“Siz Hiç Kur’ân Okumuyor Musunuz O’nun Ahlakı Kurân’dı !”

En yüce ahlâka sahip olduğunda; yüzyıllar boyunca, dost ve düşman, herkesin üzerinde birleştiği tek bir insan vardır: Peygamberimiz Hz. Muhammed Aleyhissalâtü Vesselam.

Hz.Muhammed (sav), âlemlere rahmet olarak gönderilmiş olan en son peygamber ve bütün insanlık için en güzel ahlak örneğidir. Yüce Mevla’mız Kuranı Kerimde onun için şöyle buyurmaktadır.

“Şüphesiz sen yüce bir ahlak üzeresin.”( Kalem Suresi 4)

Zaten o, yeryüzünde bulunuş maksadını, ”Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim”. Buyurarak net olarak ifade ediyordu. “Andolsun size bir Peygamber geldi ki sizin sıkıntıya uğramanız onu incitir ve üzer. Çünkü o size çok düşkün, mü’minlere karşı çok şefkatli ve merhametlidir.” (Tevb En yüce ahlâka sahip olduğunda; yüzyıllar boyunca, dost ve düşman, herkesin üzerinde birleştiği tek bir insan vardır: Peygamberimiz Hz. Muhammed Aleyhissalâtü Vesselam.

Hz.Muhammed (sav), âlemlere rahmet olarak gönderilmiş olan en son peygamber ve bütün insanlık için en güzel ahlak örneğidir. Yüce Mevla’mız Kuranı Kerimde onun için şöyle buyurmaktadı.

“Şüphesiz sen yüce bir ahlak üzeresin.”( Kalem Suresi 4)

Zaten o, yeryüzünde bulunuş maksadını, ”Ben güzel ahlakı tamamlamak üzere gönderildim”. Buyurarak net olarak ifade ediyordu. “Andolsun size bir Peygamber geldi ki sizin sıkıntıya uğramanız onu incitir ve üzer. Çünkü o size çok düşkün, mü’minlere karşı çok şefkatli ve merhametlidir.” (Tevbe Suresi 128)

“Rasulüm biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik.”( Enbiya Suresi 107)

“Andolsun ki Rasulullah, sizin için, Allah’a ve ahİret gününe kavuşmayı umanlar için ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnektir.” (Ahzab Suresi 21)

Alemlere rahmet olarak gönderilen o Yüce Rasul, güzel ahlak konusunda şöyle buyurmuştur: “Ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim.”

“Sizin en hayırlınız ahlâkça en güzel olanınızdır” “Kişi güzel ahlakı ile geceleri ibâdetle gündüzleri oruçla geçirenin derecesine yükselir.” “Su buzu erittiği gibi, güzel ahlâkta günahları eritir (yok eder); sirke balı bozduğu gibi kötü ahlâkta ameli bozar.” “Allah’ım beni güzelleştirdiğin gibi ahlâkımı da güzelleştir”

Hz. Aişe Validemize Hz.Peygamber (sav)’in ahlakı sorulduğu zaman;

“Siz hiç Kur’ân okumuyor musunuz. O’nun ahlâkı Kurân’dı.” cevabını vermiştir. Kurân ahlâkı; Yüce Mevlâmızın Kurânı Kerim’de bize bildirdiği, Hz. Peygamber (sav)’inde bizzat yaşayarak örnek olduğu ahlaktır.

Ayet-i kerimeler, hadis-i şerifler ve İslâm büyüklerinin mübârek sözlerinin ışığında, Yüce Rasûlullah (S.A.V.)’ın ahlâkî vasıflarını özetlemeye çalışalım :

“Rasulullah (s.a.v.) güler yüzlü, tatlı sözlüydü. Kimseye fenâ söylemez, kimsenin sözünü kesmezdi. Sert değildi, yumuşak idi. Edep ve hayâ âbidesiydi. İnsan severdi, dosttu. Çok mütevâzi idi. Vâkurdu. Boş ve lüzumsuz konuşmazdı. Karşısındakini candan dinlerdi.

“Çocukları çok sever ve okşardı. Bir hadisi şeriflerinde şöyle buyururlar :

“Büyüklerimize hürmet etmeyen, küçüklerimize merhamet etmeyen bizden (kâmil ümmetimizden) değildir” Fazilet sahiplerine saygı gösterirdi. Akrabasını ve komşusunu hatırdan çıkarmaz, onlara ikrâmdâ bulunurdu. Fakat onları kendilerinden üstün, faziletli olanlara tercih etmezdi.

“Cömertti, şefkatliydi. Sözünde mutlaka dururdu. Dinlemesini, söylemekten fazla severdi. Nefsine hâkimdi. Beyaz giymeyi tavsiye ederlerdi. Namazı noksansız kıldıranların en hafif kıldıranıydı. Güleceği zaman mübarek elini, mübarek ağzının üzerine koyardı. Kahkahâ ile gülmez; fakat dâimâ mütebessim bulunurdu.

“Verilen müjdelere şükrederdi. Uyurken mübârek sağ elini, mübârek yanağının altına koyardı.Herkesin isteğini mümkün olan ölçüde, yerine getirirdi. Eli çok açıktı, cömertliği deryâdan farksızdı. İlim, hikmet çağlayanı, sabır timsaliydi, Atılgandı, tehlikeden korkmazdı, heybetliydi. Gelmiş ve gelecek insanların en cesur ve en kahramanı, en kuvvetlisiydi.”

Kutlu Doğum Haftasın da O’na ashabına ve ehli beytine selam olsun! Selam sana Ya Resul, Salat sana Ya Nebi; Allah’ın selamı senin ve ashabının üzerine olsun!

Paylaş

YORUM EKLE