıllar, bir buçuk ayda 7-8 santimetreye ulaşırlar. İpek böceği büyüdükçe renkleri değişir ve iyice büyüyüp hücrelerine yerleşince, üst dudağındaki delikten zamk gibi bir sıvı çıkarır.

Kozasını oluşturmaya başlayan tırtıl önce kozanın dış kısmını, sonra da kendi vücudunun etrafını örmeye başlar. Kendi haline bırakıldığında, iki üç hafta sonra tırtıl kelebek haline gelerek kozayı parçalayıp dışarıya çıkacaktır. Eğer kozayı parçalamadan sıcak suyun içerisine konulursa, su buharında kozanın içindeki tırtıl ölecek ve böylece ipek kozaları meydana gelecektir.

İpek böceği yetiştiriciliğinde bu ana noktaları bilmek, bize kolaylık sağlayacaktır. Bu noktada kelebeğin bıraktığı tohumları kullanarak ipek böceği yetiştiriciliği yapmak mümkündür.

İpek böceği yetiştiriciliğinde belirli aşamalardan geçmek gerekir. İlk aşamada tohumları, nem almayacak şekilde bir kaba koyup buzdolabında bekletilmeli. Mevsimsel koşullara bağlı olarak taze dut yapraklarını bir kabın içerisine yerleştirilir. Tohumları kabın içerine dağıttıktan sonra bir küçük kaba su koyup tohumların yanına bırakılır.

İpek böceğinin iyi gelişmesi için ortam sıcaklığının iyi olmasına dikkat edilir. Sıcaklık 25 derece, nem ise yüzde 75 civarında olmalıdır. Tohumların üstünü, hava alacak şekilde örtmek gerekir. Tırtıllar bir süre sonra tohumlardan çıkmaya başlayacaktır. İlk zamanlar oldukça küçük olan bu canlılar dut yaprağı ile beslenerek büyümeye başlarlar. Bu doğrultuda günde dört defa taze dut yapraklarıyla beslenmelerine özen göstermelidir.

Ortama bağlı olarak ortalama 15 gün içerisinde tırtıllar gelişmesini tamamlar. Bu süreçte dut yaprağı yemeyi keserler. Bu aşamada kuru dal parçaları uzatılarak ipek salgılanmasına izin verilir. 3 gün içerisinde koza örme işini bitiren ipek böcekleri ortalama 700 ile 1500 metre uzunluğunda ip çıkarır.

Başkalaşım geçiren ipek böcekleri, krizalit denilen bir yapıya dönüşür. Belli bir süre sonra kozayı delen dişi ve erkek kelebekler yumurta üretme aşamasına geçerler. Dişi kelebekler birkaç gün içerisinde yumurtalarını bırakırlar ve böylece hayat döngüleri tamamlanmış olur.

İpek böcekleri tohumdan çıktığı andan itibaren belirli bir döneme kadar dut yaprağı ile beslenirler.
Bu sebeple İpek böceği yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde dut ağacının olması gerekir.
Günde dört defa taze dut yaprağı ile beslenmeleri, gelişimleri açısından faydalıdır… Üreticilerimizin bu konularda ilgili kurumlardan bilgi almalarını öneriyoruz!…

YORUM EKLE