"Dünyaya Yön Veren Anneler"
Yeni mesajında,"Kültürümüzde kadının müstesna bir yere sahip olduğunu ifade eden YENİ, "Kökleri çok eskilere dayanan kültür ve medeniyetimiz, genel olarak insan haklarına özelde de kadınların hak ve hukukuna saygı duyulmasını istemiştir. Bizim dinimizde kadın o kadar değerlidir ki Cennet onların ayakları altına serilmiştir. Bu konum, diğer sistemlerde asla rastlanamayacak eşsiz bir konumdur. Günümüzün en modern sayılan toplumları bile, bu konuda bizim medeniyetimizle boy ölçüşemeyecek kadar geridir. Kadın ve erkek arasında asla bir üstünlük tartışmasına girilmemeli. Kadın ve erkeğin, bir hakikatin iki yüzü olduğu akıldan çıkarılmamalı. Unutulmamalıdır ki Dünyaya yön veren insanlar bir anne evladıdır ve ondan süt emmiştir. Kadına bir anne, bir kardeş ve bir eş olarak gösterilen saygı ve hürmet ne kadar büyük olursa olsun gene de azdır" dedi.
"Hak İhlali Yapılmamalı"
Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, toplumunu her alanında kadının etkin katılımının gereğine dikkat çekerek, "Ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel kalkınma, kadınların fıtratlarına uygun olarak toplumun her alanına etkin katılımı ile mümkündür. Bugün sosyal ve ekonomik hayat içerisinde kadının geldiği nokta geçmişe nazaran çok ileri bir seviyededir. Ancak hala dışlayıcı ve şiddet yoluyla kadınlara uygulanan hak ihlalleri karşısında bütün bir toplum olarak mücadele etmek zorundayız. Çünkü kanuni düzenlemeler tek başına yeterli değildir. Kanuni düzenlemelerle birlikte uzaklaştığımız kültür ve medeniyet köklerimize sahip çıkarak yeniden bir zihniyet dönüşümü sağlayabilirsek ancak o zaman başarılı oluruz"diye konuştu.
Yeni,"2003'ten bu yana Aile Mahkemeleri kurulmuş; CEDAW (Kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın tasfiye edilmesine dair sözleşme) İhtiyari Protokolü yürürlüğe girmiştir. Kadına karşı ayrımcılığın önlenmesi komitesine, yazılı dilekçe verme veya şikâyette bulunma hakkı tanınmıştır. Kadın-Erkek eşitliği anayasa ve yasalara girmiştir. Büyük Belediyelere sığınma evi açma zorunluluğu getirilmiştir. Belediye ve İş Kanunu'nda iyileştirmeler yapılmıştır. Kadına Karşı şiddetin önlenmesi yasalaşmıştır. Devletin kadın çalışmaları kurumsallaşmıştır. Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Teşkilat Yasası yeniden yapılandırılmıştır. Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu kurulmuş, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa bir Başbakan bu konuda bir genelge yayınlayarak, devletin tüm kurumlarını işbirliğine davet etmiştir. Ceza Yasası yeniden düzenlenmiştir. Ailenin Korunmasına dair 4320 sayılı kanun daha da etkinleştirilmiştir. Sosyal Güvenlik Reformu yasalaşarak kadın istihdamı devlet tarafından desteklenmiştir. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı hazırlanmıştır. "Haydi Kızlar Okula" kampanyası ile yüz binlerce kızımız eğitim görmektedir. Meslek Edindirme Kursları, mikro krediler, ana-çocuk sağlığı ve nice sosyal politikalar kadınlarımızın imkânına sunulmaktadır. Medeni Kanunda yapılan düzenlemeler, 2009 yılında kurduğumuz Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, 12 Eylül Referandumuyla kadına pozitif ayrımcılığın anayasal güvence altına alınması Türkiye'nin bu yöndeki kararlılığının önemli göstergeleri olmuştur. Ayrıca AK PARTİ Teşkilatları ana kademelerinde, il genel meclisi ve belediye meclislerinde ve milletvekilliğinde kadın sayısı artırılmış ve Türkiye çapında Kadın Kolları teşkilatlandırılarak güçlendirilmiş olup, kadınlar siyasetin karar mekanizmalarında da etkin rol almaktadır.Suriye, Myanmar başta olmak üzere Dünyanın çeşitli yerlerinde insanlara reva görülen zulmün en şiddetlisini yaşamakta olan kadınlarımızın bir an evvel bu zulümden kurtularak huzur ve mutluluk dolu bir ortama kavuşmalarını diliyorum. Tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutluyor selam ve sevgilerimi sunuyorum" şeklinde konuştu.
NAMIK AZGIN