Bafra Altunay mahallesinde ( Köyünde) çeltik ekimi yapan çiftçiler çektiklerinin hasatının bittiğini lakin ellerinde kalmasından dolayı sıkıntılılar. Bu sene çeltik mahsullerinde sınıfta kaldık ama Ankara'dakiler bizden daha çok sınıfta kaldığını belirten üretici Mustafa Çetin, "çeltik fiyatların çok düşük seyretmesinden dolayı umutsuzuz ve mağduruz.
"Ofiste Sıra Bulmak Zor Ama Zengine Sıra Var"
Toprak Mahsulleri Ofisi ayın 15'inde alımları açtı fakat 5 gün öncesine sıra vermeleri mümkün değil.Sıra veriyorlar adamı olanlara ve zengin olanlara sıra sorun değil,ama bizim gibi gücü olmayanlara sıra yok. Samsun bölgemizde 7 tane milletvekilimiz var, bir tanesi de bizim derdimize derman olmuyor ama seçim yaklaşıyor gelirler, Allah'ta seçimler 4 yılda bire indi de 4 yılda bir milletvekili görüyoruz.
" Maliyetlerimiz Her Yıl Artıyor Fakat Alımlar Düşüyor"
Maliyetlerin yüksek olmasından da söz eden Üretici Mustafa Çetin, "Geçen sene 30 liraya aldığımız gübra bu yıl en ucuz gübre oda onunda fiyatı 65 lira oldu toprak gübresi ise 65 liraya aldığımız gübre şuan yüz 15 -20 zamandı. Geçen sene bir dönümün maliyeti 400 lirayken şuan da 750 ila 800 lira arası. Geçen sene çeltik fiyatlar 2 bin 350 lirayken gübrenin fiyatı 30 liraydı, bugün gübrenin fiyatı 65 lira ama çeltik hala 2 bin 350 lira kara kara düşünüyoruz artık, son çare bu verimli topraklara hiç bir şey ekmemek olacak yani nasibimizi göç ederek büyük şehirlerde mi arayalım.
" Geçen Yıl Maliyetle Bu Yıl ki Maliyetin arasında % 50 Artış Var"
Çiftçi Mustafa Altunay, Geçen sene maliyetlerinin arttığını, bu yıl tamamen zarar ettiğini, tarlamın kendi yerim olduğu halde elimdeki çeltiği 2 bin liraya verdiğimde tamamen zarardayım dedi. Bafra ovasında çeltik ekiminin % 50'si çiftçilerin elinde duruyor.
"İcralar Kapımızda, Bankalara Borçlarımızı Ödeyemez Durumdayız"
Çiftçi Yılmaz Çetin ise, Bu yıl çeltikte tamamen zarar ettik, elimizde ki çeltiği satamaz olduk geçen seneki fiyatlarla bu seneki fiyatlar bir birini tutmuyor. Aldığımız malzemeler pahalandı ama bizim sattığımız çeltik aynı fiyatta.Altunay mahallesinde çoğu üreticinin elinde çeltiği satamadan depolarında duruyor, ilaça,tohuma,gübreye,mazota ve işçiye borcumuz var onları nasıl ödeyeceğiz diye geceleri uykumuz kaçıyor. Şuan elimizdeki çeltiği satamıyoruz satamadığımız içinde bankalardaki borçlarımızı ödeyemez olduk, icra kapımızda eğer üreticilere acil eylem paketi uygulanmazsa sonumuz iyi değil, Allah tüm üreticilerimizin yardımcımız olsun" dedi.
Samsun Haber, Samsun Haberleri, Haber Samsun, Samsun, Haber, Son Dakika, Altinovagazete.com