Tomoğrafiler Beyin Tümörü Riskini Artırıyor

ournal of the National Cancer Institute isimli dergide yayınlanan yeni bir araştırmaya göre tomografiler beyin tümörleri riskini artırıyor.1979-2012 tarihleri arasında bir veya daha fazla tomografi yapılan 168.394 Hollandalı çocukta genel kanser görülme oranının (ensidans) 1.5 misli fazla olduğu tespit edildi.

Habis ve habis olmayan beyin tümörleri risklerinin ayrı ayrı ve müşterek olarak tüm beyin tümörü risklerinin maruz kalınan radyasyon dozu yükseldikçe arttığı da belirlendi.

Mesela, en yüksek doza maruz kalanlar kategorisinde nispi risk 2-4 misli yüksek idi.

Buna karşılık çocuk ve gençlerde radyoaktivitenin sebep olduğu kanserler içinde beyin tümörleriyle beraber sık rastlanan lösemi riskinde bir artış bulunmadı.

Araştırmacılar, beyin tümörleri ensidansının bu kohortta genel nüfusa göre daha yüksek olmasının kanser riskinin kısmen endikasyona bağlı olarak artmış olabileceğine dikkat çekiyorlar.

Çocuklara dikkat

Tomografilerde standart bir akciğer röntgenine göre 200 misli fazla radyasyona maruz kalındığı, çocukların erişkinlere nazaran radyasyona daha hassas oldukları ve çocuklarda istenen her üç tomografiden birinin gereksiz olduğu dikkate alınmalıdır.

Tüm kanserlerin yüzde 2’ sinin tomografilerle ilişkilendirildiği, tomografilerin bazen yanlış alarmlara sebep olarak gereksiz anksiyete ve ileri tetkiklere kapı açtığı da unutulmamalıdır.

Gelelim neticeye

Bizde de tıp hizmetlerine ulaşmanın kolaylaşması tomografi ve diğer radyolojik tetkiklerin sayısını inanılmaz boyutlarda artırdı.

Tomografiler, yerinde kullanıldığında doğru teşhis ve tedavi için çok büyük faydalar sağlamakla beraber yüksek doz radyasyon maruziyetinin mutlaka hesaba katılması gerekiyor.

Hayat kurtaran tomografilerin hayat karartan tetkiklere dönüşmemesini temenni ediyorum.

Kaynak: https://academic.oup.com/jnci/advance-article-abstract/doi/10.1093/jnci/djy104/5046626?redirectedFrom=fulltext

YORUM EKLE