bafrahaber Bafra ilçesinde Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ve yönetimi Bafra`da bulunan tütün depolarını ziyaret etti. Ziyarette 2017 yılı mahsulünün alımlarında bulunan tüccar ve üreticilerle görüşen Tosuner, üreticilerin sıkıntılarını dinledi.
BİZ TARIMI TEMSİL EDİYORUZ
Ziyarette konuşan Başkan Tosuner, “Şuanda bulunduğumuz tütün depoların üreticilerin tütünleri alınıyor. Bizim ziyaret amacımız üreticiler fiyatlardan memnun mu? Alıcılar ile üreticiler arasında herhangi bir mutabakat sağlandı mı? Bunları önemsiyoruz. Bafra`da 5 tane alıcı firma var. Birisi alımları bitirdi diğerleri devam ediyor. Bizim görevimiz çiftçilerin önünde yürümek. Geçen sene kilosu 17 Türk lirası olan fiyat bu sene 19 Türk lirasına çıkarıldı. Bu fiyat alıcılar tarafından uygulanıyor olması temennimizdir. Bafra`nın şuan yüzde 40 gibi bir oranı alıcılar tarafından alındı. Biz oda olarak biraz araştırma yaptık. Ve tütünün maliyetinin 16 veya 17 Türk lirasını bulduğunu gördük. Bafra`nın tütünü kaliteli tütündür. Bu mahsulün 25 Türk Lirasından alıcı bulması lazım. Devletimizden ricamız bu ürününde bir tarım ürünü olarak görülmesidir. Diğer tarım ürünlerine verilen desteğin bu ürüne de verilmesi gerekiyor. Eğer bu tütününde tarım ürünü olduğunu devletimiz baz almazsa kırsalda göçler daha da olacak. Devletimizin hem vergiden kısması hem de destek vermesi şart. Üreticinin dik durması lazım. Biz tarımı temsil ediyoruz. Tütünün maliyeti çok. Mazotu gübresi gerçekten çok maliyetli bir iş. 17 Türk lirasına yapılıyor, 19 Türk lirasına satılıyor. Burada hiçbir tane kravatlı yok. Hep ayağı çamurlu eli nasırlı insanlar var. Bir ülkenin ayakta durması için tarımı güçlü olması lazım” dedi.
YASAKLASINLAR YAPMAYALIM
Konu ile ilgili konuşan üretici İbrahim Şenyüz, “ Ben Çetinkaya Mahallesinde tütün yapmaktayım. Bu sene 5 bin 800 kilo tütün teslim ettim. Ama bu işten bizim karımız yok. Zararımız var. 10 Türk Lirasına bir ip dizdiriyoruz. 17 liraya maliyeti geliyor. 19 liraya satıyoruz. Devletimiz nasıl buğdaya, mısıra, pirince destek veriyorsa tütüne de versin. Ya da yasaksa yasaklasın hiç yapmayalım” dedi.
VERGİ VAR, DESTEK YOK
Bir diğer üretici Mehmet Kaçamak ise “ Bu ürüne destek yok. Bir torba gübre olmuş 95 lira. Mazot 5 lira. Tütün 19 lira. Bu üreten çiftçi bu tütünü nasıl yapsın. Bafra tütün ovasıdır. Tarım Bakanlığımızın bu işe el atmasını istiyoruz. Hükümet benden sattığım tütünün vergisini alıyor. Benden vergi alıyorsan bu tütüne de destek vermen lazım. Çiftçinin isteği mazot ve gübre fiyatlarının düşürülmesidir. Benim 5 çocuğum var. Bir ton tütünle nasıl geçinelim. Bu fiyatlar düşürülse ben daha çok tütün yaparım. Bakan diyor ki nüfus dağılımına göre bir vatandaşın yıllık geliri 12 bin dolar diyor. Bu para nerede benim cebime girmiyor” diye konuştu.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com
Güncelleme Tarihi: 09 Nisan 2018, 10:30
Bu saatten sonra tütün ekimini birakiyorum 5 senedir yapdim.Bu sene tüccarların yaptıklarından dolayı tütün ekimini birakiyorum