“Bayrağımızın başarısı için ter döken her kardeşimizin bizim başımızın üzerinde yeri vardır”
“Bazı konulardaki eleştirileri çok acımasızca yapıyoruz”
“Dünyada birçok örneği olan bazı konuları sadece Türkiye’de oluyormuş gibi yaşıyoruz”
Türkiye'nin tarihinin en büyük başarısını gösterdiği Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda kazandığı 12 madalyanın çoğunun devşirme sporculardan geldiği eleştirilerine yanıt Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’tan geldi. Bakan Çağatay Kılıç, “Bayrağımızın başarısı için ter döken her kardeşimizin bizim başımızın üzerinde yeri vardır. Bazı konulardaki eleştirileri çok acımasızca yapıyoruz. Dünyada ve spor camiasında birçok örneği olan bazı konuları, sanki çok farklıymış gibi sadece Türkiye’de oluyormuş gibi yaşıyoruz” diye konuştu.
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Amsterdam’da düzenlenen Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye atletizm tarihinin en büyük başarısını ortaya koyan milli sporcuları kabul etti. Milli takım sporcuları, şampiyonada göstermiş oldukları performanstan dolayı tebrik eden Bakan Çağatay Kılıç, “49 sporcuyla bugüne kadar en yüksek sayıyla katıldığımız Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda 11 branşta 12 madalya kazandık. Önümüzdeki ay Rio Olimpiyat Oyunları’nda da aynı başarının bir benzerini göreceğimizi ümit ediyorum. Sporcularımızın bu başarısında emeği olan ve milli sporcularımıza destek veren tüm teknik ekibe de teşekkür ediyorum. Bu başarı ortak çalışmanın bir sonucudur” diye konuştu.
“Türkiye, uluslararası organizasyonları yapabilecek altyapı ve tecrübeye sahiptir”
Bakan Çağatay Kılıç, dün Trabzon'da 2016 Dünya Okul Sporları (Gymnasiade) Olimpiyatları’nın açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak şöyle konuştu:
“Önümüzdeki yıl Samsun’da düzenlenecek 2017 İşitme Engelliler Olimpiyat (Deaflympics) Oyunları’nın ve 2017 FIBA Avrupa Şampiyonası Grup ve Final Turu’na Türkiye ev sahipliği yapacak. Türkiye artık uluslararası spor organizasyonlarını çok kısa sürede yapabilecek tesis altyapısına ve tecrübeye sahiptir. Milli sporcularımızın Türkiye adına böylesine büyük başarılara imza atabilmesi için bu tür organizasyonların yapılabileceği tesislere ihtiyaç vardır. Bu nedenle uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmak çok önemlidir. Tesisler tek başına hiçbir zaman başarıyı kendiliğinden getirmezler. Tesisler olmadan da, milli sporcularımızın kendilerini yetiştirebileceği ve antrenmanlarını yapabilecekleri altyapının eksikliğinde de bu tür başarılar elde edilemez.”
Avrupa Atletizm Şampiyonası’nın, Türkiye’nin bu branşta daha önce yaşadığı bazı olumsuzlukların etkisini üzerinden attığı bir sıçrama noktası olarak gördüğünü dile getiren Bakan Çağatay Kılıç, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminden itibaren spora ne kadar destek verdiğini ve tesisler konusunda da ne kadar büyük bir yatırım hamlesini gerçekleştirdiği bilinmektedir. Milli sporcularımızın performanslarını ve başarılarını yakından takip ettiğini biliyorsunuzdur. Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım’da milli sporcularımızın gelişimi konusunda da tarafımıza verilen direktifleri vardır” dedi.
“Ay-yıldızlı bayrağımızı temsil eden, gururla taşıyan ve onun için ter döken herkes bizimdir”
Takım ruhunun önemine vurgu yapan Bakan Çağatay Kılıç, “Milli sporcuların almış oldukları başarıların hepsi önemlidir. Fakat asıl önemli olan takım ruhunu yakalayabilmektir. Takım ruhunu yakalayarak güzel bir hazırlık dönemi geçiren milli takımlarımız, gelecek organizasyonlarda da Ay – Yıldızlı bayrağımızı en iyi şekilde temsil edeceklerdir. Ay – Yıldızlı bayrağımızı temsil eden, gururla taşıyan ve onun için ter döken herkes bizimdir” şeklinde konuştu.
“Sporcularımızın performans analizleri hakkında bilgi sahibiydik”
Bakan Çağatay Kılıç, Rio Olimpiyatları öncesinde, olimpiyatlara gidecek sporcu sayılarının verilmemesi konusunda bazı eleştiriler olduğunu hatırlatırken, şöyle dedi:
“Bizlerin bu dönemde tabi ki sayılar üzerine bazı değerlendirmeleri vardı. Sporcularımızın performans analizleri hakkında da bilgi sahibiydik. Öncelikle bu sayıları vermemizdeki sebeplerden biri sporcularımızın performansları hakkında stres etkisi oluşturmamaktı. İkincisi ise, spor fiziksel güçle yapılan bir aktivitedir. Fiziksel olarak bir sporcu herhangi bir sakatlık yaşayabilir. Bu olağan bir şeydir. Bazı takım sporlarındaki beklentilerimiz gerçekleşmedi. Bugün itibariyle 105 sporcumuz, Rio Olimpiyat Oyunları için kota almış durumda. 76 sporcumuz da paralimpik oyunları için kota aldı. Ümit ediyorum ki bu arkadaşlarımız içerisinden de kürsüye çıkacak olan madalya alacak olan kardeşlerimiz de olacak. Onlarla ilgili de genel bir düşüncemiz var, tahminimiz var. Ümit ediyorum ki şu anda bu masanın etrafında olan bazı kardeşlerimiz de olacak.”
“Biz şimdiden gelecekteki çalışmaların temelini atıyoruz”
Gelecekteki Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları için yapılacak çalışmaların temelini attıklarını kaydeden Bakan Çağatay Kılıç, “Ben ‘hedefimiz Tokyo 2020 Olimpiyatları” dediğim için beni eleştirenler olmuş. Yani ‘2016 Rio’dan hiçbir şey beklemiyorlar mı?’ diye. Biz 2016’da bir şeyler bekliyoruz, neyi beklediğimizi de biliyoruz. Biz şimdiden gelecekteki çalışmaların temelini atıyoruz çünkü bu masanın etrafında şu anda olan bazı kardeşlerimizin 2020’de çok daha farklı bir takım performansları ortaya koyabileceğini biz biliyoruz. Şu anda bu masa etrafında olmayan da bazı arkadaşlarımız, kardeşlerimiz var. Onlar şimdiden hazırlanmaya başladılar. Biz bu anlamda bunu söyledik. Yoksa ‘2016’ya hazırlanmadık. 2016 için hedeflerimiz yok’ demedik ama sözü tam anlamak istemeyenler tabii ki bu tip eleştirileri ortaya koyabilirler” ifadelerini kullandı.
Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda mücadele eden sporculara bir kez daha teşekkür eden Bakan Çağatay Kılıç, “Hepimize yaşattığınız güzel duygular için,güzel bir şampiyonanın hatırlanması için ortaya koymuş olduğunuz emekten dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde inşallah başarılarınızın artarak devam etmesini temenni ediyorum. Hepinizi tekrar tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
“Bayrağımızın başarısı için ter döken her kardeşimizin başımızın üzerinde yeri vardır”
Bakan Çağatay Kılıç, “Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda müsabakaları izleme fırsatını buldunuz mu, özellikle kısa mesafelerde büyük heyecan yaşanıyor. Siz izlerken neler hissediyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Tabii müsabakaları takip etme imkanımız oldu. Hepsini değil ama bazı müsabakaları… Zaten başkanla önceden konuştuğumuz bazı müsabakalar oldu. Özellikle son anlar çok heyecanlı geçiyor. Tabii ki heyecanlanıyorsunuz. Orada özellikle o formanın üzerinde ay yıldızlı bayrağın önde gittiğini görünce insan bu anlamda gururlanıyor ve en iyi şekilde sonuç almasını istiyor.”
“Bazı konulardaki eleştirileri çok acımasızca yapıyoruz”
“Bayrağımızın başarısı için ter döken her kardeşimizin bizim başımızın üstünde yeri vardır” diyen Bakan Çağatay Kılıç, “Bu anlamda biz bazı konulardaki eleştirileri çok acımasızca yapıyoruz. Dünyada ve spor camiasında birçok örneği olan bazı konuları, sanki çok farklıymış gibi sadece Türkiye’de oluyormuş gibi yaşıyoruz. Ama aynı zamanda bir şeyi de unutuyoruz; biz zor bir dönemden geçtik. 2012 olimpiyatları sonrası Türk sporu ve özellikle atletizmi zor bir dönemden geçti. Kolay bir dönem değildi. Hiçbirimiz için değildi. Yine bir takım bazı bireysel hatalar yaşanabilir mi gelecekte? Olabilir. Ama burada sistematik anlamdaki bir sorunla karşı karşıya kalmış durumda olduğumuzdan bunun giderilmesi için büyük çaba sarf ettik. Bunu da unutmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.
''1080 olan olimpik sporcu havuzumuzu daha da artırarak yolumuza devem edeceğiz''
Rio 2016 olimpiyatları için farklı branşlardan da kota beklentileri olup olmadığı ile ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Çağatay Kılıç, “Ciddi anlamda beklediğimiz bir 4 X 400 bayrak takımımız vardı. Ancak nasip değilmiş inşallah bir dahaki dönemde daha iyi hazırlanıp daha üst noktalara çıkacaklar. Bir kaç arkadaşımız ile ilgili de beklentilerimiz vardı kota anlamında. Voleybol kadın milli takımımızdan geçen Ocak ayında bir beklentimiz vardı. Erkek basketbol takımız ile ilgili de beklentimiz vardı. Fransa'ya karşı da iyi mücadele ettiler. Bazı konuları Harun başkanla görüştük. Farklı değişikliklere gitmemiz gerekiyor. Onun dışında beklediğimizi aldık. Bundan sonra daha farklı, daha sistematik bir yapı ile şu anda 1080 olan olimpik sporcu havuzumuzu daha da artırarak yolumuza devem edeceğiz. Farklı yaşta ve branşlarda, örneğin cimnastikte, atletizmde, eskrimde, teniste bazı başarılar bekliyorum. Bir çok branşta farklı şeylerin yaşanabileceği bir döneme doğru gidiyoruz” açıklamasında bulundu.
Özellikle son dönemde kadın sporcuların yakaladığı başarılı sonuçları da değerlendiren Bakan Çağatay Kılıç, ''Gerçekten biz sporda böyle bir ayrım yapmıyoruz. Kadın basketbol milli takımımızın ortaya koyduğu performans ortada. Onlardan Rio'da da büyük beklentimiz var. Fransa’daki kota mücadelesinde, benim de izlediğim Küba'ya karşı ve ondan sonra ortaya koydukları oyun, gerçekten çok iyi bir oyundu. Atletizmde de çok sayıda kadın sporcumuz kota aldı. İşte bu sistematik, planlı çalışmanın, hedefleri doğru koymanın, bunların desteklenmesi sonucu ortaya çıkan bir durum. Güreşte de bazı ilkler yaşanabilir” diye konuştu.
Ümit vaat eden sporcu sayısının genişletilerek gerekli her türlü desteğin verileceğini yineleyen Bakan Çağatay Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:
“Ay- yıldızlı bayrağı taşıyan herkes, bayrağımız ve ülkemiz için ter döker. Az önce de olimpik sporcu havuzundan bahsetmiştim. Biz bu anlamda Türkiye’de uygulanmayan bir şeyi hayata geçirip bu sporcularımızla ilgili gelecek için ümit vaat eden sporcu havuzumuzu genişleteceğiz. Şu anda 1080 civarında sporcumuz var. Biz bu sporcu kardeşlerimize maddi destek sağlıyoruz ve bu bir kereye mahsus bir şey değil. Belli bir dönem içerisinde aylık olarak verilen bir destek var. Bununla beraber yaptığımız tesislerimizde bazı farklı çalışmalar var. Sağlık konusunda verilen farklı destekler var ve bunlar artacak. Bu sistematik çalışmanın bir parçası. Ankara’da hayata geçirdiğimiz sağlık merkezimizde Türkiye’de ilk kez kullanılan bazı cihazlarımız var ve biz bunu daha da geliştireceğiz. Bu anlamda ödül yönetmeliğimiz var biliyorsunuz. Zaten sporcu kardeşlerimizin başarılarıyla beraber aldıkları ödüller var. Ama dediğim gibi sistematik olarak bir çalışmanın içerisinde giden bir süreç bu. Bugünden yarına değil, ama önümüzdeki dönem içerisinde inşallah göreceğiz.”
Bakan Çağatay Kılıç, kabulde Atletizm Federasyonu eski Başkanı Hüseyin Sabri Manioğlu’nun vefatından duyduğu üzüntüyü de dile getirirken, “Eski federasyon başkanlarımızdan, değerli spor adamı Hüseyin Sabri Manioğlu’nun vefat haberi bizi derin üzüntüye boğmuştur. Kendisine sizlerin huzurunda rahmet, yakınlarına da başsağlığı diyorum” diye konuştu.