27-28 Temmuz 1967; Beyceli- Fatsa- Ordu..
Araştırmacı-yazar Zeki Sarıhan’a teşekkür ederek başlayalım;
Bu mücadeleyi BİR ÖMÜR BÖYLE GEÇTİ isimli kitabıyla bizlere armağan ettiği için..
Belgesel bir roman.
Konusu; 1967 Temmuzunda, Beyceli’den başlayayıp “çatak-fatsa-bolaman ve perşembe’den geçerek Ordu’ya” ulaşan, 126 köylüyle gerçekleşen bu büyük yürüyüşün mücadelesi.
Ve ardından devletin gelip köyün yolunu açması.
Ya bizler ya da ardımızdan gelecekler gerçekçi bir romanını yazacaktır bu tarihsel ve toplumsal mücadelenin..
Nice öyküler çıkacaktır bu onurlu, haklı, saygın ilk köy yürüyüşünden..
Zeki Sarıhan yalnızca bir öğretmen- aydın- araştırmacı yazar değildir, dostlar; O gerçek bir ekonomi politikçi, toplumsal ve tarihsel gelişmeyi kitaplarına yansıtan belgesel bir sosyal bilimcidir.
“Beycelililer uyanık insanlar. Köylerinde okuma odası kurmuşlar. Boş zamanlarında dört bin kitabı olan bu odada oturup memleket ve köy sorunlarını konuşup okuyan insanlar…”(sayfa, 65)
Bakar mısınız?
1967’de dört bin kitaplı bir köy okuma odası..
Nasıl da canınız çekmez şimdi, bir Temmuz akşamında, fındık yeşili harmanında bu Beyceli Köyünde, tarihsel yürüyüşü yapanların torunlarıyla çay kahve içip sohbet etmeyi..
Ve ardından güneşli bir yaz sabahında, arabanızda Zeki Sarıhan ve yakın dostlarla, Beyceli’den yola çıkıp, o gün 185 kilometre yürüyüşü gerçekleştiren insanların yolundan Ordu’ya gitmeyi..
Ve mücadelenin yönlendiricilerinden o günkü anıları dinlemeyi..
Bir Ömür Böyle Geçti kitabı benim “kalkınma romanları” rafımda saygın yerini almıştır.
Daha önce hakkında yazdığım; Toprak Uyanırsa( Şevket Süreyya Aydemir), Duru Göl(İlhan Tarus), Yağmur Duası(Refik Erduran)romanlarının yanında..
Bu üç kitapta da köy ve köylü sorunları, köyün kalkınması konu edilmektedir.
Ve yol,su,elektrik bu toplumsal dönüşümde öncelikli konular olmaktadır.
Örneğin Yağmur Duası romanında, köyün sadece yukarıdan etkilerle kalkınamayacağı esas olarak aşağıdan bir itişle, istekle olanaklı olabileceği tezi öne sürülmektedir.
İşte Bir Ömür Böyle Geçti isimli eserde bu aşağıdan, köylüden gelecek etkilerle kalkınma konusu, açık, duru ve yalın bir anlatımla verilmektedir.
Kitabın değerli yazarı Zeki Sarıhan’a ve yoldaşlarına yeniden teşekkür ederken, Yol Yürüyüşü’nün kahramanları olan ve şimdi Beyceli köy mezarlığında uyuyanların anısı önünde de saygıyla eğilirim.
Çocuklar ve gençlerimiz atalarını iyi tanısınlar ve daha büyük işler yapmak için kendilerinde güç bulsunlar.
Tarihin ve toplumun gelişme yasaları böyle mücadelelerin değerini hep doğrulayacaktır.
Sevgiyle ve üretkenlikle kalın..