TÜSİAD’ın İlk İhracatçısı!

TÜSİAD’ın SD2 projesi yerli teknoloji şirketlerini global pazara açtı.

Türkiye’nin Sanayi 4.0 trenine atlayabilmesi için Türk Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) hayata geçirdiği SD2 projesi ilk yılından teknoloji ihracatçısı çıkardı.

Dünyada örneği olmayan bu proje ile sanayiciler ve yerli teknoloji üreticileri güncel sorunlara çözüm geliştirmek üzere iş birliğine gitti. Türkiye’de teknoloji alanında çözüm geliştirenlere dair önemli bir envanter çıkarıldı; sanayicilerin Sanayi 4.0 dönüşümünde yaşadığı sorunların ne olduğunu ilk ağızdan öğrenen yerli teknoloji üreticileri için nokta atışı çözümler üretip yeni pazarlara ulaşmak mümkün oldu. Projenin başındaki isim TÜSİAD SD2 Programı Görev Gücü Başkanı Perihan İnci. İnci, ikinci yıl için çok yoğun taleple karşılaştıklarını söyledi. İnci, “Projede bir global şirkete ürün tedarik eden yerli teknoloji şirketimiz, o şirketin globalde bulunduğu diğer pazarlara da ürününü göndermek üzere anlaştı” dedi.

Projeye ilginin çok yüksek olduğunu anlatan İnci, TÜSİAD SD2 projesinde özetle 13 şirket dijital dönüşümde çözüm aradığı ürün ve hizmetleri 14 çağrı yaparak açıkladı. Teknoloji tedarikçileri projenin internet adresinden bu sorunlar ile ilgili bilgi alan 535 yerli teknoloji şirketinden, çözüm geliştirerek başvuruda bulunan 212 şirket oldu. Bu şirketler arasından 86’sı TÜSİAD tarafından seçildi. Bu şirketler tedarikçilerle bir araya gelip tanıştı, ihtiyaçlarını dinledi. Tedarikçiler 14 firmayı seçerek onlarla proje sürecini başlattı. 11 proje aralık itibarıyla tamamlanmış durumda.

TÜSİAD’ın kanatları altında bir dijital dönüşüm networku oluşturmayı hedefleyen proje bu yıl ikinci yılında daha da büyüyecek. 2019 yılı projesi için çalışmalar başlamış. İnci, “Ne mutlu ki bu yıl daha da büyük bir ilgi var. Projeye katılan yerli teknoloji firması sayısının 1000’i aşmasını bekliyoruz. Firma sayısının ise 20’nin üzerine çıkacağını öngörüyoruz. Geçen yıl çağrı açıp yerli teknoloji firmaları ile buluşmayı talep eden şirketlerimizin bir kısmı ne mutlu ki bu yıl da projeye dahil olmak istedi. Bazı şirketlerin tekrarında da projede yer almak istemesi bizi motive etti” ifadesini kullandı.

Gerekli network oluşunca kapasite sorunu çözülmeli

“Amaç bir yerde yola çıkmaktı, ilham verecek başarılı örnekler oluşturmaktı. Bunu başardık” ifadesini kullanan İnci, tedarikçi tarafının ulaşamadığı şirketlere ulaşma imkanı bulduğunu, kullanıcıların ise hiç tanımadıkları tedarikçilerle tanışma fırsatı bulduklarını söyledi. İnci, yerli teknoloji firmalarında büyük potansiyel olduğunu gördüklerini, yolları açıldığında global pazarda başarı için gerekli özelliklere sahip olduklarını vurguladı. İnci, “Türk tedarikçilerle çalışmayı desteklemek önemli. Global ortaklığı olan firmalarla çalışmaya başladığınızda, o global şirketin diğer birimleri ile de çalışabilmek için yeterli kapasiteye sahip olmanız gerek. Bundan sonraki adım da yerli teknoloji şirketlerimizin o büyüklüğe ulaştırılması olmalı” dedi.

Kestirimci bakım en önemli ihtiyaç

İnci, “Dijital dönüşümde firmaların en önemli çözüm ihtiyaçlarından biri kestirimci bakım. Arıza olmadan öngörüp onu düzeltebilen sistemlere büyük talep var şirketlerden. Farklı uygulamaları var farklı sektörler için. Bu çözüm küçük çaplı da olabilir, daha kapsamlı da olabilir; bütçeye göre… Endüstri 4.0 kapsamında bakım süre ve masrafını azaltan çözümler bunlar. Lojistik optimizasyonu da önemli bir konu. Tüm işletmelerde var lojistik… Bunu dijital olarak optimize eden çözümlerde çok ciddi çalışmalar var” dedi.

YORUM EKLE